Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

3497299 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně špatný film, který nezachrání ani herectví Malcolma McDowella – kde nic není, ani Čikatilo nebere. Většina prvků „fikčního“ světa masového vraha Evilenka ve filmu funguje špatně: naprosto směšná psychologie postav, špatně uchopená a naivně prvoplánová politická metafora. Postavy ve filmu se chovají, jako by se Rusko v r. 84 s komunismem dávno vypořádalo a na Evilenka, jako zapáleného komunistu, se dívají zpočátku jako na fanatika „staré“ ideologie, po-té co je odhalena jeho zvrácená podstata, jako na „nakaženého“ zvráceným myšlením: první zástupce/produkt patologické éry – krize osobnosti „člověka-komunisty“, jenž za sebou přitáhne další takové, které je třeba především „pochopit“, abychom se před nimi mohli účinně bránit atd. Naivita tvůrců, s jakou tuto „velkolepou tragédii dějin“ předvádějí, by mohla být docela zábavná, kdyby zde nešlo o inspiraci životem skutečného masového vraha Andreje Romanoviče Čikatila, který byl obviněn z vraždy více než 50-ti osob. Je škoda, že když už se někdo pokusí tyto hrůzné události umělecky zpracovat a vykreslit nejtemnější oblasti lidskosti, musí to celé takto neuvěřitelně zprznit. Ve věci formy jde film ruku v ruce se svým zhůvěřilým obsahem: herecké výkony jsou (až na McDowella) strašné a o nějakém narativním rámci a dramatizaci bych raději vůbec nepsal. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pro mne byl překvapující výkon McDowella. Netušil jsem, že zvládne zahrát i takovéto role. Hypnotická scéna na konci byla pro mne nejvýraznějším momentem snímku. Celkově povedené. Kulisy Ruska slušné, hudba dokonale depresívní. Komu se to líbilo doporučuji shlédnout Občana X, který je také natočen podle Čikatilových činů. * * * ()

Reklama

Peytl 

všechny recenze uživatele

Tak, a za svatým je druhá debilitka o Čikatilovi, potřeboval jsem načerpat inspiraci a míti v čerstvé paměti materiál pro srovnání. Ne snad proto, že bych byl hrdým majitelem některé z jeho úchylek a potřeboval je vypilovat (mám mnohem veselejší), to opravdu ne, ale poněvadž a protože je dnes ten Velký Den, kdy Jetr Pákl, po promu jak na Titanik vs vetřelci, vypouští svého Ghoula. Bude to mít celkem lehké, pokud nebude stát jeho film evidentně za kolosální a třikrát přejeté hovno, pak (a vzhledem k veřejnému hodnocení mnou viděných příšerností) se může těšit na sedm hvězd od každého a příští rok i na Český anální kolík předávaný v Rudolfinu. U vousatého popa, tak ona vlastně zabíjela frustrace z fleku na hlavě soudruha Gorbačova společně s hypnózou. Hypnózou!!! No, to mi utrhni ruku a vraž mi jí do prdele. KGB a ptactvo s volhou po smrti, to jsou jediné věci, které jsem zaregistroval. Proč taky cpát do příběhu o masákovi nějaké vraždy, fujky, a nedejpeytla vyšetřování, nuda. Ovšem za opravdu grandiózní a nesmírně geniální považuji filmový plakát, protože EVIL-ENKO, no ty krávo, to je čirý diamant invence, to muselo vymýšlet celé politbyro. Ani sto McDowellů by takovou ostravskou studiovku nezachránilo, děs. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Volnější rekonstrukce Čikatilova případu, která si bohužel přidává pár věcí, které působí rušivě a nesmyslně. Jde především o motivaci, která vedla Čikatila k vraždění. Zde je úzce spojena s perestrojkou, kvůli které u oddaného člena tvrdé linie propukne jistá forma schizofrenie, což je hodně přitažené za vlasy. Další věcí je schopnost hypnotizovat své oběti. Tahle kombinace filmu rozhodně neprospívá, stejně jako poněkud přepálená stopáž. Co je naopak pozitivní je Malcolm McDowell, který sice podal Rostovského řezníka až moc démonicky, ale to v tomhle případě nebylo na škodu. Fajn byl i Csokas jako vyšetřovatel a celkem solidní prostor dostalo i vraždění, které ačkoliv nebylo znázorňováno nějak naturalisticky, působilo to správné mrazení. Na Občana X Evilenko sice nedosahuje, ale určitě stojí za podívání. 60% ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Pol na pol. Pri Občanovi X som si želal, aby to bolo o čosi krvavejšie, tu som si skôr želal, aby sa viac zamerali na charaktery postáv. Tiež sa mi ťažko rozhoduje, či bol ako Čikatilo lepší Malcolm McDowell alebo Jeffrey DeMunne, no myslím, že McDowell sa jeho osobnosti priblížil viac, bol "krásne" úchylný a zvrátený. Scénky sú fajn (znásilnenie, bloody toillets), herci tiež, ale tak či onak mi niečo chýba. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Keď uteká jedna z Evilenkových obetí cez železničnú trať, na prechádzajúcom vlaku je zreteľne vidieť cifru 666 - číslo diabla. (BlackTom)
  • Film se natáčel v ukrajinském Kyjevě. (rafix)

Reklama

Reklama