Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (538)

Psema 

všechny recenze uživatele

Napumpovaná jízda po horské dráze, která sice postrádá pořádnou hloubku a motivace postav, ale je tak skvěle uchopená a odrežírovaná, až mi to bralo místy dech. Scény z drsné káznice, dynamické přepadení casina (geniální kamera) a závěrečná ultimátní akce (byť scenáristicky děsně hloupá a nedomyšlená) se mi vysloveně zařízly do mozku podobně jako dokonalý (konečně!) Cassel a Depardieu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film překrásně ladí mezi krimi thrillerem, gangsterskou ságou a studií osobnosti. Tenhle film je drahokamem v žánru, s perfektním hereckým ansáblem, neuvěřitelné rekreace Francie ze 70. let, instinktivní a velmi realisticky podané akci, která je mimochodem podle pravdy a Richetovo režírování je velmi precizní, pod kontrolou, při sledování cítíte, že ví co režisér chce, tohle je další z filmů, které mě absolutně a nečekaně rozsekaly. Jacques Mesrine opravdu v 60-70 letech zabil několik lidí, loupil banky, opakovaně několikrát utekl z vězení a vlastně prováděl všechny věci o které, každý legendární kriminálník usiluje. Doporučuji ! ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

90%. Je zaujimave, ze pri niektorych filmoch mi vadi pomale, rozvlakle, nudne vypravanie pribehu, ale v tomto pripade to bolo presne naopak. Ani som sa nestihol poriadne s Mesrinom zoznamit a strih, zrazu bol niekde pri inej akcii, alebo v inom case. Ale nepovazujem to za minus, pretoze ja skor vitam sviznejsie a rychle rozpravanie pribehu. Najviac ma bavili sceny vo väzeni alebo pokus o utek. Som zvedavy, aka bude druha cast - epilog... 02.06.2010 ________ Vincent Cassel - (Jacques Mesrine) +++ Cécile De France - (Jeanne Schneider) +++ Gérard Depardieu - (Guido) +++ Gilles Lellouche - (Paul) +++ Roy Dupuis - (Jean-Paul Mercier) +++ Elena Anaya - (Sofia) +++ Michel Duchaussoy - (Pierre André Mesrine) +++ Florence Thomassin - (Sarah) +++ Hudba: Eloi Painchaud +++ ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepovažují první díl za předehru před výtečným a završujícím epilogem. Už první díl je úžasný; od první do poslední minuty. ____ Překvapivé je zejména nasazení filmu. Vyprávění se u ničeho nezastavuje, nikdy se neohlíží zpět a neustále spěje kupředu, přitom u četných zkratek a elips nemáte pocit, že by vás režisér se střihačem o něco ochuzovali. Konflikt mezi krátkými scénami a ostrým střihem řeší film velice mazaně – nesourodé scény spojuje postava Vincenta Cassela (pohledem na něj se končí i začíná) a naopak „střih" provází i scény samotné, to když Vincent „bouchne“ a takříkajíc rozdělí scénu na před a potom. Důrazem na jednu postavu se blíží diptychon Veřejný nepřítel č. 1 De Palmovým opusům Zjizvená tvář a Carlitova cesta s podobně dominantní figurou, Al Pacinem, a vzdaluje kolektivním mafiánkám Scorseseho nebo Coppoly. Mimochodem, Vincent Cassel, vezmeme-li to z fyziognomického hlediska, je sexy proto, že má podlouhlý obličej, ale daleko od sebe posazené oči. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Gangsterky moc nemusím, ale tahle stála za to. Klady: perfektní režijní vedení, mnohovrstevnost hlavní postavy gangstera a její dokonalé ztvárnění Vincentem Casselem, výborné střídání vypjatých a klidných pasáží, nápaditý scénář, propracovaná akce, strhující děj, kvalitní kamera. Zápory: Gérard Depardieu se sem moc nehodil. 100% ()

Galerie (46)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení probíhalo ve Francii v Clichy v departmentu Hauts-de-Seine a Paříži, dále ve Španělsku v L'Escala v provincii Girona v Katalánsku, v USA v Monument Valley v Arizoně a v Kanadě v Montreélu v provincii Québec. Natáčelo se od května 2007 do ledna 2008. (noelcoward73)
  • Ve filmu je možné zhruba v 5. minutě zahlédnout český nákladní vůz značky Avia. (Skarface)
  • Predlohou k filmu sa stala kniha Inštinkt smrti napísaná Jacquesom Mesrinom vo väzení v r. 1977. (corona)

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama