Reklama

Reklama

The Last Winter

  • Island Síðasti veturinn (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americká ropná společnost KIC Corporation, hledající nové energetické zdroje, prozkoumává oblast Northern Artic National. Po dohodě s vládou mají společně s týmem vedeným tvrdým Ed Pollackem, pracovat dva nezávislí ochránci životního prostředí, jejichž úkolem je dohlížet na společnost. Jednoho dne je nalezen jeden z členů týmu mrtvý a nahý ve sněhu mimo základnu. Jeden z ochránců životního prostředí James Hoffman má podezření, že nějaké látky (nebo virus) neznámého původu, které se ze zamrzlé země uvolňují do atmosféry způsobují halucinace a změny v chování. I přesto, že se stále více členů posádky začíná chovat podivně, velitel základny Ed Hoffmana neposlouchá a o evakuaci základny nechce ani slyšet... (Siriuss)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Mírně ekologická agitka poukazující na blížící se nebezpečí v podobě globálního oteplování Země. Podobně jako ve sci-fi hororu The Thaw i zde máme skupinu lidí, která na chladné Aljašce - uprostřed ničeho - objeví cosi podivnýho... a rozhodně to nebude mít přátelský úmysly. Oproti výše zmiňovanýmu filmu však Last Winter hraje víc na atmosférickou strunu, napětí buduje od samého začátku a to hlavně skrz pohledy některých postav, které zaujatě sledují zasněžený horizont. Po nálezu prvních mrtvých a jediné akční scény jde však atmoška lehce do kopru, bohužel. Zprvu jen mrazivé náznaky tušeného nebezpečí se po jeho odhalení rychle mění na slabý únorový vánek, co vyšumí ještě před závěrečnými titulky. Kdyby se přitom tvůrci zuby-nehty drželi načnutého postupu a dokončili to ve tmě a bez digitálních efektů, neváhal bych jít ještě výš. Takhle jenom za tři rozmražené hvězdy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ekologický horor, inspirovaný trochu Věcí, trochu Dnem trifidů, ale svým způsobem svůj. Dobře filmařsky zvládnutý, i když kamera a střih jsou občas, ale jen občas, mimo. Škoda určité koncepční neujasněnosti, zvláště v poslední půlhodině, škoda, že nebyly peníze na závěrečnou velkou scénu, velký celek, který jako divák očekávám. JInak je atmosféra dobře zvládnutá, pomalé budování napětí a strachu z neznámého (je to unikající plyn, nebo ne?), přes zajímavou úvahu, že ani nevíme, co je na tom severu vlastně zmrzlého, a že ropa je živočišného původu, a co když se to živočišné najednou uvolní... Vážně škoda některých mezipasáží a ne až tak dotaženého konce. Jde spíše o horor vznikající z napětí z neznámého, než aby zde bylo moc akce a krve (i když i to zde trochu je). ()

Reklama

oli.G 

všechny recenze uživatele

Psychológia postáv aj atmosféra je super, chvíľami (po návrate strateného člena posádky, ktorý "niečo videl") pripomínajúca Vec. Strašidelná 5-minútová pasáž niekde uprostred filmu jasne dokazuje, že Fessenden horror točiť vie, preto je veľká škoda, že tu tých ľakačiek nie je viac. Viac strachu a menej dobrodružnej vaty (cesta do dediny) a mohlo to byť na pekné 4 hviezdičky. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Včera mě sejmula chřipka, se kterou přišla i horečka, a proto abych se trochu zchladil, pustil jsem si Last Winter. Ale mrazivé a znepokojivé dění kolem arktické stanice zapůsobilo přesně naopak. Rozjezd: pozvolný. Napětí: stupňující se. Nebezpečí: neznámé. Psychika zúčastněných: roztékající se. Úmrtí (mrtvoly): odpudivé. Nebezpečí: stále neznámé. Finále: zajímavé, vizuálně slabší. Konec: skvělý. Carpenterova Věc je sice jenom jedna, ale Poslední zima jí má (nejen) atmosférou nadohled. Během filmu stejně jako postavy netušíte, co na vás kdy a odkud vybafne, s kým máte tu čest se poprvé bleskově dozvíte ze záznamu na videokameře, který sice není tak infaktově lekavý jako v Pádu do tmy, ale vyznačuje se rozhodně strašidelným nádechem a je rozhodně jedním z vrcholů filmu. Tím dalším je okamžik, kdy polární stanici rozpůlí přistávající letadlo, a odtud chybí už jen kousek k finálovému rozuzlení, které se sice neřadí k tomu nejpovedenějšímu ve filmu, bohatě mi to ale vynahradil samotný bezmocný závěr. Po skončení snímku jsem se neodvážil změřit si teplotu, nerad bych hledal po pokoji kuličky rtuti, protože jsem měl pravděpodobně tak 54 Celsiových stupňů. Nadstandardně dobrý kousek, který (pro zajímavost) ale v USA šel pouze v šesti! kinech. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Obsah mě celkem nalákal. Samotnej film už pro mě takovou výhrou nebyl. Začátek mě moc nechytil. Po pár minutách se tam aspoň začalo něco dít, že by mě to ale nějak extra bavilo to říct nemůžu. Dokoukal jsem to víceméně jen ze zvědavosti co z toho vyleze. A vylezla z toho 3,14čovina s mizernými efekty která si u mě vysloužila hodně slabý 2hvězdy. A ta druhá hvězda je spíš za "malé ochlazení". Bylo celkem fajn v těchto pařácích vidět film odehrávající se na zasněžených pláních. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Umelec Brahm Revel ilustroval komixové spracovanie tohto filmu. (beso74)
  • Ve scéně u večeře týmu na stanici si indián Lee Means (Pato Hoffmann) po usednutí ke stolu začne nabírat na horní okraj prázdného talíře nejprve kukuřici. V jednom z dalších záběrů však není po kukuřici ani stopy. V této stejné scéně je chybná posloupnost i u Joanne Shenandoah (Dawn Russell), která sedí hned vedle Meanse. Nejprve má na poloprázdném talíři jen pár brambor, po velmi krátkém několikavteřinovém záběru na další postavy je však talíř naložený salátem a mrkví, přičemž brambory chybí. (Lynette)
  • Natáčení probíhalo v březnu roku 2005 na Islandu, na Aljašce a v New Yorku v USA. (Lynette)

Reklama

Reklama