Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

rekkky 

všechny recenze uživatele

Vynikající výkon Claire Danes hraje největší roli při mém hodnocení, protože dokázala ztvárnit autisticky diagnostikovanou Temple Grandin neuvěřitelně autenticky s obrovskou dávkou důvěryhodnosti. Silný životní příběh ženy s vyjímečnou osobností myslící v obrazech mé v sobě určitě obrovský potenciál, který byl vynikajícím způsobem zpracován i když jen pro televizní obrazovky. Mimochodem zasloužené vítězství Claire Danes ve zlatých glóbech v kategorii nejlepší herečka v TV dramatu. "Každé dveře jsou vstupem do nového života" ()

jupisova 

všechny recenze uživatele

Uvažuju , jestli člověk může být živ jen z jogurtů a želé ...ale po shlédnutí tohoto filmu jsem opět blíže k vegetariánství . Vždyť ty krávy jsou tak roztomilé . Ale abych hodnotila film... velice mne překvapil , několikrát mne rozbrečel ,smrt koně , scény z jatek , utonutí telat ,porážka .Natočeno velmi citlivě , hlavní představitelka brilantní , dokonalá . Ale pořád si kladu otázku , jak moc je humánní uklidňovat zvíře , které jde na smrt ...ale věřím , že paní Temple to myslela upřímně , jí to věřím... ()

Shredo 

všechny recenze uživatele

Nech robím, čo robím Temple mi k srdcu celý film neprišla, ani sa tomu nepriblížila. Možno som na hlavu alebo nedostatočne empatický, no popravde mi dosť liezla na nervy. Diagnózu autizmu mám knižne naštudovanú, a ťažko uverím takejto báchorke. Porovnávajúc s Rain Manom je to diametrálne odlišné. Dokonca miestami sa mi v tomto snímku zdalo, že nastáva určitá forma regresie ochorenia, čo je naprosto vylúčené. Herečka sa scenára zhostila na jednotku a ťažko jej možno niečo vyčítať, a možno by som mal prestať lamentovať a kúpiť si jej slávnu autobiografickú knihu, kde by som koniec koncov začal pochybovať, či trpí autizmom alebo len čisto Aspergilovým syndrómom. ()

Yojimbo 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímek s úžasnou Claire Danesovou, který přístupnou formou seznamuje diváky s tématem autismu (byť v tomto případě s lehčí formou). Při sledování vás ani nenapadne, že je tohle televizní film, HBO zkrátka umí. Mimochodem, jestli vás postava Temple Grandinové zaujala, tak se podívejte na její skutečný výstup na http://www.ted.com/talks/lang/eng/temple_grandin_the_world_needs_all_kinds_of_minds.html kde se i pozitivně vyjadřuje o tomto snímku! ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Dalsia trefa do cierneho od HBO. A pritom namet znie (pre mna) tak nelakavo. Prvych 20 minut je spoznavacich - s prostredim, s na prvy pohlad "sialenou", ci pre tych viac tolerantnych "nezvycajnou" (pokrocili autismus) Temple Grandin. No potom je to uz herecky koncert Claire Danes hodny absolutoria. Vyborny scenar, dobra rezia a dvojica Julia Ormond, David Strathairn jej vydatne pomahaju. Bravo, podat takuto temu sposobom, ze film dojme (a to vyrazne) a zaroven ukaze, ze kazdy tu ma svoje miesto, len si ho musi najst - klobuk dole. Nehovoriac o osvete ohladom autismu a poukazani na to, ze sa autistickych deti, ci dospelych netreba bat, naopak treba prejavit empatiu - vela krat nemusia byt az tak "mimo", ako to na prvy pohlad vyzera. Ale spat ku Claire Danes - bez prehanania zivotny vykon (a to asi aj do buducna, i ked nerad by som tuto talentovanu a stale velmi mladu herecku podcenoval), hodny vsetkych tych oceneni vratane Zlateho Globusu. Keby sa nejednalo "iba" o televiznu produkciu, stopercentne by mala v ruke aj Oscara. Vzdy som ju povazoval za dobru a peknu herecku, ale tu ukazala nieco, co nema kazdy. Totalne prevtelenie do uplne inej osob(nost)y, navyse zamaskovana a schudnuta na nepoznanie. Najlepsie vsak je, ze cely pribeh je zalozeny na skutocnosti a realna Temple Grandin stale zije a posobi ako profesorka a publicistka! 4 a pol hviezicky. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Hodně inspirativní příběh Temple Grandinové, a když vidím jak ji fantasticky ztvárnila Claire Danes, je mi líto, že ji není tak často vidět. Výborný nápad jsou prostřihy do Templiny autistické mysli, takže máme možnost vnímat svět a příběh jejíma očima. Krásná, emotivní, inspirativní a feel-good biografie. Lepší 4! ()

