Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Maurice Richard vždycky bude pro celý Kanadský národ hrdinou. Události okolo roku 1955 měly dopad na vnímání frankofonních Kanaďanů v celé zemi. Kanada je bezesporu kolébkou hokeje a proto není divu, že místní obyvatelé řeší některé problémy i přes tento sport. Maurice ztvárnil Roy Dupuis, jenž se s hokejovou legendou opravdu setkal a kdysi o něm natočil několik dílů televizního seriálu. Film měl v Kanadě nebývalý úspěch a to možná i díky dvojjazyčné distribuci. (Trias)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

emma53 

všechny recenze uživatele

Pro fandy hokeje to musí být určitě filmová lahůdka dozvědět se něco o takové legendě jako je Maurice Richard o kterém jsem já neměla do dneška ani ponětí. Rozhodně nejsem zklamaná, právě naopak, protože vytvořit tak dokonalou atmosféru tehdejší doby se málokdy tak bezvadně podaří a místy černobílá projekce tomu ještě víc dodala na autentičnosti. Maurice žil a dýchal hokejem a ne vždycky se mu dařilo všechno ukočírovat tím správným způsobem, ale to ustoupí do pozadí, protože taková vášeň pro hru se hned tak nevidí. A i když byl asi velký nervák, tak o to víc obdivuji jeho houževnatost a srdce na pravém místě. Já jen žasla, jak to zvládali bez helem a bez vší té výstroje, tak jak to můžeme vidět dnes. Když hráli, tak jsem o tu jejich hlavu měla větší strach, než oni ve své době. Roye Dupuise vůbec neznám, ale poměrně málomluvného a zadumaného Maurice si střihnul skvěle. ()

uhlajz 

všechny recenze uživatele

Mám rád téměř všechny druhy sportu. Hokej patří mezi ty nejoblíbenější a obzvláště NHL sleduji nejvíce. A komu fandím? Montrealu Canadiens. Z toho docela vyplývá, že asi nebudu úplně objektivní, co se týče tohoto filmu, nicméně nenechte se zmást. Příběh Rakety Maurice je opravdu ideální pro jeho filmové ztvárnění a to se, musím říct, opravdu povedlo. Jeden z nejlepších hokejistů historie, po kterém byla pojmenovaná trofej, udělovaná hráči s nejvíce vstřelenými góly v základní části NHL, měl opravdu těžkou cestu na vrchol a ukázal, jak se má bojovat a jít za svým cílem. Nenápadný malý velký film o velkém hokejistovi a bojovníkovi s céčkem na hrudi... ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Maurice Richard, osoba ktorá sa stala osobnosťou svetového športu a osobnosťou s ľudskou tvárou. Fenomén, ktorý sa rodí pre určitú dobu a pre určitý cieľ, aby posunul nás ľudí vpred na ceste za dokonalosťou. Doba, keď hral Maurice bola plná tvrdých chlapíkov, ktorí boli schopní na ľade aj zomrieť. Snažili sa niečo zarobiť, často však museli pracovať aj inde, uživiť rodinu, ktorá bola pre nich základ spoločnosti a šťastia. Hrali bez mnohých chráničov, brankári bez masiek, pretrpievali veľa zranení, nárazov o mantinel, ľad, bez mnohých liekov, tíšidiel bolesti. Bili sa, aby si udržali rešpekt a aby ukázali nepoddajnosť svojho tímu a ľudu za ktorý bojovali, bojovali na všetkých poliach aj diplomatických, neváhajúc za cenu najvyšších strát zasiahnuť aj tých najvyššie postavených, len aby vybojovali spravodlivosť a zmenu do budúcna. Maurice bol príkladom tohto všetkého. Musím pochváliť nádhernú hudbu, ktorá bola veľmi vznešená a v mnohých situáciách trefná, taktiež vizuál, ktorý bol na vysokej úrovni s dávkou nádychu minulosti. Film poukázal na to, čo je skutočná láska, aké obete často prináša cesta na vrchol a aj cesta životom. Jedinečnosť tohto filmu je aj v dvojjazyčnosti a nádherne poukazuje na príbeh boja chlapcov s francúzskymi koreňmi za rovnoprávnosť s ich spoluobčanmi s britskými koreňmi. Snaha o obrodu a pozdvihnutie vlastného národa a komunity tu je zreteľná a preto sa niet čomu diviť ako sa zaňho neskôr postavili vlastní, aj keď mu spočiatku dali zabrať a aj tvrdosť trénera, ktorý mu len dával zabrať, len aby z neho dostal maximum a umožnil vyplávať na povrch to pravé a pritom ho mal vnútri srdca rád a nebol rád, keď Maurice trpel. Česť, dôstojnosť, viera, nádej, láska, úcta, cieľavedomosť, bojovnosť, múdrosť a športové zapálenie z tohto robia unikátne filmové dielo. Keby som mal tú možnosť, tak by som tvorcom a hercom za brilantné spracovanie a výkony zatlieskal v stoji. Ten, kto má rád šport, špeciálne hokej, tí čo majú radi životopisné filmy a najmä tí, ktorí majú radi dobrý film, tak by si mali pozrieť tento, bude to určite správna voľba, lebo je jedinečný a nádherný. Ako sa hovorí klobúk dole. Zaslúžených päť hviezdičiek. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Ešte si pamätám, keď som zbieral kartičky hokejistov a na jednej ošumelej som mal i tohoto pána. O ktorom som toho moc nevedel, ale kvôli tomuto filmu, som sa toho dozvedel, myslím si dosť. Je to nádherne natočene, boj Dávida s Goliášom, kde Dávid je hokejista a Goliaš je v tomto prípade vedenie ligy a ten súboj už od začiatku bol prehraný a aj tak Mauriceho to neodradilo. Su tu dravé hokejové zapasy, kde nechýbajú pestne súboje, detailne zranenia či krásne góly. Len každý človek i hokejista ma i druhý život a tak okrem toho hokejového, tu bol ukázaný i jeho rodinný, čo tiež chválim. Nádherný vizual. bravúrne spracovanie a vynikajúci R.Dupuis robia z tohoto filmu, jeden z najlepších životopisných filmov, aké som videl. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Až zarážející je fakt, že existuje na světě tolik hokejových legend a existuje jen tak málo filmů, které by se jim dokázaly obstojně poklonit a sdělit jejich životní příběhy. Jeden z těch nejzajímavějších je právě tento. Maurice Richard je právem legenda Canadiens a hokeje obecně. Velmi silný příběh hokejového krále. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (17)

  • Počas bitkárskej scény v Madison Square Garden (aréna New York Rangers) sme si mohli všimnúť hráča na lavičke so slúchadlami, ktoré v tej dobe ešte neboli vynájdené. (vander19)
  • Film pojednává o éře, kdy NHL hrálo pouze 6 klubů zvaných "Original Six". Šestici tvořily Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, Boston Bruins, Chicago Black Hawks a New York Rangers. Často se nesprávně uvádí, že jde o zakládající členy NHL, ale liga byla těmito kluby tvořena pouze mezi lety 1942 a 1967. Ve filmu vidíme v akci všechna tato mužstva kromě Chicaga. (pawleta)
  • Maurice Richard byl na dlouhou dobu jediným hráčem, který dokázal v NHL vstřelit 50 gólů v prvních 50 zápasech sezony. Až v osmdesátých letech jej dokázali napodobit Mike Bossy, Wayne Gretzky a Mario Lemieux a v devadesátých letech Brett Hull. (pawleta)

Reklama

Reklama