Reklama

Reklama

Přijel, aby pomohl. Clint Eastwood jako tajemný mstitel v americkém westernu... Eastwoodův snímek Bledý jezdec (1985) celkem věrně kopíruje jeden ze základních syžetů westernové mytologie. Osamělý jezdec, který nemá jméno, zato se může pochlubit záhadnou minulostí, přijíždí do zlatokopecké osady v horách a stává se mluvčím zastrašovaných usedlíků proti mocnému a bezohlednému podnikateli. Dodá malomyslným zlatokopům potřebnou odvahu, ovšem ten nejtěžší boj s úplatným marshalem a jeho pomocníky za ně musí vybojovat sám. Předurčuje ho k tomu pistolnická minulost i nevyrovnané účty, po nichž na jeho zádech zbyly pouze jizvy od kulek. Když je zlo poraženo, nasedne na koně a beze slova odjíždí pryč, protože někde určitě leží další osada, kde je potřeba se postavit útisku a bezpráví. Eastwoodův hrdina získává až biblické rozměry (i díky tomu, že když sundá cestovní oděv, spatříme ho v kněžském kolárku)... V polovině 80. let, kdy Bledý jezdec vznikl, měl už Eastwood dostatek režijní praxe a také zkušené spolupracovníky, na něž si zvykl (kameraman Bruce Surtees, skladatel Lennie Niehaus, střihač Joel Cox). Mezi dalšími herci zaujmou Michael Moriarty (zlatokop Hull Barret), Carrie Snodgressová (Sarah Wheelerová) a tehdy začínající Christopher Penn v záporné roli Joshe LaHooda. Exteriéry filmu se natáčely v Idahu a v Kalifornii, kde se snímek odehrává. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

Foma 

všechny recenze uživatele

Některý slabší chvilky jako např. trochu přihlouplý souboje, určitá strojenost a nepřirozenost, jsou zase vyvážený řadou zajímavých dialogů, krásnýma záběrama přírody a výbornou prací se světlem a stínem. Průměrnej western povýšenej Eastwoodovým charismatem a několika silnýma momentama, v něčem mi vzdáleně připomínal Kurosawovo Yojimbo, Sedm samurajů či Sanjuro. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Začiatok má veľa zbytočných chýb(vypchatý pes/nedobré prestrihy medzi pokojným životom v usadlosti a jazdou pištoľníkov), a celkovo strihač mohol odviesť lepšiu prácu, lebo v určitých miestach aj vo finále je veľmi rozvláčny. Na druhú stranu ale Eastwood buduje svoj mýtus tajomného cudzina( čo už dokonale využil Leone vo svojej trilógií) a necháva okolo seba rozohrávať vierotvornú vzťahovú drámu. Či už sa jedná o dobrosrdečného Hulla alebo Sarah s Megan. Hlavne Megan ako 14 ročné dievča zamilované do Kňaza v Eastwoodovom podaní patrí svojou úprimnosťou a čistotou k najsilnejšej zložke celého filmu. Finále je dokonalé a prostredie hôr a kopcov občas pokrytých snehom, inokedy len žiariacich zeleňou vytvára príjemnú atmosféru a zasaďuje tento western do pomerne netradičného ale o to viac funkčného prostredia. Aj napriek svojim chybám som si film užil a nevadí mi streliť plný počet, hoci objektívne je to o jednu hviezdu menej. Veľmi ma to ako fanúšika potešilo. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Kolik stojí čisté svědomí? Vynikající Clintův western o záhadném kazateli, který přijíždí do zlatokopnického městečka, kde brání skupinu domorodců před bohatým tyranem. Eastwood se tímto filmem rozhodl vrátit k westernovému žánru, který byl považován od roku 1979 a smrti Johna Waynea, definitivně za mrtvý. Všechny pochybnosti však svým temným filmem vyvrátil a pomohl oprášit ryze americkému žánru zašlou slávu. Úspěch a kladné ohlasy byly značné a i když ta pravá a poslední westernová jízda měla přijít až o sedm let později, tak tohle je skvělá generálka. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Záhadný kazatel podává pomocnou ruku malé osadě utlačovaných zlatokopů. No proč ne. Zápletka by vydala na hodinu filmu, jenže Clint nijak netlačí na pilu a raději vsází na vybudování divákova vztahu k vedlejším postavám a k sobě (jakožto muži s nejasnou minulostí) samotnému... a že se mu to docela daří - děj tak pozvolna přechází až do typicky westernovského finále. Pohodový snímek, jehož výsledný zážitek přikrmuje překrásná příroda a Clintův mrazivý výraz ve tváři. 75% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Westernové drama s klasickou zápletkou, které se ale myslím klasikou žánru nestane. Nevadí ani tak rozvláčný, pomale plynoucí děj, naopak, filmu spíše škodí snaha o občasnou odlehčenost a akci. A místy i nesmyslné jednání postav, které na dramatičnosti nepřidá, natož některé scény, které působí spíše parodicky - (třeba scéna s metáním rozbušek ve zlatokopeckém (velko)dole... Jako drama si film tři a půl hvězdičky zaslouží, za některé zbytečnosti však zaokrouhlené dolů. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Než se v září 1984 rozběhla první klapka, ležel celý projekt několik let v šuplíku. (ClintEastwood)
  • Filmová kritička Pauline Kaelová o filmu tehdy napsala: “Eastwoodův western je umělecké dílo natočené očima malíře. Jsou tu odstíny špíny, hněď a černá místa a vnitřky domů jsou tak temné, že ani za denního světla si divák není jistý, kdo je zrovna na plátně.“ (ClintEastwood)

Reklama

Reklama