Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (219)

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Literární předloha je výborná, ale tento film za ní poněkud pokulhává. Inu, však je to jen volné televizní zpracování. S olejnatými rostlinami to není jednoduché. V Asii se znehodnocuje půda, získaná žďářením pralesa, pěstováním olejové palmy, na našich polích se přemnožila řepka olejka, ve filmu straší trifid olejnatý, var. lidožravý, který má na svědomí též obecně známý problém ochlazování planety. Celá západní civilizace vznikla díky využívání fosilních paliv a jakmile se jich lidé jednou vzdají, budou v hajzlu. Tady je to názorně vidět. Ne nadarmo se říká, že lepší ropa a zemní plyn od Rusů nežli trifid z Bruselu. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem vidět věrnou adaptaci jednoho z mých nejoblíbenějších sci-fi románů? Ani ne. Nic nového by totiž nenabídla, jen by nabourala mou představu. Britská televizní minisérie naštěstí není adaptací, spíše volnou modernizací, která do 21. století přivádí nejen kulisy v nichž se odehrává, ale také samotný příběh, vystavěný znovu podle současných trendů a vypravěčských postupů. Postavy stejně jako příběh jsou akčnější, atmosféra apokalypsy je ponurá a temná, filmové zpracování využívá slušných digitálních triků, barevných filtrů i dalších současných filmařských nezbytností, i když, na druhou stran, také řady současných klišé. Navíc příběh, který se po úvodu, poměrně věrném předloze a na televizní poměry docela působivém, začíná postupně od originálu odklánět až ke zcela novému příběhu, nabízí možnost podívat se vše z trochu jiného úhlu, když se soustředí na boj Masena s moci chtivým psychopatem Torrencem a na různé komunity přeživších a mechaniky jejich fungování. Přes skepsi, s níž jsem k novému Dni trifidů přistupoval, jsem byl nakonec spokojen, těch několik lapsů a nedostatků jsem v pohodě zkousl a ten zbytek si užil. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery! Hodně příjemná britská sci-fi TV produkce. Režijně klasicky nepříliš výrazné, ale po stránce atmosféry to místy funguje překvapivě dobře a není to tak okatě televizní, jak často BBC tvorba působí. Adaptace je to spíše volná a až na pár ikonických scén a povědomá jména jsou události, buď updatnuté do 21. století a nebo rovnou zcela odlišné (plot-twist s paní Durrantovou je vychcaně zákeřnej). Překvapivou stránkou předlohy byl fakt, že trifidi byli spíše na druhé koleji. Loudavé kolíbající se rostliny, které by nebyly zprvu ani nijak výrazně nebezpečné, nebýt slepoty, která zasáhla drtivou většinu populace. Což je vlastně i jedna z hlavních point celého románu: zranitelnost lidské civilizace a vrtkavý pocit nadvlády a bezpečí. Tady jsou v rámci dramatizace trifidi jednoznačně dravější, díky čemuž film působí o poznání samoúčelněji. V knize se nad původem trifidů polemizuje a jejich výskyt je obstojně logicky obhájen, tady je jejich fungování odbyto prostou biologickou/genetickou mutací. Proč byli vyšlechtěni jako agresivní mašiny na zabíjeni jsme se však nedozvěděli. Adaptace to sice není moc dobrá, ale jako nenáročné postapo mě to fakt bavilo. Oproti knize jsem ocenil větší tah na branku a sympatičtější postavy, které neměly potřebu si co pár stránek zapálit cigárko. Finále je stejně jako v předloze dost seklé, takže to trochu působí jako dlouhý pilotní díl. ()

Phietros 

všechny recenze uživatele

Na televizní filmek dobrý! Knížku jsem nečetl a celkem jsem se bavil i přes začátek, který připomínal spíše slepé zombie. Herecké obsazení není nejhorší a stupňující se atmosféra večerního pořadu v televizi klape jak má! V laboratořích, kde pěstují rostliny pod tajným dohledem a pod kontrolou el.proudu, vyrustají trifidi, kteří jsou určeny na výrobu oleje. Co se však stane, když jednoho dne celý svět ozáří magická zář světla? To nejhorší co nás mohlo potkat.. Všichni lidé krom hrstky, kteří do světla nekoukali jsou oslepeni a masožraví Trifidi po vypnutí proudu opuštějí farmu a postupují hlouběji do města, kde na ně čaká hojná potrava - MY lidé! ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Člověk má chuť vzít knihu zase do ruky a zjistit jestli byla taky takhle hloupě pojatá. Pořád film lavíroval mezi tím být lepší a být hloupý televizní film. Škoda, že se zbytečně otáčeli k trikům, když právě strach z neviděného je nejsilnější, takže kdyby na začátku nemusli předvádět velkolepou nebeskou šou, neuškodilo by to. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Dům Billa Masena (Dougray Scott) je ve skutečnosti sídlo Groombridge u Tunbridge v hrabství Kent. Stejný dům byl využit i při natáčení snímku Pýcha a předsudek (2005). (Terva)
  • Joely Richardson, která hraje Jo Playton, je ve skutečnosti dcera Vanessy Redgrave, představitelky Durrantové. (pavlikv)
  • Scény v sídle náboženské společnosti se ve skutečnosti natáčely v Nemocnici svatého Kříže ve Winchesteru. (Terva)

Reklama

Reklama