Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Reálná a nepřikrášlená sonda do Neapolského sídliště ovládaného mafií. Bylo to dost zmatený a moc jsem nevěděl, kdo je proti komu a tak. Jenže, oni to tam moc nevěděli ani ti gangsteři. Akční scény tam nejsou, vždycky klid, klid a pak bum bum a mrtvola. Čekal jsem od toho filmu víc, zároveň mne ale nenudil. Možná sáhnu po stejnojmenné knize. 70% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Žádný příběh, žádná šance poznat a lépe pochopit jednání postav, převážně zločinců. Zločinci nemají být chápání, ale polapeni a potrestáni. Do jednoho. Existuje vůbec nějaká šance, že k tomu kdy dojde? Kniha mne nakazila pochybnostmi, film mě v nich utvrdil. Můžeme naivně bojovat za to, co pro nás představuje spravedlnost. Nemůžeme vyhrát. Ten pocit zmaru na mne dolehnul po posledním záběru a závěrečných titulcích, lakonicky shrnujících nezpochybnitelná fakta. Jak rád bych věřil, že jde o problém, kterým se nemusím zabývat. Na rozdíl od takového globálního oteplování. Ale nač bude globálně neoteplená planeta zamořená mafií? Mafií, o jejíž dnešní podobě máme zásluhou Hollywoodu všichni velmi zkreslené představy. Ne srandovní neurotici, kteří sice sem tam někoho odstřelí, ale jinak jsou v jádru dobráci, nýbrž pupkatí, věčně upocení fotříci, od nichž jen napjatě čekáte, kdy synkovi uštědří facku, která mu urve kus čelisti. Mafie není pěkná, ani trochu a nedokážete si představit, jak Garronemu a Savianovi závidím, že měli koule zpravit o tom svět. Čím méně dychtíte tuhle hnusnou pravdu slyšet, tím více vás Gomorra naštve. Nejspíš vám přijde nudná, naprosto o ničem. Proč ovšem něco neatraktivního servírovat atraktivní formou, podbízet se divákům? Šlo by jenom o další křivou výpověď proradného pentita. Takto jsem měl dojem, jakoby mi někdo přímo před očima odstřelil dobrého kámoše. Tím kámošem byl obrázek mafie utvořený filmy jako Kmotr, Mafiáni, Skrytá identita … . Sbohem, pěkná iluze, vítej, tvrdá realito. Apendix: Když letos na dovču, pak jedině do Neapole, pojíst něco toxických broskví a na trhu koupit kulku vyslanou jedním z gangů v rámci faidy. 90% (podrobněji) Zajímavé komentáře: Aiax, kostej_ ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplný film, mě si však získal na svou stranu. Děj je sice rozkouskován, ale to mi v žádném případě nevadilo. Naopak, o to nadšeněji jsem přijímal autentičnost prostředí. Syrovost, žádná laciná vyumělkovanost - to je Gomora. Absence zběsilého střihu a hudby to jenom podporuje. Koná se nuda? Pro mě nikoliv. Výsledek: Film, který si na nic nehraje, divák se však pouští do velkého dobrodružství. Klidně mu dám 9/10 a vůbec se za své hodnocení nebudu stydět. P.S: Prostředí neapolské camarry mi vyhovalo, protože nemám příliš rád kmotrovskou uhlazenost. ()

Larky 

všechny recenze uživatele

To, že Gomora nemá žádnou dějovou kostru by mi nevadilo v případě, kdyby měla povedeně vykreslené charaktery a kdyby jednotlivé scény fungovali...ale nefungují, Gomora celá nefunguje..tvůrci se vůbec neobtěžují s tím vysvětlit i ty nejzákladnější věci a tak sledujeme různé situace bezejmených hrdinů na neapolských sídlištích a neskutečně to nudí...ani dialogy se nepovedli a občas vůbec nedávaji smysl..velmi špatný film...myslím si, že právě o Neapolské mafii by se měl natočit pořádný film a ne takovýto ultra - nudný, prázdný blábol...nemůžu na ní najít nic, co by za něco stálo...no jediná pro mě pozitivní věc byla, že jsem usnul už asi po 10-ti minutách filmu, za chvilku jsem se vzbudil se zjištěním, že jsem o nic nepřišel a že je úplně jedno jestli jsem něco zaspal nebo ne, protože v Gomoře se stejně vůbec nic neděje...1* za kameru... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi bizarný pohľad na osudy ľudí, ktorých životy sú zmietané vplyvom zločineckých organizácií. Ťažko hovoriť o nejakom súvislejšom deji. Keďže ide len o akúsi, veľmi jemnými nitkami prepletenú koláž, ktorú tvoria jednotlivé príbehy samotných antihrdinov, nie je k nim možné naviazať akékoľvek pocity, či ne-sympatie. Jednotlivé pasáže filmu majú veľmi rozdielnu kvalitu prevedenia, jednoduché herecké kreácie síce pridávali na autentickosti, no ich razancia nie je vôbec postačujúca. Neviem teda, či sa Camorra rozrástla natoľko, že v jej samotnom jadre panuje mierny chaos, alebo tak režisér/autor knihy vyjadrili nezmyselnosť týchto brutálnych činov, alebo jednoducho podcenili náročnosť spracovania tak zložitej a náročnej zločineckej siete a vzťahov v nej, no ten chaos je na obrazovke naozaj cítiť. 65%. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (11)

  • Film vyhrál na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2008 Velkou cenu. (Karlos80)
  • Název Camorra vznikl spojením dvou slov, capo (šéf) a morra (hazardní hra). (blackrain)
  • Autor románu Roberto Saviano žije od vydání románu pod policejní ochranou. (zigot7)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama