Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Josef Douša (K. Roden) se vrací z první světové války s přáním po válečných útrapách prožít v poklidu spokojený život s mladou manželkou (L. Siposová) kdesi v zapomenutém kraji, v drážním domku u železniční trati. Sžívání dvojice je však při složitých psychických i fyzických problémech hrdiny (který načas ztrácí sluch) nesnadné… Jednoho dne Douša zabrání mladému muži skočit pod vlak. Zachráněný muž – hrobník Ferda (V. Jiráček) – se ovšem po incidentu zamiluje do Doušovy manželky. Ačkoliv se Doušovi sluch za určitý čas vrátí, předstírá i nadále svoji hluchotu, aby zjistil, co si o něm, i o tušeném vztahu jeho ženy k Ferdovi, lidé říkají za jeho zády. Ovšem pravda je nebezpečná zbraň… Román Josefa Kopty Hlídač č. 47 vznikl v roce 1926 a byl kritikou označen za jeho nejlepší dílo. Poprvé byl zfilmován už v roce 1937 režisérem J. Rovenským s J. Průchou v titulní roli. V roce 2008 vznikla v České televizi jeho nová filmová verze – tentokrát zpracoval předlohu zkušený televizní autor E. Verner, který ve svém textu vyzdvihl téma bolestného údělu člověka, jenž, ovlivněn a poznamenán hrůznými válečnými zážitky, doufá, že ve svém dalším životě najde díky lásce, přátelství, práci a rodinnému štěstí ztracenou rovnováhu. Filmový scénář režiséra F. Renče, na kterém spolupracoval se Z. Zelenkou, podtrhuje dramatičnost předlohy a posiluje i domýšlí osobní vazby všech hrdinů. (Česká televize)

(více)

Recenze (597)

DžejPý 

všechny recenze uživatele

Nebýt K. Rodena a Vl. Dlouhého, film by měl tak 1* (to není známka ze školy, ale počet hvězdiček). Mnoho věcí ve filmu mi přišlo náhodných, jako kdyby režisér nevěděl, co točí, prostě takhle to na place vyšlo, tak to tak zůstalo... Takže * za film + * za K.R. + * za V.D. (brr, to je kupčení). Odečty za ostatní mizérii jsem zatím nepoužil - ale ještě počkám, až se mi to všechno rozleží... ()

Bránolog 

všechny recenze uživatele

Výrazně atmosférická záležitost se skvělou kamerou a stejně skvělým Rodenem, nicméně mě nějak nevtáhl způsob vyprávění příběhu. Takže: užíval jsem si obrázky a bylo mi z duše jedno, jak to celé dopadne. ()

Mjoh 

všechny recenze uživatele

lehce prestrelenych 5* jako pokus dostat jeden z nejsilnejsich ceskych filmu poslednich let do cerveneho pasma. A pochvala pro F. Rence, pod jehoz vedenim vyznivaji velke emoce jako skutecne velke a nikoliv smesne. ()

k.rakonos 

všechny recenze uživatele

Nechápu spíše nižší, nebo průměrné hodnocení. Psychologické a částečně romantické drama s vynikajícími výkony Rodena a Dlouhého i dobře hrající Slovenky v hlavní ženské roli. Zajímavá kamera a střih, určitě to lepší v naší porevoluční tvorbě. ()

PreLa 

všechny recenze uživatele

Karel Roden je pro mne vždy zárukou kvality a ani tentokrát jsme nebyla zklamaná! ... Je překvapivé, co se o sobě dozvíme, když si druzí o nás začnou povídat ;o) ()

P/\/EL

všechny recenze uživatele

technická stránka? PChe, Češi nikdy nebudou dělat hollywood stand-art, Renč ho nikdy nedával......digidigi................ale cenim si pokusy o český thriller, dráma........remake........vážnější témata....vážneji podanná..............................to je v posledních 20 letech českého filmu vyjímečné... ()

LOVIT 

všechny recenze uživatele

Ano je to český film, bohužel mám pocit že se u vechtrovny nemění počasí pořád je zima, uběhne 9 měsíců a zima je tu opět bez vysvětlení pár detailů, které musely následovat, film má strašné mezery ve scénáři, herecké výkony taky moc nepřesvědčí, tak do půlky filmu to vypadalo ještě na 2*, ale ten konec to pohřbil definitivně. ()

Dodge-I 

všechny recenze uživatele

Souboj Roden - Dlouhý mi připadl jako jeden z nejlepších, co se v našich filmech za poslední dobu objevil, lvi mluví za vše. Jenže těch herců je tam přece jen víc a řekl bych, že dělají svou práci tak, jako by chtěli mít už tu zimu za sebou. Nebo ji chtěl mít za sebou režisér? ()

pelegryna 

všechny recenze uživatele

K.Roden je zde prostě svůj a na něm je postaven celý film.Ostatně jako vždy si filmaři u nás vyberou charizmatického jednotlivce a ten je pak obsazován všude a do všeho.I přes Rodenovy kvality a nesporný um bylo možno sáhnout do tuctovějšího balíku herců...... Pokud se u nás točí nějaké větší téma tak automaticky režiséři volí hereckou tutovku a bojí se experimentu.Což je kaňka na uměleckém pijáku...... ()

marty96 

všechny recenze uživatele

Roden, Dlouhý, Jiráček. Výborně! Výborný výkon Karla Rodena, který prakticky v každém filmu předvadí svojí kvalitu. ()

