Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít vždy dobrou trefu a zůstat naživu, o to tady vlastně běží... Jason McCullough dávno plánuje svůj odjezd do Austrálie, a jen shodou okolností se pak na cestě náhodou ocitne v městečku zlatokopů Calendar, kde zrovna příliš nevládne klid a pořádek. Spíše si tam každý dělá, co chce a často přitom jde o život. Místní starosta Perkins s dalšími zástupci právě hledají náhradníka za zabitého šerifa. Vhodným kandidátem se díky svému přesvědčivému umění pistolníka stává Jason. Ten pak spolu s vykutáleným pomocníkem Jakem začne řešit po svém problémy s pořádkem ve městě. Na prvém místě se musejí vypořádat s místní bandou zločinců… Divácký, komediálně laděný western natočil herec, scenárista a režisér Burt Kennedy, tvůrce snímků Honáci, Vůz plný zlata, Vlakoví lupiči. Jeho příběh využívá klasických westernových prvků a situací s komediální nadsázkou, vtipem a humorem. Úlohu neohroženého Jasona McCullougha ztvárnil James Garner (známý z filmů Velký útěk, Souboj u El Diablo, Grand Prix, Vesmírní kovbojové a Maverick). (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[1,5*]     Značne nepodarený pokus o westernovú komédiu, ktorý pôsobí skôr trápne ako vtipne. A to je v danom žánri dosť zásadný nedostatok. Začiatok je akoby zaseknutý hlboko v čase - pripomína nejakú nepodarenú nemú grotesku. Všetci prihlúplo šaškujú, neustále sa hromadne tlčú, trieskajú po hlave, ohadzujú sa jedlom, či sa hádžu do blata. Herci robia kadejaké grimasy, ktoré majú byť akože hrozne smiešne a trúsia "ohromné" hlášky, na ktorých sa smejú len oni sami. A ani inteligentnými dialógmi film zrovna neoslňuje (čo slovo to perla). Film drží nad vodou James Garner, ktorý je v role šerifa veľmi štýlový a ešte aj Jack Elam (Jake), ktorý ako jediný za niečo stojí po humornej stránke. Vo fádnom scenári trochu vybočuje z radu jedine pasáž s nájomnými zabijakmi.     "Poznal ho niekto?" ()

monolog 

všechny recenze uživatele

- Kdo jste? - Jason McCullough. A vy? - Joe Denby a nezapomeňte na to! - Ne, to se nemusíte bát. Do konce života si budu opakovat vaše jméno. Je to vlastně parodie na celý westernový žánr a to jí stejně jako Limonádovýmu Joemu hodně prospívá, protože i když využívá pro zápletku standardní klišé kovbojek (město, co potřebuje vyčistit a hrdinný šerif s opileckým pomocníkem proti všem), dělá to svým vlastním svérázným způsobem. James Garner už měl tehdy za sebou několik veleúspěšných sérií seriálu Maverick (jeho role ve filmu s Melem Gibsonem je vlastně pokračováním tohoto seriálu a ještě několika dalších spinoffů) a lidi si ho, podobně jako Leslie Nielsena dnes, nedokázali představit v nekomediálním filmu, nehledě na jeho charisma, kterým doslova vytahuje film do nadprůměru (ta jeho svérázná nadnesenost a nezaujatost). Humor tu je zábavný a jemně vypointovaný, občas ale zostří a pak se vysmívá mnoha lidským nešvarům (od hlouposti přes přetvářku až k pýše). Dokonalý český dabing v čele s Luďkem Munzarem, Martinem Růžkem a Petrem Olivou jen dávají divákovi vědět, kdo že to ty dabingy dřív tak skvěle uměl, a kdo už je dnes jenom pitomě prasí (no my, kdo jiný). - A proč vlastně chcete do tý Austrálie? - No, protože je to poslední pustá země a já bych si rád zahrál na průkopníka. - Já myslel, že tohle je poslední pustá země a že my jsme průkopníci... ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nenucená komedie z westernového městečka, kterou v dnešní době není možné natočit, protože by se jí v kinech nikdo nesmál. Přestože se doba mění a salvy smíchu se u nás v obyváku během sledování nekonaly, musím přiznat že jsem se několikrát velmi příjemně pousmál a to rozhodně není málo. Příjemná, vlastně parodie, na westerny. Hlavně tedy to vězení bez mříží. 75% ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborná westernová komédia s jednoduchou zápletkou nastolenia poriadku v mestečku na divokom západe. Produkcia a scenár sú výborné. Jason, ktorý prijme dočasne prácu šerifa, pretože ako on hovorí "je na ceste do Austrálie", nie je žiadny tvrdý chlapík. Zato však rieši všetky problémy s humorným nadhľadom. James Garner túto úlohu zvládol na jednotku a ostatní herci mu výborne sekundujú od Joan Hackett v úlohe šarmantnej Prudy, Jacka Elama stelesňujúceho prihlúpleho šerifovho pomocníka až po predstavených mesta. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu diváka jednoznačně navnadí a vypadá to, že se schyluje k parodické jízdě po Divokém západě ve stylu našeho Limonádového Joea. Jenže po nějaké době se to tak nějak zadrhne, ne že by herci hráli hůř nebo westernové prostředí ztratilo svůj půvab, jenže scénáristovi nějak dojdou nápady a s přibývajícími minutami snímek zapadne do průměru a především se stane předvídatelným. Postava neprůstřelného šerifa v podání Jamese Garnera si svou lehkou polohu a švih udrží až do konce, ale to ostatní už pro mě ztratilo kouzlo. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Film byl zahrnut do seznamu 500 filmů nominovaných do 100 nejvtipnějších amerických filmů Americkým filmovým institutem. (sator)
  • Název filmu je parodií na samolepku oblíbenou v době, kdy byl vyroben, „Podpořte svou místní policii“, která je součástí hnutí „Zákon a pořádek“. (sator)
  • Během rozhovoru Danbyových v baru zvedne otec Danby (Walter Brennan) ze stolu skoro prázdnou sklenku whisky, která se během pohybu k ústům "zázračně" naplní. (GordonCZ)

Reklama

Reklama