Reklama

Reklama

Britská tajná služba je znepokojena, zločinecká auta z celého světa se spojila a plánují kriminální akce. Závodní auto Blesk McQueen se vrací z vítězného tažení po světě zpět do Kardanové Lhoty, aby strávil prázdniny se svým nejlepším přítelem, starým odtahovým autem Burákem, ale i s přítelkyní, sporťákem Sally. Okolnosti ho však přimějí zúčastnit se celosvětového závodu Gran Prix, kde se má rozhodnout o nejrychlejším autě na světě. Na cestě ho doprovází Burák, který se v Tokiu zaplete do mezinárodní špionáže. Stane se z něj tajný agent s důležitým posláním, kterého čeká náročná jízda plná nebezpečí. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (51)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 200 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 191,5 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových 559,8 mil. (NIRO)
  • Při průzkumu fotografie „neznámého“ motoru jsou na této fotografii i obaly od náhradních dílů, na kterých je možno rozpoznat nápis „British Wheeland“. Jedná se o odkaz na bývalý britský automobilový konglomerát British Leyland (známý pod zkratkou BL), jenž vyráběl tyto motory V8 vycházející ze zakoupeného amerického motoru Buick 215. (ajaxx)
  • Celosvětová premiéra proběhla 18. června 2011 v Hollywoodu. (Varan)
  • Klany „šunek“, které byly v českém dabingu nazvány jako vohly a mastiče (patrně transkripce názvů výrobců z bývalého východního bloku Volha a Moskvič), byly v originále nazvány Hugo a Trunkov a byla to narážka na jugoslávské vozy Yugo (Hugo) a ukrajinského výrobce vozů Záporožec (Trunkov), jehož animovaná verze odpovídá vozu ZAZ-968M Záporožec. (ajaxx)
  • Motor z fotografie, který je znázorněním motoru V8 vyráběném automobilkou Rover, je paradoxně původem z USA. Jednalo se o motor Buick 215, který Američané prodali Britům, jelikož na jejich nároky byl prý slabý. Automobilka Rover, která jej koupila, ho následně upravila a vylepšila, načež byl vyráběn a používán přes čtyřicet let... což odporuje tvrzení, že šlo o nejhorší motor na světě. (ajaxx)
  • Údajně nejhorší motor, o kterém film pojednává, by měl být britský V8 s obsahem 3,9 nebo 4,0 litru, který byl montován do vozů Rover, Land Rover, Range Rover, případně do všech automobilů, vyráběných koncernem BL a následně Rover Group. V malém jej používaly i některé další automobilky (např. Morgan). Vyráběl se od roku 1960 až do r. 2006 v nejrůznějších modifikacích. (ajaxx)
  • Automobily Gremlin (John Mainieri) a Pacer (Bradford Lewis), které ve filmu vystupují v záporných rolích (jako tzv. šunky), byla ve skutečnosti velmi úspěšná vozidla prodávaná ve velkých sériích. Vyráběla je společnost AMC v letech 1970-1979. (ajaxx)
  • Loď jménem Crabby v originálním znění dabuje Sig Hansen, který je kapitánem opravdové lodi Northwestern s označením ADFG 29962 (Alaska Department of Fish and Game). Loď ve filmu dostala jméno dle svého účelu na opravdovém moři, tedy lovu krabů. (finy_cz)
  • Když Burák (Larry the Cable Guy) na začátku filmu jede po Route 66, lze si na ceduli místního kina všimnout nápisu “The Incredimobiles”, což je narážka na jiný film od Pixaru Úžasňákovi (2004). (DexMASTER094)
  • Původně se počítalo s pěti závody, ale jak se příběh prodlužoval, bylo upuštěno od závodu v Německu a ten v Paříži byl přepracován do podoby honičky. (HellFire)
  • Porto Corsa je inspirováno městy jako Nice a Portofino. Závodní trať vychází z té v Monaku. (HellFire)
  • Profesor Zweitakt (Thomas Kretschmann) je automobil německé výroby Zündapp Janus, který vyráběla stejnojmenná motocyklová společnost v letech 1957-1958. Poháněl jej motor o výkonu 250 kubických centimetrů a dosahoval nejvyšší rychlosti 80 km/h, avšak kvůli nízké hmotnosti se velmi špatně ovládal. (HellFire)
  • Během závodu v Anglii lze v hledišti zahlédnout ceduli, podporující závodníka jménem Lassetyre, což je dokaz na režiséra filmu, Johna Lassetera. (HellFire)
  • Při jedné ze scén v Paříži můžete zahlédnout střešní upoutávku na restauraci s názvem Gastow's. Jde o parodii na restauraci Gusteau's z předchozího snímku Pixaru, Ratatouille (2006). (HellFire)
  • Luigiho (Tony Shalhoub) rodina je plná různých variant Fiatu 500, oblíbeného vozu vyráběného v Itálii mezi lety 1936-1955. Přezdívalo se mu Topolino, což je italský výraz pro Mickey Mouse. (HellFire)
  • Rod "Turbič" Redline (Bruce Campbell) má poznávací značku M1911A1, což je označení slavné pistole .45 Colt, kterou vyráběla americká armáda v letech 1911 až 1985. (Mr.Hudson)

Související novinky

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

15.12.2011

Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu dnes oznámila nominace na prestižní Zlaté glóby, které jsou tradičně považovány za oscarové předskokany. Letos se nejvíc těší George Clooney… (více)

2011 - vyhlídky, poděkování a přání

2011 - vyhlídky, poděkování a přání

31.12.2010

Další kalendářní rok se chýlí do finále a nechává v nás několik výjimečných filmových zážitků. Nebylo jich zas tolik, ale byly o to silnější. To na rok 2011 nám Hollywood (a nejenom ten) chystá… (více)

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

Reklama

Reklama