Reklama

Reklama

Matthew Perry je na dně. Po neúspěšné léčbě skončil s psychiatrií a zjistil, že na nemocnou duši je láska ten nejlepší lék.
Pokud si pamatujete Mathhewa Perryho pouze jako Chandlera ze seriálu Přátelé, pak vás posmutnělá romantická konverzační komedie Zmatená duše režiséra Harrise Goldberga možná trochu překvapí. S nejvyšší pravděpodobností ale příjemně, protože právě v ní Perry prokazuje svoji naprostou hereckou univerzálnost a schopnost položit se do jakékoli dramatické úlohy. Jeho hrdina, Hudson Milbank, je úspěšným hollywoodským scenáristou, u něhož se nenápadně rozvinula závažná duševní porucha, která jako by mu vzala všechny emoce. Hudson proto obchází doktory a psychology, zkouší i vlastní šokovou terapii, ale nic nepomáhá. I jeho přítel a kolega spoluscenárista je ochoten udělat cokoli, ale nemá nejmenší šanci. A pak se najednou objeví Sára, kterou Hudson náhodou potká na pracovní schůzce. Že by láska byla tím pravým všelékem? Nic není jisté, ale zatím se to rýsuje slibně... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (209)

claudel 

všechny recenze uživatele

Jelikož píši diplomovou práci o schizofrenii, sháním momentálně snímky o duševně chorých a kromě Čisté duše mě nic jiného nenapadalo. Naštěstí mi kamarád věnoval tenhle film, který tuto tematiku zpracovává nezvyklým způsobem na pomezí komedie a dramatu, dalo by se říci až tragikomedie. Především nutno poznamenat, že Matthew Perry je v této roli naprosto dokonalý a ze všech snímků, ve kterých jsem ho viděl, dozajista nejlepší role. Jeho věčně svěšené koutky úst, zoufalost, osamělost a zděšení v očích, přesně tohle si postava Hudsona vyžaduje. Jsem rád, že tenhle příběh budu moci v diplomce zpracovat, protože nabízí spoustu podnětů k zamyšlení. Je člověk, který o sobě tvrdí, že je duševně chorý, skutečně nemocný? Je nejlepším lékem na duševní chorobu láska? Jsou psychiatři skutečně ti nejlepší odborníci, kteří mohou pomoci? Jednu odpověď znám jistě, pro Hudsona je tím nejlepším lékem postava v podání Lynn Collins. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Příjemný, hořko sladký film o duševní poruše a o tom, jaký má dopad na lásku. A jaký má láska dopad na ni. Matthew Perry se do podobných rolí hodí, člověk mu to "bláznovství" úplně věří:) Spolu s Lynn Collins vytvořili skvělou, netradiční partnerskou dvojici, na míle vzdálenou uhlazeným, dokonalým, normálním filmovým párům. Kevin Pollak si zase střihl jeho věrného kamaráda. Scéna, kdy se Perryho snaží vytáhnout ven a popisuje mu, jak by se měl obléknout, je moc hezká. Snímek nabídne humorné okamžiky, stejně jako silné, emotivní scény. "Měl jsem na vybranou mezi trvalým odosobněním, anebo škubáním v obličeji.", "Víš, že první tři roky jsou pro život dítěte nejdůležitější? Jen by mě zajímalo, jestli jsi mě v té době mlátila po hlavě. Rád bych totiž věděl, proč ze mě vyrostlo tohle." ()

Reklama

kalap 

všechny recenze uživatele

Nad ránom som hrabol do poličky a vybralom som z nej Zmätenú dušu, niekoko tu málinko kopírujem, aj keď už neviem presne koho:) Výborný film o nie celkom ťažko depresivnom človeku, lebo ináč by nevedel zarobiť také ťažké prachy a tak mu život plynie medzi cvokármi a krásnou cvokárkou, ktorú scvokne, tak, že ho preboha živého si predstavte po sedemročnej sexuálnej abstinencie precvokuje na sexuálnu závislosť, keď to chce robiť takmer všade.Ale nič dosť pravdivých právd, ale čo ja stvorenie, ktoré sa cíti byť normálne a v celom dome prázdno a ešte aj pes šteká lebo cíti a súciti so mno, kde tak narýchlo niekoho zoženiem, až som aj ja z pohodového filmu dostal nejakú ľahkú depku, či ako sa tomiu hovorí, ale ešte som nedohovoril, lebo sa idem oddepkovať , ale to už nepoviem ako. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Existují dvě herecké polohy Matthewa Perryho. První, která ho proslavila, je ten vtipný ňouma Chandler z Přátel, nebo zubař z dvoudílné taškařice o Sousedovi zabijákovi. A pak je tu druhá poloha, kterou tak skvěle předvedl hlavně ve Studiu 60, a která je o moc zajímavější a pro mně osobně i atraktivnější - sarkastický, ne už tak roztomilý, zato dospělý Matt, s rozšířeným rejstříkem hereckých schopností a také s velkým charizma. V komedii/dramatu Zmatená duše, zůstal tak na půl cesty této duality a stejně tak film samotný. Momenty, kdy se jeho Hudson snaží léčit svoji duševní chorobu, jeho vztah s rodiči nebo láska k Sáře jsou fajn, ale strašně mi tam neseděl románek s bláznivou psychiatričkou, působilo to vyloženě lacině. Přestože nemůžu říci, že bych se těch 93 minut nudila a pro Matthewa mám celkem slabost, tak se kloním spíše k lepší trojce, na víc to tentokrát nevidím. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemně mě překvapil Mathew Perry rolí osamoceného chlapa, který má psychické problémy a nedaří se mu je zvládnout, byť se snaží, jeden lékař řekne to, druhý ono,pak nastoupí charizmatická lékařka, ale on se mezitím zamiluje do jedné sekretářky, které jeho podivínství vůbec nevadí. Ale ty myšlenky - co když ji zklamu? Úmrtí otce.... A tak tenhle filmík byl dost ze života, někdy jsem se viděla:-) Zkrátka, trochu mi vadilo dost roztahaných prvních dvacet minut, škoda,protože Perry se role zhostil na jedničku, tudíž za tři:-) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Hoci sa film odohráva v Los Angeles, film sa natáčal na mieste vo Vancouveri a na ďalších miestach v Britskej Kolumbii (Coquitlam, Port Coquitlam, Maple Ridge, Pitt Meadows a Langley). (Arsenal83)
  • Harris Goldberg uviedol, že film napísal podľa svojej vlastnej skúsenosti s depersonalizačnou poruchou a klinickou depresiou. (Arsenal83)

Reklama

Reklama