Reklama

Reklama

Když mu bylo sedm let, odebrali ho matce a podrobili drsnému vojenskému výcviku. O třicet let později musí král Leonidas, vládnoucí řecké Spartě po boku milované manželky Gorgo, čelit děsivé hrozbě. Král Xerx požaduje, aby se mu Sparta podřídila, Leonidas však posly bez milosti shodí do studny. Je odhodlán bránit svou zemi i navzdory nepříznivým věštbám. Nikdo netuší, že věštbu zaplatil Thérón, který se spřáhl s Xerxem. Když rada odmítne Leonidovu výzvu, shromáždí král tři sta odhodlaných bojovníků a vydá se s nimi k pobřeží, aby se v úzké soutěsce Thermopyly postavil mnohonásobné přesile. Připojí se k nim také Arkaďan Daxos se svými vojáky. Zatímco se muži připravují k boji, Gorgo, kterou jeden z radních varoval před zrádným Thérónem, se snaží přesvědčit radu, aby Leonidovi vyslala na pomoc posily. Leonidas odmítne s Xerxem vyjednávat. Svou zemi nevydá do rukou nepřítele. Sparťané beze ztrát odrazí první perský útok. Zatímco Leonidas znovu odmítne s Xerxem vyjednávat, Gorgo se s velkým sebezapřením poddá Thérónovu chtíči, ve snaze získat ho na svou stranu. Podlý rádce ji však opět zradí. Zradí také uražený Efialtés, který Xerxovi ukáže, kudy by se jeho vojsko mohlo dostat Sparťanům do zad. Leonidas se odmítne vzdát, a tak se schyluje k rozhodující bitvě. (TV Nova)

(více)

Recenze (2 015)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mé dojmy vystihuje komentář Flankera.27... Slušná vizuální stránka, zbytek sterilní nebo myšlenkově problematický. Do Millerova komiksu jsem svého času investoval neuvěřitelných 1000 Kč ovlivněný tvrzením, že jde o jedno z nejzásadnějších děl komiksové tvorby. Jednalo se bez debat o nejhorší investici, jakou jsem kdy v knižní oblasti udělal. Ideově mi to přišlo jako průvodce mladého fašisty světem životních hodnot, o historické věrohodnosti nemluvě, za zmínku stálo jen výtvarné pojetí...Celkový dojem: 40 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nejkomornější velkofilm, jaký jsem viděl. Sympatická akční jednohubka, která rychle uteče a pobaví. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, kterému filmu věnuji svůj třístý komentář... a ejhle 300: Bitva u Thermopyl. Ono už sice bylo k tomuto filmu všecko řečeno, ale tak pro ty, kteří mě mají v topce: Ano, je to skvělý film, skvělý vizuál, perfektní hudba, tvůrci se vyřádili a tak dále, bla bla bla. Každopádně dávám pět hvězd, protože jsem se u toho bavil jako už dlouho ne. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Těžko o tomto snímku hovořit, mnoho detailů unikalo díky mé nepozornosti, ale on si ji bohužel nezasluhoval. Počátek byl čekáním na akci druhá část pak převážně čekáním na závěrečné titulky. Snyder splodil dítko, které je zklamáním po všech stránkách. Bylo to jako bych dostal místo Leonida odporného Ephialtea. Nejvíce jsm se těšil na vizuální stránku, zbytek šel vlastně stranou. jenže tyhle efektivní omalovávanky měly nejkrásnější scény již v traileru, zbytek filmu tak úchvatný neni, stačí se kochat zdejším fotoalbem. Byl jsem zvědav i na hudbu, jenže ta většinou byla rušivým elementem, do filmu vůbec nepasovala. Problém byly i příliš šroubovité dialogy, které sice nemají problém obstát na papíře, ale pro film se prostě nehodí. Z komiksu, který by byl převeden na plátno, bych měl radost, ale tohle je až moc koncipovano jako film, snímek který nefunguje. Fotografie, které jsem zhlédnul v různých časopisech vypadaly opravdu lákavě, postrádaly onu 'filmovatost', ale ze snímku to prostě není cítit. Líbí se mi soustředění na určitě spektrum barev a 'odsátí' zbytku, ale to je tak vše. Snyder selhává v základech. Jeho nová linie s královnou odbourává napětí, do děje je zapasována zbytečně, snímek s ní rozhodně nic nezískává, klidně bychom snesli její odstranění. Vypravěčův hlas je jen důkazem, že tvůrce nedokáže přenést slova do obrazu. Sakra lidi, už pochopte, že komiks a film - přestože jsou si částečně (obrazová struktura) podobní - jsou úplně něco jiného... Už Sin City doplatilo na přílišnou doslovnost. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„This is where we hold them! This is where we fight! This is where they die!“ Učebnicová ukázka moci filmového traileru. Pokud nehodíte do ringu ručník, uvidíte v Snyderově továrně na testosteron vítězství formy nad obsahem K.O. v prvním kole. Být Řepka.., promiňte Hitler.., ehm vlastně Butler můj vůdce, tak skočím oděn jen v bederní roušce z nejvyššího útesu Hot Gates do samého srdce šiku Immortals.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nádherně nasnímané, ale k čemu to je, když se Millerovy a Snyderovy vize rozchází a vzájemně se mlátí po hlavě. Nově napasované scény s původní verzí nejdou moc dohromady, jelikož se Snyder nedokázal rozhodnout, jestli 300 natočí jako čistě akční film, bez jakékoliv hlubší myšlenky a nebo mu vtiskne duši. Výsledek je někde uprostřed, kdy jsem se 90 minut díval na hezké, stylové záběry, ve spomaleném záběru vynikající nad vším ostatním, ale nic se mě nedotýkalo uvnitř. Občas mě sice pohladilo scénáristické pero, kdy se ukázalo pár hlubších dialogů a scén, jenže vše je poráženo machistickou akcí a "tupostí". Pokud by Snyder více využil své schopnosti a vložil do výsledku více svých nápadů (viz. finální scéna), které dokáží ukázat duševní jádro, byl bych nadšen. Takhle mi zůstává jen ta vizuální onanie, kterou si však můžu užít v traileru a zabere mi 2 minuty, místo 2 hodin. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

