Reklama

Reklama

Ve stylu dramatu 9. rota natočili ruští tvůrci neméně akční válečný film, který v hodnocení po celém světě boduje dokonce ještě víc, než zmíněný snímek. Čtyřdílný seriál se soustředí na osudy roty nadporučíka Alexandra Doronina, která je v průběhu 90. let odvelena na Severní Kavkaz. Skupina, kterou tvoří také mladí nezkušení vojáci, dostane za úkol bránit Průsmyk smrti. Právě sem se stahuje největší ozbrojená síla čečenských bojovníků chystající proti rotě zdrcující úder. Krutá válka, ve které nechybí nejmodernější těžká technika a ve které přijde o život tisíce lidí, může naplno začít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Čečna. Čtyřdílný seriál o jedné rotě, která má za úkol držet jeden ze strategických kopců kdesi na Kavkaze. Nabízí se tu srovnání s 9. Rotou a není to tak od věci, ačkoliv Devátá se odehrává v Afghanistánu. Rotu sledujeme od přijímače až po odjezd a bojové nasazení. Navíc máme možnost nahlédnou retrospektivními obrazy do životů jednotlivých členů roty před vojnou, či během ní. U těch náhledů bych se zastavil. Film neskutečně ruší. Snad je to odlišnou mentalitou Rusů, mně to tam prostě nesedlo. Nevím kdo by po obdržení radiového vysílání z velitelství v týlu, že bohužel žádné posily nedorazí a pod kopcem by mi běhala jednotka Čečenců, začal zničehonic vzpomínat jak se seznámil s dívkou na diskošce, či jak se otec schválně polil kečupem. Těchto retrospektiv je tam celá řada a skutečně kromě jedné, která byla na místě se převážně jednalo o rušící prvky. Neříkám, že nebyly důležité pro pochopení jednotlivých vojáků, ale nasadil bych je jistě v jiných místech filmu...Navíc každý takto vzpomínající voják se vždy podivně zničehonic zadíval stranou, obraz se rozmlžil a byli jsme ve vzpomínkách... Vzpomínka pominula, obraz se rozmlžil a voják zase byl na svém stanovišti, často i v plné palbě... Tohle bych čekal u jednotky, která se něčím ,,sjede". Mně osobně to dost otravovalo, div že jsem vzpomínky nepřetáčel. Jinak samozřejmě jedná se o ruský film, pro ruskou TV, takže na nějaké filozofie o de-facto okupaci Čečny není ani zmínka. Rusové jsou ti dobří, Čečenci ti zlí a teroristé k tomu navíc s islámskými žoldáky... V této fázi boje už o Čečencích jako o teroristech mluvit možno po Beslanu, divadlu na Dubrovce atd... Byl to však Jelcin, kdo poslal armádu do Čečny a ta smázla Groznyj... Divák samozřejmě fandí ruské rotě, plné charizmatických tváří ať už velitele celé roty, jeho zástupce velitele speciální jednotky SPECNAZ nebo čecenského zvěda Šacha. Celkově ke zpracování nemám výhrad, vše je na úrovni západních filmů, leckde dokonce dál. Fascinovaly mne především pyro-efekty, místy možná počítačové - to nejsem schopen rozlišit. Výbuchy střel od dělostřelectva či nalétávajících Hindů vybuchovaly těsně mezi, nebo dokonce přímo v postupujících jednotkách. Žádné to klasické - výbuch se zábleskem 20 m od kaskadéra a ten posléze odskočí... Tady to vybuchovalo přímo mezi muži, ale jak!!! Klobouk dolů. Závěr byl takový tipicky ruský a nepřekvapil. Každopádně za mně jsou to solidní 4 * * * * . Takhle má vypadat válečný seriál a Rusko u mne začíná bodovat. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Povedená válečná minisérie zobrazující válku hodně drsně a špinavě - přesně takovou, jaká (asi) opravdu je. Potěšilo mě omezení trapně přehnaného ruského hrdinství, které shazuje množství podobných snímků. Čtyři díly jsou tak akorát, abych se do děje pořádně zažral, ale zároveň aby mě nezačal nudit. Snad jen ty flashbacky na mě působily až moc zbytečně. ()

Reklama

gumli 

všechny recenze uživatele

No teda,málo chýbalo a bol by som dal za päť.Tento film je vlastne venovaný "Pskovským výsadkárom "ktorý padli pri obrane kóty 776.Tomuto filmu môžeme vytknúť ruskú propagandu proti "zlým Čečencom",ale ktorý vojnový film nie je propaganda?Američania si robia svoju propagandu,Rusi svoju a nakoniec tu môžem spomenúť film z bývalého Československa "Kráľ Šumavy" alebo "Drsná planina",to bola zase komunistická propaganda v bývalej ČSSR.Výborný ruský vojnový film,samozrejme aj s chybami.Dokonca oveľa lepší ako väčšina amerických vojnových sračiek,napr.veľké množstvo filmov z vojny z Vietnamu,samozrejme až na výnimky. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Ruská vojnová fajnovosť. Ako väčšinou s efektami výbuchov, strieľačiek, poukazujúca na chrabrosť (ale miestami aj strach) ruskeho vojaka, ako aj nekompromisné (z pohľadu laika aj nespravodlivé) rozhodnutia vrchného vedenia armády, ktoré stálo veľa strát na životoch. Čo mi ale celé vadí - ani nie tak na filme - je historická podstata. Vojnu v čečensku rozpútali rusi (jelcin so svojimi armadami a tajnou službou) čečencov označovali (aj vo filme) za teroristov a povstalcov. Kto je zvedavý nech si vygoogli čečensku I. aj II. vojnu, a skúsi pochopiť historické pozadie tohoto vojnového konfliktu ktoré stálo tisíce životov nielen medzi vojakmi ale najmä medzi civilistami. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky, ale je to na hranici směrem k páté. Velkorysá výprava, bitevní scény realistické, až se člověk bojí, že by tam také byl, psychologicky zcela věrný popis vzniku a zrání mužského přátelství, vkusné retrospektivy do předválečného života postav, které z nich činí plastické osobnosti a zabraňují tak vzniku ideálních plakátů namísto lidí, příběh, který mne bez protestů vtáhl - prostě zážitek. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Vo filme sú použité na podporu palebnej sily a pohyblivosti jednotiek pásové vozidlá pechoty BMD, ktoré boli pôvodne navrhnuté pre výsadkové vojská a v roku 1979 boli hlavnou zbraňou sovietskych vojsk pri vstupe do Afganistanu. (andykovac)
  • Dne 12. března 2000 prezident Putin podepsal ruské státní vyznamenání účastníkům bitvy. V roce 2001 pak Putin odletěl do Čečenska na návštěvu někdejšího bojiště. (Dragoni)
  • Natáčení se konalo v blízkosti lázeňského města Gelendzhik, v údolí řeky Janet v Aderbievke a v obci Praskoveevka. Po natáčení se lokace stala turistickou atrakcí. (Dragoni)

Reklama

Reklama