Reklama

Reklama

Přijel, aby pomohl. Clint Eastwood jako tajemný mstitel v americkém westernu... Eastwoodův snímek Bledý jezdec (1985) celkem věrně kopíruje jeden ze základních syžetů westernové mytologie. Osamělý jezdec, který nemá jméno, zato se může pochlubit záhadnou minulostí, přijíždí do zlatokopecké osady v horách a stává se mluvčím zastrašovaných usedlíků proti mocnému a bezohlednému podnikateli. Dodá malomyslným zlatokopům potřebnou odvahu, ovšem ten nejtěžší boj s úplatným marshalem a jeho pomocníky za ně musí vybojovat sám. Předurčuje ho k tomu pistolnická minulost i nevyrovnané účty, po nichž na jeho zádech zbyly pouze jizvy od kulek. Když je zlo poraženo, nasedne na koně a beze slova odjíždí pryč, protože někde určitě leží další osada, kde je potřeba se postavit útisku a bezpráví. Eastwoodův hrdina získává až biblické rozměry (i díky tomu, že když sundá cestovní oděv, spatříme ho v kněžském kolárku)... V polovině 80. let, kdy Bledý jezdec vznikl, měl už Eastwood dostatek režijní praxe a také zkušené spolupracovníky, na něž si zvykl (kameraman Bruce Surtees, skladatel Lennie Niehaus, střihač Joel Cox). Mezi dalšími herci zaujmou Michael Moriarty (zlatokop Hull Barret), Carrie Snodgressová (Sarah Wheelerová) a tehdy začínající Christopher Penn v záporné roli Joshe LaHooda. Exteriéry filmu se natáčely v Idahu a v Kalifornii, kde se snímek odehrává. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pokus C.Eastwooda udržet naživu westernový žánr v době, která přála úplně jinému typu kinematografie, je zajímavý kamerovou krajinomalbou a tradičním ponorem do šerosvitu. Jinak je tento film jen variací na Shanea, s tím, že malý chlapec byl nahrazen dospívající dívkou. Její scénu se zestárlým jezdcem z neznáma (snad dokonce ze záhrobí?), v níž jej žádá o to, aby ji naučil milovat, nelze nazvat jinak než směšnou. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Pale Rider je hodně jednoduchý, černobílý příběh, který by docela dobře a velmi podobně mohl řešit Old Shatterhand. Kapitán průmyslu si uzurpuje víc, než nač má právo a dobří lidé vzdorují jeho útlaku. Pistolník přijede odnikud, vloží se do věci, zlé pány postřílí, a bůhvíproč a bůhvíkam opět odjíždí. Snad na schůzku se svým rudým bratrem Vinnetouem. Nevíme. --- Jednání vedlejších postav bych až tak nízko nehodnotil. Scénáristé se alespoň pokusili jim dát nějaký obsah. Jenže zůstalo u náznaků. Například kontrast v jednání obyčejných lidí v závislosti na otázce, zda mají nebo naopak nemají silného vůdce. S tím se dalo leccos udělat. --- Nestalo se. Škoda. Bledý charakter se prostřílí bledým příběhem. Ocení jen skalní fanoušci žánru. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborný western se skvělým Clintem Eastwoodem. Jen dvě věci byly špatně. 1) Plést do příběhu čtrnáctiletou holku (Sydney Penny byla už ve svých reálných čtrnácti dost pěkná holka) nabízející svou poctivost prošedivělému pastorovi- že by lehká pedofílie pana režiséra? To byla zbytečná obscénost nemající opodstatnění.___2) Příliš snadné vyřešení sporu na konci připomínalo spíš cvičnou střelnici v Hrdlořezích než tak dlouho očekávaný souboj proti beznadějné přesile zabijáků.____ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Clint jako další bezejmenný drsňák, ale to rozhodně neznamená, že by ten film byl nějak pitomý nebo nestál za to vidět. Dokonce se nebojí takového přístupu, že protivníky proti hlavní postavě představí až po půlce filmu. Není to zrovna typický kousek a rozhodně patří k těm povedenějším Eastwoodovým westernům. ()

lioncel

všechny recenze uživatele

v době svého vzniku určitě zajímavý a poutavý filmový příběh rozšiřující naše povědomí o osídlování divokého západu, který však během let značně utrpěl a odhalil všechny své slabiny .. na rozdíl od rolí ve westernech klasika tohoto žánru = Sergio Leone .. tahle díla Clinta nás dnes už asi tolik nepobaví a hlavně ani moc nenadchnou … ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Filmová kritička Pauline Kaelová o filmu tehdy napsala: “Eastwoodův western je umělecké dílo natočené očima malíře. Jsou tu odstíny špíny, hněď a černá místa a vnitřky domů jsou tak temné, že ani za denního světla si divák není jistý, kdo je zrovna na plátně.“ (ClintEastwood)
  • Natáčení se neobešlo bez problémů. Eastwood měl při jedné ze scén "v sedle" nehodu, která skončila zlomenou klíční kostí. Naštěstí se to stalo až během posledního dne natáčení. (ClintEastwood)
  • Počátky snímku sahají do konce sedmdesátých let, kdy si Clint Eastwood domluvil schůzku se scénáristy Shryackem a Butlerem, kteří už s ním dříve spolupracovali na filmu Železný stisk (1977). (ClintEastwood)

Reklama

Reklama