300 trpí podobnými neduhy jako Sin City, má však tu nevýhodu, že Sin City má mnohem lepší a ne tak jednoduchou předlohu. Leonidasovi začátky bych natáhl, vyškrtl bych naopak výjevy ze Sparty, jen to film ruší. Bojovým scénám nelze téměř nic vytknout, Sparťani jsou opravdoví hrdinové a věříte jim to. Snad jen by nemusely být tak krátké a rozseté po stopáži. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Ač slávista, tak musím tento výkon Sparty v oslabení pochválit. Zápas sice hráči na hřišti prohráli, stalo se tak však s hlavou vztyčenou. Zack Snyder s týmem pořadatelů se vypořádali s dlouze přetrvávajícím skepticismem studia, kdy musel tvořit testovací záběry jako na běžícím pásu, nakonec se však diváci dočkali a Snyder ustál roli jednoho z nejzajímavějších vizionářů dneška. Tento jeho zápas sice neoplývá nějakým komplikovaným vývojem, divákovi vlastně stačí vidět upoutávku aby se dozvěděl vše podstatné - bude to graficky přitažlivé, bude se tam hodně křičet, řezat a mlátit a všechno to bude vypadat nehorázně cool. A ono to všechno třístovka beze zbytku splňuje, nespokojených diváků s přibývající minutáží ubývá a já jako jeden z nich na konci chtěl ještě prodloužení (počkat si musím na rok 2010). Do roku 2006 neznámý kapitán Sparty Gerard Butler se rázem vyšvihl mezi akční hrdiny dneška, jen to nějakým titulem potvrdit, zbytek osazenstva je jen do počtu. Celkově vzato 300 krom krvavých bitek a neustálého oslavování tehdejších sparťanských bojovníků nic nenabízí, ale také jsem od ní nic jiného neočekával. Po dlóuhé době se zase na Spartu dalo dívat, její fanoušci ať si tedy přihodí hvězd kolik je jen libo. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Vemte do ruky comics... Stránky vonící novotou... Krásná ilustrace na první stránce, přitažlivé červené písmo, originální styl, drsný hlášky, oblíbená Sparta. Hoďte to na plátno, místy záskáte záběry jak vystřižené z předlohy. Jenže i dokonalost omrzí, zdlouhavé řeči následované divokou akcí jakbysmet. A přestaňte slintat nad těma vyfitnessovanýma tělěsnýma schránkama a zvedněte se do fitka sami, ale radši bez toho rudýho pláště:D Ok, odhalený Faramir mě nenechal chladnou. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí jsem snížil hodnocení na čtyři, komentář nechávám původní.Možná to s těma hvězdičkama přeháním, protože jsem fanatickým fanouškem práce Franka Millera a když vidím tak epické dílo, které mě přikovalo do sedadla. Tak to musím udělat. Jediné co mi zkazilo zážitek jsou vždy diváci (nebo spíš idioti) sedicí přede mnou. Stupňující zážitek, který neruší ani přechody z bitvy do Spartského města mě nadchnul stejným způsobem jako nedávno viděná Fotnána od Aronofskyho i když rozdílným (tématickým) způsobem. Na rozdíl od jiných historických filmů film nevypadá realisticky a působí spíše jako příběh z vaší fantazie, kde krev stříká daleko, kde lítají vzduchem useknuté končetiny apod. Na konci mě překvapilo, že v tak krátké době se uskutečnila tří denní bitva. Režisér neplýtval s časem a nenatahoval scény, což někdy působilo zmatečně. Někde byly zrychlené záběry, které navazovali na zpomalené a střídavě si divák mohl vychutnat vše do poslední kapky krve. Jendo je jisté, film je už teď kultovním snímkem a hlášky typu "This is SPARTA" se zapíšou na Oscarový plakát za dalších 79 ročníků předávání cen Oscar. