Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Volnější rekonstrukce Čikatilova případu, která si bohužel přidává pár věcí, které působí rušivě a nesmyslně. Jde především o motivaci, která vedla Čikatila k vraždění. Zde je úzce spojena s perestrojkou, kvůli které u oddaného člena tvrdé linie propukne jistá forma schizofrenie, což je hodně přitažené za vlasy. Další věcí je schopnost hypnotizovat své oběti. Tahle kombinace filmu rozhodně neprospívá, stejně jako poněkud přepálená stopáž. Co je naopak pozitivní je Malcolm McDowell, který sice podal Rostovského řezníka až moc démonicky, ale to v tomhle případě nebylo na škodu. Fajn byl i Csokas jako vyšetřovatel a celkem solidní prostor dostalo i vraždění, které ačkoliv nebylo znázorňováno nějak naturalisticky, působilo to správné mrazení. Na Občana X Evilenko sice nedosahuje, ale určitě stojí za podívání. 60% ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Musim říct, že mě to příjemně překvapilo, protože točit film o masovým vrahovi podle skutečný události je samo o sobě docela náročný, ale troufnu si říct že tady se to povedlo.. neni to nic dechberoucího nicméně to patří k tomu lepšímu co jsem zatim o masových vrazích viděl.. Malcolm McDowell to zahrál výborně a v tomhle filmu se mi dost líbila i hudba.. ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době McDowell opět zazářil. Jeho zrůda v lidské podobě je dokonalá-hlavně na začátku, kdy se jeho postava živí jako učitel. Csokas se zas vedle něj neztratil, jeho vyšetřovateli vše uvěříme. A i ona sovětská atmosféra dává filmu mnohé. Zkrátka, malý film, co díru do světa neudělal, ale pozornost si trošku zaslouží-byť chyb je v něm krapek zbytečně moc (třeba ten homosexuální psycholog, co se jen tak projde po hajzlíku a hned Evilenka pozná). ()

zette 

všechny recenze uživatele

Namet s obrovskym potencialem, ktery se promenil v totalni brakovy film. Hvezdicku davam pouze za namet a herecky vykon Mc Dowella. Velice neverohodny snimek masoveho vraha Cikatila, jak by to asi dopadlo, kdyby Italove nebo Americani chteli natocit film o spartakiadnim vrahovi? Myslim, ze podobne... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Fádny, plochý, monotónny a hlavne zbytočný film. Ako rekonštrukcia udalostí zlyháva, pretože si realitu prekrucuje k vlastnému obrazu. A ako realitu ignorujúci thrillerový shocker o masovom vrahovi zlyháva, pretože neponúka to základné čo by mal: premyslené detektívne vyšetrovanie ani desivé vraždy. Evilenka akoby nakrútil naivný konzervatívny televízny tvorca, ktorý si myslí, že ponurá hudba a jeden typologicky dobre obsadený herec urobia z jeho diela masterpiece. Veľký omyl. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Keď uteká jedna z Evilenkových obetí cez železničnú trať, na prechádzajúcom vlaku je zreteľne vidieť cifru 666 - číslo diabla. (BlackTom)
  • Andrei Romanovich Chikatilo si získal prezývky "The Mad Beast", "The Rostov Ripper" a "Citizen X". (Carol Pifková)
  • Film je volně natočen podle činů ruského sériového vraha Andreje Chikatila. Inspiraci čerpal rovněž z románu "Komunista, co jedl děti" Davida Grieca. (Terva)

Reklama

Reklama