Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama natočené na základě skutečného příběhu o nejdelším mafiánském procesu v americké historii. Jack DiNorscio (Vin Diesel), obviněný z drogového překupnictví, obrátí soud vzhůru nohama, když se rozhodne obhajovat sám sebe. Zdánlivě jasný případ, tak skončí jedním z nejvíc šokujících verdiktů v soudní historii. Skutečný Jack DiNorscio během natáčení tohoto filmu zemřel, Vin Diesel se s ním ještě předtím setkal, aby porozuměl, co pro něj soudní spor skutečně znamenal a za co bojoval. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (274)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Toto nie je ten starý Vin Diesel, ako ho všetci poznajú a väčšina ním opovrhuje (a zabúda, že jeho kariéra začala na festivaloch Cannes a Sundance a nie na súťaži Mr. Universe). Rolu Jackieho zvládol s nonšalantnou gráciou, vynikajúco interpretujúc ducha talianskeho mafiána, ktorého osobnosť formuje viacero protichodných vášní – šesť tried základnej škody verzus prefíkanosť a skúsenosti, výbušnosť verzus racionalita, loajalita verzus skutočné pocity, rodinná spolupatričnosť verzus zrada blízkych. Pre mňa bol vierohodný až-až a aj keď filmy zo súdneho prostredia nie sú moja špecialita, ani minútu som sa nenudila. Veľkým dielom k tomu prispeli ďalšie skvelé herecké výkony, hlavne v podaní Linusa Roachea, Rona Silvera a Petera Dinklagea. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Soudní drama režiséra Sidney Lumeta natočené podle skutečné události našlo oporu především v představiteli mafiána s dobrým srdcem Vina Diesela. Ten se své nesnadné role zhostil na výbornou a je to hlavně jeho zásluha, že jsem neusnul nudou. Film o soudním procesu, který se vlekl téměř dva roky totiž má tendenci nudit, a to v okamžicích, kdy se děj přesune ze soudní síně někam jinam. Lumet má velké režisérské zkušenosti, a tak ve scénách ze soudní síně umí diváka zabavit, protože Diesel nonšalantně odrovnává svědky svou výřečností a talentem přechytračit i přísného soudce, a tak si diváka jednoznačně strhne na svou stranu. Domnívám se, že fandit po celou dobu mafiánovi, kterému za jeho zločiny hrozí doživotí, určitě nebylo úmyslem tvůrců, ale stalo se. 60% ()

Reklama

dex2man 

všechny recenze uživatele

Jako klasické soudní drama to moc nefunguje, protože celý proces je jen jedna velká fraška a těžko uvěřit, že snad jen desetina dialogů v soudní síni skutečně proběhla. Možná právě díky tomu je to ale celkem zábava. Jo a každému kdo tvrdí, že Naft'ák je jen hora svalů co neumí hrát, doporučím zhlédnout Find Me Guilty. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Filmy ze soudní síně zpravidla pojednávají o svědomitém obhájci, který hájí právo a odhaluje prohřešky proti morálce. Režisér Sidney Lumet se vždy zaměřoval na nejednoznačné, ale přesto charismatické postavy. Jeho soudní film si za hrdinu bere výřečného prosťáčkovského mafiána, který v reálném procesu s dvaceti členy mafiánské rodiny obhajoval sám sebe a jehož zásluhou byli nakonec všichni zproštěni viny. Hrdina ve vynikajícím podání Vina Diesela má tolik šarmu, drzosti a odzbrojující bezprostřednosti, že i divák zapomene, že sleduje padoucha. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Pre mňa príjemné prekvapenie. Od filmu som nečakal veľa, pozrel som si ho viacmenej len zo zvedavosti, nakoľko Lumeta považujem za skvelého režiséra, no všimol som si, že v 90. rokoch už bol znateľný prepad kvality jeho filmov a chcel som vidieť rozdiel. A áno. Ten rozdiel tam je. Vidím ho. Asi polovicu času som bol presvedčený, že tomu dám "iba" tri hviezdy. Nutno však povedať, že slabinou filmu je jeho námet, nie dialógy. Tie písal Lumet vždycky dobre a ani tu nestrácajú na sile, vlastne sú ťahúňom celého filmu. Okrem celkom vtipných hlášok tu zaznejú aj vety precítené a ľudské - také aké mám rád. A ako sa tak film blížil ku koncu, uvedomil som si, že sa mi vlastne páči. V prvej polovici som mal z neho ešte pocit, akoby nevedel uchopiť štýl a tempo, akým sa bude uberať, ale ubehlo to pomerne rýchlo a najmä v posledných asi 40 minútach som si to už vyslovene užíval, pričom za najsilnejší moment filmu považujem scénu, kedy na súde vypovedá Dieselov bratranec - vtedy som bol zasa presvedčený, že tomu napálim aj tú štvrtú hviezdu. Tá je síce slabšia, istý pokles oproti predošlým Lumetovým filmom je tu viac než evidentný, ale stále je to dobrý film. A prekvapivo aj dobre zahratý. Zďaleka najväčším prekvapením je pre mňa Vin Diesel, ktorý v tomto filme ukázal, že vie hrať a prestal som ho vďaka tomu nemať rád. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Giacomo DiNorscio zemřel 14 listopadu 2004, během natáčení filmu. (CliffLee)
  • Jedním z návrhů pro název filmu byl Jackie Dee. (CliffLee)
  • Scénárista T. J. Mancini získal oficiální přepis výpovědí u soudu, a poté je přidal do dialogů v soudní síni. (CliffLee)

Reklama

Reklama