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film podle nesuperhrdinského komiksu. Famózní. Skvělé. Neuvěřitelné. To i přesto že je to natočeno před plátnem. Žádný jiný historický film (kromě Gladiátora, z něhož právě 300 čerpá či kopíruje, chcete-li, mně to ale nějak moc nevadilo, jak jinak a lépe byste takový závěr v poli vyjádřili, je to poetické, dojemné, podpořené tklivou hudbou.. osvědčený postup, ale je pravda, že v Gladiátorovy to přece bylo ještě emocionálnější) nebyl tak dobrý jako tenhle. Ani velkolepá Trója. Gerard Butler hraje Leonidase velmi přesvědčivě a vytváří nového vojevůdce, který všechny ostatní s nadhledem kope do.... Můj nejoblíbenější je však Dilios v podání Wenhama se svými "zábavnými" vtípky, no celá hlavní spartanská sestava je velmi sympatická a spoiler nepřál jsem jim ten konec spoiler. Nemůžu tomuto filmu nic vytknout, protože i těch nudnějších částí ve Spartě je docela málo a ta snyderova akce jich rychle vždycky uvrhne v zapomnění. A zase jsme nemohli přece čekat stoprocentně bitevní film, nějaká primitivnější zápletka musí být i zde. No hlavní je ale přece jen ta akce, a ta je od dob Matrix trilogie nejlepší, jaká byla vytvořena. Snyder upgraduje svůj styl z Úsvitu mrtvých a za podpory obrazů z komiksu génia Millera vytváří neskutečně nářezovou akci s milionem zpomalováků a zrychlováků, kamera skvěle zaostřuje a rotuje kolem bojiště (či staticky snímá průchod jednoho sparťana skrze peršany - to a i mnoho dalších scén se stalo zdrojem mnoha internetových parodií, což jen dotvrzuje jejich výjimečnost a kultovnost celého snímku) a dialogy (či válečné proslovy) jsou velmi zapamatování hodné.samozřejmě mnohým tento styl nemusel sednout, protože ten příběh tam opravdu téměř není, ale já jsem dostal přesně to, co jsem chtěl dostat - kulervoucí, správně chlapáckou a drsnou, někdy temnou, někdy zábavnější, ale vždy cool akci plnou hlav, končetin a digitální krve před plátnem A se skvělým červeno-zlatavým filtrováním. A i kvůli tomu, že se 300 o nic většího nesnažilo, vypadají některé výtky dost nesmyslně, no rýpalové se vždycky najdou. Takže Spartans, tonight we dine in hell!! ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Fakta? Realita? Historie?.... Zapomeňte! Je to vizuální podívaná, podbarvená "padnoucí" zvukovou kulisou!!!! Chcete víc? Dějiny? realitu? Kupte si encyklopedi... :-) Chcete zábavu?... Vítejte.... ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Zack Snyder, Kurt Johnstad, Michael B. Gordon | Hudba: Tyler Bates | Produkcia: Mark Canton, Bernie Goldmann, Gianni Nunnari, Jeffrey Silver, Frank Miller | Distribúcia: Warner Bros. Pictures | Štúdio: Legendary Pictures, Virtual Studios, Cruel and Unusual Films | Rozpočet: 65 miliónov $ | Tržby: 456,068,181 $ || Na prvý krát v kinovom týždni som z toho nebol nadšený, no teraz, o 2 roky neskôr musím uznať, že 300 má niečo, čím nedisponuje hociktorý film: Čaro silnej, novej Európy. Film o vojakoch, ktorí zachránili najcennejšiu kultúru sveta od najväčšej armády všetkých čias. Keď tento snímok bereme ako spôsob úcty a pamiatky im, v tom prípade nie je o čom pochybovať. Lepšieho predstaviteľa kráľa si koniec koncov ajtak neviem predstaviť, ako Gerarda Butlera. Z pôvodných troch zvyšujem na 5*. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

