Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Maurice Richard vždycky bude pro celý Kanadský národ hrdinou. Události okolo roku 1955 měly dopad na vnímání frankofonních Kanaďanů v celé zemi. Kanada je bezesporu kolébkou hokeje a proto není divu, že místní obyvatelé řeší některé problémy i přes tento sport. Maurice ztvárnil Roy Dupuis, jenž se s hokejovou legendou opravdu setkal a kdysi o něm natočil několik dílů televizního seriálu. Film měl v Kanadě nebývalý úspěch a to možná i díky dvojjazyčné distribuci. (Trias)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitních filmů z hokejového prostředí je jako šafránu. Historii NHL se dnes tvůrci věnují pramálo, přestože to byla doba plná hrdinů a hokejistů s velkým H. Jedním z nich byl i fenomén své doby, Maurice "The Rocket" Richard. Kdo ho nezná, nesleduje NHL nebo mu je celá hra s gumovým pukem ukradená, prosím nekoukat. Tohle je čistě film pro potěchu fanouška, který chce nahlédnout do dob štíhlých brankářů s minimem chráničů, hokejistů bez helem, kterým tekla krev a lize, která se těžko vyrovnávala s diskriminací a protekcionismem. Maurice Richard mnohé změnil... Film má i přes určitě skromný rozpočet pěkný vizuál, naplňuje všechny stylové povinnosti a přináší i nezapomenutelné historické momenty (Richard a Henry) stejně jako postavy (Conn Smythe...). Opravdu hodně překvapil Roy Dupuis, který je znám všeobecně asi jen jako vlasatý Michael z Brutální Nikity. Jako Maurice je uvěřitelný, minimalistický a vyrovnaný. Nejdůležitější okamžiky života obrovské hokejové hvězdy, která stála na začátku stvoření nejslavnější hokejové ligy. Skrze špínu, krev a tvrdost k nesmrtelnosti a ještě dál. PS: poslání smysluplnosti boje proti velkým a bohatým "větrným mlýnům" se nedá přehlédnout. PPS: pátá hvězdička za naprostou dominanci na poli sportovních a autobiografických snímků. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Hokej navždy bude jedním z mých srdcových sportů, a proto mě mrzí, že o něm moc dobrých filmů není. O existenci Maurice Richarda, s červenými tvářemi přiznávám, jsem netušil, nicméně se mi jeho příběh moc líbil, protože to byl očividně nejen skvělý hráč, ale navíc důležitý člověk pro celý Quebec. 80% ()

Reklama

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Pro hokejové lábužníky voda na mlýn. Spoluproducent a bývalý slavný hokejový brankář Patrick Roy plus malé role pro několik stabilních hráčů současné NHL včetně Vincenta Lecavaliera či bouřliváka Seana Averyho , který hraje vlastně sám sebe :D. Po filmové stránce skvěle zvládnuté sportovní drama, jehož dobové ztvárnění je bomba a můžu ho dopručit i hokejovým nefandům. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Až zarážející je fakt, že existuje na světě tolik hokejových legend a existuje jen tak málo filmů, které by se jim dokázaly obstojně poklonit a sdělit jejich životní příběhy. Jeden z těch nejzajímavějších je právě tento. Maurice Richard je právem legenda Canadiens a hokeje obecně. Velmi silný příběh hokejového krále. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočená historie jednoho z legendárních hokejistů NHL. Nejsem hokejový fanoušek, ale příběh i herectví mě zaujali a dokázal jsem v duchu i fandit hlavnímu hrdinovi. Byly to těžké začátky, protože poválečné odobí bylo hlavně o přežití a lidé potřebovali idol, který vzešel ze stejně nuzných podmínek jako oni. Také se tu míchá do příběhu fair play, politika, odstrkování francouzské části v NHL. Když se to umí, tak i film o hokeji se dá natočit, aby zaujal i neortodoxního fanouška! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (17)

  • Film pojednává o éře, kdy NHL hrálo pouze 6 klubů zvaných "Original Six". Šestici tvořily Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, Boston Bruins, Chicago Black Hawks a New York Rangers. Často se nesprávně uvádí, že jde o zakládající členy NHL, ale liga byla těmito kluby tvořena pouze mezi lety 1942 a 1967. Ve filmu vidíme v akci všechna tato mužstva kromě Chicaga. (pawleta)
  • Maximální snaha o autentičnost byla podpořena konzultacemi s Mauricem Richardem samotným, jeho ženou a dětmi. Dále byly použity poznámky a vzpomínky reportéra Dicka Irwina týkající se jeho otce, bývalého hráče a trenéra NHL, a reportérů té doby. (worlik)
  • Maurice Richard vytvořil v dresu Habs s Elmerem Lachem a Hectorem Blakem legendární "Punch Line". (JOHN.NY)

Reklama

Reklama