Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Maurice Richard vždycky bude pro celý Kanadský národ hrdinou. Události okolo roku 1955 měly dopad na vnímání frankofonních Kanaďanů v celé zemi. Kanada je bezesporu kolébkou hokeje a proto není divu, že místní obyvatelé řeší některé problémy i přes tento sport. Maurice ztvárnil Roy Dupuis, jenž se s hokejovou legendou opravdu setkal a kdysi o něm natočil několik dílů televizního seriálu. Film měl v Kanadě nebývalý úspěch a to možná i díky dvojjazyčné distribuci. (Trias)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Kdybych mohl dát deset hvězd, tak je dám! Tohle jsou přesně ty okamžiky, kdy si říkám že miluji filmy, jak jsem vděčný za to, že nám dokážou podat i události, které jsou dávnou historií. V tomhle případě, jsem opět v žánru, který je pro mne nejoblíbenější. Je až neuvěřitelné s čím se hráči NHL museli tehdy poprat, ať už s téměř nulovými ochrannými prostředky, až po více než nuzné příjmy, kdy hráč i po 7 létě kariéře na vrcholu, musel řešit rizika zranění a starost o existenci rodiny. Dnes by žil po polovině této doby v paláci a patřil ke smetánce. Tehdy to byl ale ještě hokej a to doslova tvrdá hra. Dnes někomu ukápne krev z nosu a musí pryč z ledu, tehdy se hrálo v krvavých dresech a tržnými ranami, otřesy mozku atd. a bylo to normální. Můj žánrově nejlepší filmový zážitek vůbec! 10+ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitních filmů z hokejového prostředí je jako šafránu. Historii NHL se dnes tvůrci věnují pramálo, přestože to byla doba plná hrdinů a hokejistů s velkým H. Jedním z nich byl i fenomén své doby, Maurice "The Rocket" Richard. Kdo ho nezná, nesleduje NHL nebo mu je celá hra s gumovým pukem ukradená, prosím nekoukat. Tohle je čistě film pro potěchu fanouška, který chce nahlédnout do dob štíhlých brankářů s minimem chráničů, hokejistů bez helem, kterým tekla krev a lize, která se těžko vyrovnávala s diskriminací a protekcionismem. Maurice Richard mnohé změnil... Film má i přes určitě skromný rozpočet pěkný vizuál, naplňuje všechny stylové povinnosti a přináší i nezapomenutelné historické momenty (Richard a Henry) stejně jako postavy (Conn Smythe...). Opravdu hodně překvapil Roy Dupuis, který je znám všeobecně asi jen jako vlasatý Michael z Brutální Nikity. Jako Maurice je uvěřitelný, minimalistický a vyrovnaný. Nejdůležitější okamžiky života obrovské hokejové hvězdy, která stála na začátku stvoření nejslavnější hokejové ligy. Skrze špínu, krev a tvrdost k nesmrtelnosti a ještě dál. PS: poslání smysluplnosti boje proti velkým a bohatým "větrným mlýnům" se nedá přehlédnout. PPS: pátá hvězdička za naprostou dominanci na poli sportovních a autobiografických snímků. ()

Reklama

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Až zarážející je fakt, že existuje na světě tolik hokejových legend a existuje jen tak málo filmů, které by se jim dokázaly obstojně poklonit a sdělit jejich životní příběhy. Jeden z těch nejzajímavějších je právě tento. Maurice Richard je právem legenda Canadiens a hokeje obecně. Velmi silný příběh hokejového krále. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vzala si si hráča Canadiens..."Cesta k tomuto cieľu nebola pre Richarda vôbec jednoduchá a aj takýto výrazný talent musel neustále dokazovať, že na to má. Boli to ťažké časy, nielen na ľade, kde sa hralo bez prilby, ale i mimo neho a hokejový talent si spočiatku musel privyrábať v továrni. Scény zo zápasov sú slušne natočené, zaostrené na nášho hrdinu, ktorý premení takmer každý nájazd vo filme. Poriadnym oživením je prekvapivo krátky pästný súboj so "zabijákom" v New Yorku, ale i "sekačka" s hokejkami po hlave i K.O. , ktoré uštedril rozhodcovi v Bostone. Zaslúžil si...Okrem hokeja, sa Richard snažil odkryť i špinavosti v organizácii a vedení hokeja, za čo má môj obdiv. Filmy o hokeji nevznikajú často, napadá ma iba Hokejový zázrak, ale narozdiel od neho nám tu tvorcovia nepchajú americkú vlajku do každého záberu. A Maurice Richard? Legenda, skvelý hokejista, skvelý človek , skvelý film. Hokejový fanda, len ťažko môže inak, ako plný počet. 90%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Výborný snímok o mimoriadnom hokejistovi hrajúcom v náročnej dobe, ktorému sa “nikdy” nepodarilo plnohodnotne získať rešpekt a úctu okolia napriek tomu, že bol najlepší. Skrátka, takto to dopadá, keď sa do športu miešajú národnostné predsudky a skurvená politika. P.S.: Od hororov na čas svätý pokoj. V maratóne sa ocitlo 18 hororov, z toho boli tri nadpriemer, päť priemer, čiže s desiatimi to bola “strata času”. A potom sleduj priebežne, keď viac ako polka je pasová výroba čo nemá ani hlavu ani pätu, respektíve také, čo v danom žánry ani nemajú čo robiť. Otrasná štatistika. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (17)

  • Maurice Richard vytvořil v dresu Habs s Elmerem Lachem a Hectorem Blakem legendární "Punch Line". (JOHN.NY)
  • Film pojednává o éře, kdy NHL hrálo pouze 6 klubů zvaných "Original Six". Šestici tvořily Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, Boston Bruins, Chicago Black Hawks a New York Rangers. Často se nesprávně uvádí, že jde o zakládající členy NHL, ale liga byla těmito kluby tvořena pouze mezi lety 1942 a 1967. Ve filmu vidíme v akci všechna tato mužstva kromě Chicaga. (pawleta)
  • Dôstojník RCAF (Royal Canada Air Force), ktorý odmietne Richarda (Roy Dupuis) vziať do armády, má na sebe leteckú bundu z 80-tych rokov 20-teho storočia. V tej dobe boli letecké bundy RCAF totožné alebo podobné ako v RAF a nemali dizajn bundy použitej vo filme. (vander19)

Reklama

Reklama