K svojmu tisícemu komentáru (konečne) som si chcel vychutnať ozajstnú lahôdku a vďaka Zackovi Synderovi sa mi to skoro podarilo. Aj keď nie tak dokonalú ako som si predstavoval. Vynechám ospevovanie efektov a vizuálnej stránky, ktorá bola ozaj úchvatná, rovnako ako aj zvuk. Nebyť monumentálnosti a zdĺhavého priebehu bitky, tak film nemá na čom stavať. Príbeh by zvládol napísať každý skúsenejší scenárista. Takže ďalšia viac-menej chlapská záležitosť, sťaté hlavy, démonický hlas Butlera a kamery nasiaknuté krvou! Hell Yeah! 85%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný historický film natočený podľa komiksovej predlohy. Má veľmi dobrý príbeh o sparťanskom kráľovi, ktorý sa dozvie o chystanom príchode mohutnej perzskej armády do Grécka, pričom majú v pláne ho ovládnuť, ale on odmietne poslúchnuť príkazy vlády a so skupinou tristo najlepších bojovníkov sa vydá bojovať proti nepriateľskej armáde, ktorá má ale mnohonásobnú presilu. Spracovanie je celkom slušné, ale dalo sa to podať aj lepšie. Toto už na prvý pohľad nie je žiadny plnohodnotný historický film, tvorcovia to pojali po svojom, ale aj tak sa tomu dá ľahko prispôsobiť. Zápletka je výborná, práve táto historická udalosť patrí medzi tie najzaujímavejšie svojej doby, tématika hrdinského boja proti mnohonásobnej presile ma nikdy neomrzí a sadlo mi aj toto podanie, kde sú hlavní hrdinovia absolútni radikály, ktorí nepoznajú kompromis a zľutovanie, k tomu ten kult tela, heroizmus, hlášky a podobne. Ale zároveň dej je až príliš jednoduchý, nájde sa tu množstvo rušivých scén, pokiaľ sa film odohráva na bojisku, tak to väčšinou pôsobí dosť dobre, či už v akcii, ale aj mimo nej, no scény zo Sparty ma nebavili takmer vôbec a nanešťastie hlavne v prvej polovici je ich dosť. A miestami mi to dokonca prišlo aj nechcene smiešne. Akcie je tu pomerne dosť a je aj celkom vydarená. Je výborne natočená, sadli mi aj tie spomaľovačky a aj slušne krvavá, len škoda, že iba tým digitálnym spôsobom, takže to nepôsobí moc drsne. Ale obsahovo sú už jednotlivé akcie dosť rozporuplné, niektoré sú výborné, obzvlášť prvé zastavenie útoku alebo niektoré boje jednotlivcov, ktorí likvidujú protivníkov vo veľkých množstvách, ale napríklad to množstvo nereálnych záporných postáv si mohli odpustiť, tie už patria do fantasy a ani jedna ma nebavila a zároveň niektoré akcie už sú aj celkom stereotypné a bez nápadu, obzvlášť finále ma veľmi sklamalo. Herecké obsadenie je na tom dobre, výborný Gerard Butler v hlavnej úlohe, sympatická Lena Headey ako jeho manželka a dobrý výber postáv medzi sparťanskými bojovníkmi. Réžia a technická stránka sú na tom dobre, film má zaujímavý vizuál, ktorý síce kvôli stereotypu začne byť časom zbytočný, ale aj tak pôsobí dobrým dojmom a ani zvyšné stránky nesklamú. Škoda, že je tu až tak moc prvkov, ktoré ma vôbec nebavia a film zbytočne zhadzujú, ale aj tak je to slušná zábava, ktorá na to jedno pozretie stačí. 65%. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