Jirasek 

všechny recenze uživatele

K výkonu K. Rodena snad není co dodat. Výborně zahrál i V. Dlouhý. Obecně byl film na české poměry velice kvalitní, mě osobně velice chytl. A myslím, že i Anička představila velké množství ženské populace v praxi, takže za mě maximál!!! ()

natascha058 

všechny recenze uživatele

První dojem - ne film, ale divadelní kus. Herci přehrávali - hlavně Vladimír Dlouhý, u kterého to nebylo zvykem, takže zřejmě záměr režiséra??? Film se táhl jako týden, začátek nuda. Pak se rozjel a já čekala, kdo bude obětovaný, aby se naplnil princip balady. Střed mě opravdu zaujal, ale konec zase všechno zazdil. Scénárista měl nespočet možností /nemusel se držet předlohy/, jak vyvolat katarzi, ale podle mě se mu to moc nepovedlo. Nejméně věrohodná pro mě byla Anna - nepochopila jsem, co vlastně chtěla nejvíc /dítě?/ - jestli byla oběť nebo mrcha. Shrnuto: slušný film, který úplně nevyužil potenciál postválečných traumat. ()

Mrliš 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, patřící mezi druh snímků na jedno shlédnutí, ale potěší. Děj je stavěn hlavně na postavách, které herci ztvárnili velmi dobře. Celý příběh krásně poukazuje na lidskou prohnilou povahu z pohledu osoby, která prožívá těžké chvíle. Poklona patří tvůrci příběhu Josefa Kopty. Ačkoliv jsem knihu nečetl, tak bez ní by film nevznikl. A věřím že spousta čtenářů ví, že knihy jsou mnohem lepší, nežli samotné filmy. ()

Sonia005 

všechny recenze uživatele

Za mě osobně se film velice vydrařil. K filmům co posbírali hodně lvů bývám skeptická, jelikož si myslím, že je za tím vždy kus nefér jednání. Ale tento film mě dokonale nadchl. Herecký výkon Karla Rodena je jako vždy na výbornou a Václav Jiráček byl taky velice přesvědčivý. Jen mi bylo trochu proti srsti že hlavní roli ztvárnila slovenská herečka, přesto, že byla výborná si myslím, že máme spoustu našich dobrých hereček. Děj filmu mě ale totálně připoutal k televizní obrazovce a do závěrečných titulků jsem se nemohla odtrhnout. ()

Job29 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem jestli mám dát tři, nebo čtyři hvězdy. Když vezmu dobrý příběh, kvalitní český herecký výkon, občas nějaký ten efekt, na naše poměry slušný. Roden zahrál taky dost dobře. Dávám na konec čtyři. A palec nahoru. ()

cartouche 

všechny recenze uživatele

Hystericko-teatrálně-psychedelický film odehrávající se v zapadlém místě na Sibiři, které celý rok sužují sněhové vánice. K tomu neustále hraje monotónní klavír. Aneb jak se Renč zbláznil a snažil se stvořit tzv. umění. ()

Honey007 

všechny recenze uživatele

Další z hereckých etud Karla Rodena. Jako v mnoha dalších případech na něm film stojí, což je v případě Hlídače č. 47 opravdu dobře :) Moc nechápu tak nízké hodnocení, protože i když sama Filipa Renče nijak v lásce nemám, musím mu přiznat, že tady odvedl kus dobré řemeslné práce. Výprava celého snímku je naprosto vynikající, atmosféra místy tak tísnivá, že mi běhal až mráz po zádech. Originální předlohu jsem neviděla, takže nemohu srovnávat, ale celkově řadím tento snímek mezi to opravdu lepší z české kinemtografie. Jediné co snižuje celkové hodnocení jsou herecké výkony ve vedlejších rolích - zejména Lucia Siposová je místy opravdu marná a i Václav Jiráček tam má docela rezervy. Ale i přesto jasných 80% ()

andydufrsn 

všechny recenze uživatele

Hluchej slyší víc! Je zvláštní že film nám ukáže že je to pravda. Film by byl asi poloviční nebýt perfektního Rodena, ale vlastně všichni herci se ukázali v nejlepším světle. Já mam tenhle film, prostě strašně rád, kvůli tomu, že nám ukazuje syrovej život přesně tak hnusnej jakej doopravdy je. ()

vla_mira 

všechny recenze uživatele

Bohužel, vůbec se nepodařilo postihnout podstatu příběhu, film klouže jen po povrchu a spíš odvádí pozornost jinam, a to i přes veškerou snahu Karla Rodena. Režijní bezradnost z toho jen čiší, a to nejen u těch špatných herců, jako je Siposová a Jiráček, ale bohužel i u těch dobrých, speciálně to zamrzí u zmršené role kostelníka. A hudba nesmírně otravná. ()

Reklama

Reklama