Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o Čikatilovi si zaslúži oveľa viac, ako "premárniť" čas diskusiami s vyšetrovateľmi. Áno, aj to je hodné odhalenia charakteru osobnosti, ale tie vraždy boli také silné, že tam to mohlo ísť do explicitnosti. Aby dojem z vraha bol presne taký, akým bol on, teda zvrátený. Film Občan X tento pokus o profil masového vraha ďaleko prevyšuje. Tiež nie je príliš o krvi ani o analýze vrážd. Ale zároveň je viac psychologický a určite aj vynikajúcou sondou do sovietskej spoločnosti. Evilenko túto šancu celkom nevyužil. ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Pol na pol. Pri Občanovi X som si želal, aby to bolo o čosi krvavejšie, tu som si skôr želal, aby sa viac zamerali na charaktery postáv. Tiež sa mi ťažko rozhoduje, či bol ako Čikatilo lepší Malcolm McDowell alebo Jeffrey DeMunne, no myslím, že McDowell sa jeho osobnosti priblížil viac, bol "krásne" úchylný a zvrátený. Scénky sú fajn (znásilnenie, bloody toillets), herci tiež, ale tak či onak mi niečo chýba. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

I když film je velmi smutný a je hnusné co může někdo udělat nevinným dětem musím hodnotit zpracování. No a to nebude moc kladné. Vraždy nebyly moc vidět (vlastně jen trocha krve, nebo nápřah břitvou a pak křik). Hudební podklad nulový, herecké výkony taky nic moc tedy až na hlavní postavu. Vrah se vždycky jen podíval na oběť něco prohodil a pak se otočil zády a šel na místo kde chtěl uskutečnit vraždu. Oběť za ním šla jako pejsek, potom střih zazněl výkřik a když se znovu objevil obraz byli na místě policisté a tak pořád dokola až na pár vyjímek (vražda ve vlaku na záchodku). ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Evilenko je len inšpirovaný skutočným Čikatilom. Ak ste o Čikatilovi už skôr počuli, alebo videli film Citizen X (1995), nečkajte nič nové. Prakticky je tam z Čikatila len, že vraždil hlavne deti a mladé ženy. Ale ináč je to celkom dobrý film, aj keď trochu padá na hereckých výkonoch. Výber postáv tiež nie je najšťastnejší, proste nepripadáte si ako keby ste boli v Rusku. Plus do filmu je pridané trochu nadprirozena, čo môžem hodnotiť celkom kladne. Koniec sa mi celkom páčil, aj keď som čakal, že budem urobený trochu dramatickejšie... 70%. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době McDowell opět zazářil. Jeho zrůda v lidské podobě je dokonalá-hlavně na začátku, kdy se jeho postava živí jako učitel. Csokas se zas vedle něj neztratil, jeho vyšetřovateli vše uvěříme. A i ona sovětská atmosféra dává filmu mnohé. Zkrátka, malý film, co díru do světa neudělal, ale pozornost si trošku zaslouží-byť chyb je v něm krapek zbytečně moc (třeba ten homosexuální psycholog, co se jen tak projde po hajzlíku a hned Evilenka pozná). ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Název filmu je dobrou ukázkou toho, jak se při tvorbě filmů promýšlí detaily, jež mají vyvolat v divákovi správné asociace a emoce. V tomto případě jde o příjmení hlavní postavy, obsahující v sobě anglické slovo "evil" čili "zlo", které má v divákovi zesilovat dojem hrůzostrašné nehumánnosti vraha. (Aelita)
  • Andrei Romanovich Chikatilo si získal prezývky "The Mad Beast", "The Rostov Ripper" a "Citizen X". (Carol Pifková)
  • Film se natáčel v ukrajinském Kyjevě. (rafix)

Reklama

Reklama