Někde jsem četla, že stačí vidět trailer.. i přesto jsem se do kina vydala a rozhodně nelituju! Neuvěřitelně (ná)silný příběh, s neuvěřitelně charismatickými postavami, od krále Leonida, přes Xerxese až po záporáka Therona.. a jestli je forma nad obsahem?? na to sere pes:o) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Díky bohu za člověka jako je Frank Miller. V dnešním světě, kdy se historická dílka dělí na ta lehce psychologická (Návrat do Cold Mountain) a absolutně nudná (Troja), přináší jeho styl závan čerstvého vzduchu (pravda, trochu více míšeného s krví :-). Podobně jako Sin City, ani 300 není postavená na nějakých objevných dialozích nebo dlouhých pomalých záběrech krajiny. Od první minuty naskočí momumentální hudba, začíná se bojovat, bojovat a bojovat, přičemž od stříkající krve si odpočineme jen málokdy - většinou, když končí jedna velkolepá skladba, nahodí režisér pod vedením Frankovy předlohy krátký dialog, aby mohl plynule přejít k dalšímu dlouhému boji Sparťanů. Hudba je podobně "brutální" jako u Sin City, chvílemi mě dokonce napadalo, že si nedokážu představit nikoho jinýho, koho by napadlo dát takovou rockovou vypalovačku do historickýho eposu :-) K tomu všemu si připočtěte typicky Millerovské "coolové" hlášky, naprosto krásné scenérie (před kterými se pohybují naprosto krásní muži). Ne, Frank nám v 300 nepředstavuje dějiny, neukazuje nám bitvu u Thermopyl, jak ji známe, on nám od počátku až do konce ukazuje část svého světa, kde vládne korupce a místy až fantasy postavy... ale co, vždyť je to jenom komiks. Důležité je, že se na něj dívá zatraceně dobře. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Film je choreograficky a vizuálně nádherný, herecké obsazení ideální v čele s drsňákem Gerardem Butlerem. Očekávání z filmu, které jsem si představoval jsou na jedničku, jen mě trochu vadí v celkově lepším zážitku trochu nudné odbočky na dějovou linii s královnou, která je bezpochyby nezbytná, ale bohužel pro mne nezajímavá. Bitvy jsou úchvatné, ale jediné co se dá zde vytknout, že jsou bez napětí. Jinak jsem zklamaný nebyl, jelikož film dosáhl všeho co jsem od 300 očekával: nádherné obrázky, herecké obsazení s velkolepou výpravou a hudbou, film ode mne získává 4,5 hvězdičky... ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Před projekcí jsem se obával dvou věcí - nebojových scén a stopáže. Spokojeně mohu říci, že obé dopadlo dobře. Ony téměř dvě hodiny utekly vcelku rychle (nenudil jsem se), a ač bych se bez některých řečí a nebojových scén obešel, strachoval jsem se, že budu nespokojeně mručet výrazně častěji. Takřka na jedničku dopadlo to, kvůli čemu jsem šel na 300 především - souboje. Jsou strhující, nápadité a vizuálně úchvatné (skvělý je Leonidas kosící protivníky a jdoucí zleva doprava jako ve 2D arkádě). Jen škoda, že filmaři neměli více peněz na souboje se slony:-) Jedinou menší výtku mám ke sparťanskému umírání, které mohlo být chladnější. Co se vizuální stránky týče, doufal jsem, že se objeví více výjevů, které "bych si dal jako wallpaper" (např. ten ozdobený stromeček), ale i tak je opravdu velmi dobrá. Třístovka mě rozhodně nezklamala, ba bych ji mohl nazvat příjemným překvapením. 7/10 ()

Související novinky

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Romeo a Julie: Bitva u Verony

Romeo a Julie: Bitva u Verony

22.03.2015

Dopočítat se filmových zpracování nejslavnějšího Shakespeara není vůbec jednoduché. Adaptací jsou vyloženě desítky, v paměti ale nejspíš máte tu od Baze Luhrmanna a možná podivnost Tromeo and Juliet… (více)

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

19.08.2013

Produkční společnost Legendary Pictures založil v roce 2000 „vlk z Wall Street" Thomas Tull poté, co shromáždil 500 milionů dolarů z kapes soukromých investorů. Legendary podepsalo smlouvu se studiem… (více)

Reklama

Reklama