ozeki 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si na svátky zaplatil i hbo go, abych viděl Mělas to vědět. A když už tady byla ta možnost, trochu jsem popátral, jestli by se ještě něco nedalo očíhnout. Mě ale ty VOD platformy dost vytýrávají, bo člověk si řekne, že si něco pustí, ale nefunguje to tak, že sednu a za 2 minuty už běží film. Je to většinou tak, že půl hodiny koumu, co si pustit a pak si stejně nepustím nic, protože najít něco kvalitního v té záplavě všemožných sraček, je hodně těžký. Myslím, že většina lidí to neřeší. Prostě sednou a něco pustí, což já nemůžu, protože jsem přeci náročný divák :) A tak musím jít z druhé strany. Naštěstí zadat do Googlu Best hbo go movies není nic zas tak složitýho. No a tímto způsobem jsem se dostal k celkem zajímavýmu titulu. Jako už tradičně nechápu ten nízký počet hodnocení. Po krátké chvíli, kdy se musíte přizpůsobit dokumentárnímu stylu, co se kamery a filtru týče, se před vámi otevře parádní svět jedné úžasné bytosti, která si i přes svůj "handicap" našla místo na slunci. Je to takový sled událostí ze života autistické ženy v době, kdy se na autismus nebraly žádné extra velké ohledy, což s sebou přináší řadu zajímavých momentů. Herečku v hlavní roli nemám moc nakoukanou, ale tady pro mě odvedla sakra dobrou práci, kdy jsem ji hltal plnými doušky. Herecky je to prostě takový menší uragán, potěšila i máma Kevina MacCallistera ve vedlejší roli. Příběh nemá chybu, protože obor, který si Temple vybrala ke studiu a své následné realizaci, je prostě boží. A i když je to reálně spíše na silné 4 hvězdy, v rámci propagace dávám plnou palbu a určitě doporučuji.. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

HBO produkce velmi často vyprodukuje něco, co stojí relativně málo peněz, ale v pohodě to strčí do kapsy většinu hollywoodské produkce. Už během filmu jsem musel hledat na wiki, kdo to ta Temple Grandin byla a to je důkaz, jak mě film o "autistické ochránkyni hovězího dobytka" :-))) zaujal. Claire Danes si nejvíc pamatuju jako mladinkou Julii a to, jak zahrála takovouhle složitou postavu, mě nadchlo. Povedené bylo i obsazení Julie Ormond do role matky, protože ty dvě mi k sobě dokonale šly. 90 % ()

onlavu 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná podívaná do světa lidí s autismem, kteří jsou schopni i přes tento hendikep vytvářet hodnoty, a né ledajaké. Vidí totiž věci jinak, než bývá běžně obvyklé, a toho si právě všímá tento film. Zároveň film ukazuje na jejich nelehké proplouvání životem. Byť se jedná o TV film, neshledal jsem nijak sníženou kvalitativní laťku, vše běží jak na drátkách a ve filmu dokonce hrají i některé známé tváře. Autoři trefně použili názorných představ hlavní aktérky, často vtipně zpracovaných. To se často nevidí. Více takových filmů ze života, prosím. ()

Arikova 

všechny recenze uživatele

Nedávám čtyři hvězdičky kvůli autismu, ale kvůli hereckému výkonu hlavní postavy a za některé scény, které mě pobavily. Z těch mě nejvíc bavily vizuální představy a připodobnění Temple Grandinové, např. kráva podepisuje lejstra, nebo otevřené dveře do nového světa. ()

fallanga 

všechny recenze uživatele

Velice inspirativní příběh mladé autistky, která stojí za popularizací autismu, a narozdíl od Rain Mana ukazuje jak mohou autisti fungovat ve světě samostatně a jak mohou být prospěšní společnosti. Kdyby film vypustil občasnou přílišnou dramatizaci ve formě posměšných pohledů Templiina okolí, tak bych to označil i za masterpiece. Takto to označuji pouze za velice dobře zahraný inspirativní příběh a naprostý must-watch. ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

Film o veľmi neobyčajnej žene a jej ťažkom osude. Autistka, ktorá sa vďaka matkinej nesmiernej snahe nielen že naučila rozprávať, ale nakoniec zvládla aj strednú a vysokú školu. Vďaka matke, učiteľovi so strednej a slepej kamarátke na výške vyštudovala a vďaka svojmu autistickému pohľadu dokázala porozumieť veciam a všimnúť si také detaily, ktoré si "normálny" človek nevšimne. Vďaka jej daru aj prekliatiu zároveň, dokázala posunúť a zhumanizovať bitúnky po celej Amerike. Claire Danes to zahrale výborne a človeku ostane pocit, že fakt má s nami pánbožko svoje skyté plány. ()

lapiduch 

všechny recenze uživatele

Film bol velkym prekvapenim...z putaveho pribehu...vycnieval hlavne herecky výkon hlavnej postavy...myslel som ze po ulohe Jokera ktoru stvarnil heath ledger nikto uz nezahra podobný vikon...mylil som sa .... ()

Muzaffer 

všechny recenze uživatele

Jeden ze zajímavých zfilmovaných lidských příběhů. Pro tento typ filmů mám docela slabost a myslím, že v tomto případě se docela povedlo, aby si divák zhruba představil jak asi vypadá autistické myšlení a co všechno musela Temple Grandin překonat, aby se dostala tam, kde je...hvězdičku u mě sráží akorát šileně zdlouhavá pasáž ze zvířecí farmy, tam jsem se trošku nudil.... ()

Reklama

Reklama