Reklama

Reklama

Úctyhodní lidé

  • Itálie Gente di rispetto (více)

Mladá učitelka se nevědomky stává figurkou na krvavé mafiánské šachovnici... Do zapadlého sicilského městečka přijíždí mladá učitelka Elena – emancipovaná žena ze severu Itálie, která se náhle ocitá v pro ni neznámém světě, ovládaném a řízeném nepochopitelnými zákony. Brzy po jejím příjezdu vyděsí městečko záhadná série vražd. Kdo za nimi stojí a proč jako by vše směřovalo k osamocené nově příchozí, která se stává středobodem zájmu všech ve městě? Italský psychologický thriller vyniká pomalu budovaným napětím a lehce surreálnou atmosférou umocňovanou hudbou Ennia Morriconeho. Jedná se o jeden z posledních snímků režiséra Luigiho Zampy (Římanka, Otázka cti). (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

majo25 

všechny recenze uživatele

Čo zmôže jedna úboha mladá žena v sicílskom mestečku plnom zaužívaných postupov a tiež plánov? Veľa nie. Mysterióznosť ide len tak po povrchu, dve tretiny filmu sa točia okolo toho istého bodu, až záverečná polhodina odkrýva všetky úskalia a tak si treba dosť počkať. Tie najdrsnejšie veci v tejto dráme sa dejú vždy uprostred námestia. Za charizmatického Masona ale palec hore. Naopak, Nero v roli zbabelého učiteľa je nevýrazný a ani sa nepamätám, kedy by bol obsadený v takmer zbytočnej roli, ešte k tomu ako zbabelec. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Pro me osobne trosku zvlastni az bizarni film rezisera Luigiho Zampy. Zapletka zacina byt atraktivni, napinava a lehounce bububu velmi pozvolna a postupne se stupnuje. Mlada a tak trochu problemova ucitelka prijizdi do maleho italskeho mestecka, kde se zacinaji postupne objevovat podivne vrazdy s ni zjevne souvisejici, nacez zacne mit nad chodem mesta a lidmi podezrele silny vliv. Vadil mi prehnany a imho az hystericky prehravajici vykon hlavni hrdinky, vlastne me vyslovene tocila, ale zbytek filmu je fajn. Starsi James Mason hraje tajemneho duchodce manipulatora, co taha za nitky se sarmem sobe vlastnim, Franco Nero hraje nervaka / zamylsneho hrebce se smutnyma ocima a peclive strizenym knirem (trochu lol) v jedne osobe. Velkym plus je hudba E. Morriconeho a to specificke italske prostredi a s nim souvisejici atmosfera vsudypritomne mafie, spinavych politickych her a tak trochu desivych jen malinko poodtazenych zaclonek v oknech zvedavych presto lhostejnych obyvatel mestecka, kdykoliv se ve meste deje nejaka gangsta neplecha. Kdo za koho hraje? Prave posledni jmenovane aspekty filmu prekryvaji veskera mozna negativa a pro nekoho mozna usmevne postavy ala novinar... S italskymi filmy/typickou hereckou mentalitou stale trochu bojuji, tohle je dalsi ukazka jejich rozporuplnosti, ale bavil sem se, o tom zadna, zajimavy film... ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Příběh zajímavý, temný, má moment patřící do síně slávy kinematografie, z herců vyčnívá James Mason. Naopak vadí mi Franco Nero. Toho snad museli trefit kladivem, protože tady panečku, tak tohle je tma. Ještě že jen ve vedlejší roli. 3/5 ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Náměsíčný taj svádí slunný kraj. Je to osobní. Mezi mrtvými a živými. Satisfakce za amorální běsnění, za bolest rodinné krve, tekoucí nitrem už mnoho let. A kdo je on? Přitažlivý profesor - knihomol, kterému by jistě žádná studentka neodolala. Sečtělý, leč nečitelný, žíznivý „Casanova," který koná. Zvlhlým erotickým pohledem, touhou sametových rtů, charismatem mužného hořícího těla. Opojné jsou večery, protkané vysokými milostnými plameny. Vášnivé schůdky do živočišného ráje "markýze z román/k/ů," vybuchujícího jako nášlapná mina, s polibky jen pro ni, pro cizinku, která "dobré věci" posloužila. Monarcha milování, jenž schůzky na loži občas vytrhne, podloží hovory, jak to vidí. Jakoby už navždy zakotvil ve své roli, opodstatněné volbou řadového občana střední třídy, který se rád, když je nablízku, chopí příležitosti. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Já na Sicili byl a s mafiány mluvil. Také jsem byl v Neapoli a jinde, kde vše patří mafii a vše provozuje mafie. Ono je to jinak. Mafie je taková dobročinná organizace, co se stará o věřící a chudé. Supluje italskou politiku, která pro jih dělá hovno. Naopak jim vyhovuje, že si to tam mafie řídí. Když něco poserou, jako třeba odvoz odpadků v r. 2013, Vláda řekne. To ne my, to mafie! Tento film je zcela ujetý. Copak by někoho zajímala učitelka ze severu? Říkají jim Romana Putana. Prostě by ji shodili z útesu a basta fidli. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní že je film tak dobrý, protože těch vad na kráse je až moc. Režie není z nejlepších, spoustu scén by se dalo natočit jinak a mnohem působivěji a herci občas neví jak svou postavu uchopit. Dojmu nepomáhá, že je pointa dopředu lehce odhadnutelná. Scénář měl být určitě paranoidnější a zamlženější. Všechny tyhle nedostatky ovšem kompenzuje brilantní námět a hustá atmosféra ospalého sicilského městečka. To působí zlověstně samo o sobě. Lidé žijí podle nepsaných, ale nekompromisně dodržovaných pravidel. Kdo je poruší, ten může očekávat trest. Za zmínku stojí způsob, jakým režisér ztvárnil vliv mafie. V příběhu zůstala v pozadí a projevuje se jen v chování starousedlíků. Ti plně respektují pyramidu moci, reprezentovanou mrtvolami na ulicích a nepotřebují žádný viditelný rozkaz či nátlak k tomu, aby se podvolili. Výborný snímek, ještě o stupeň pozvednutý hudbou mistra Morriconeho. ()

Micione 

všechny recenze uživatele

Autentické, skvělé... jak scénář, herci, atmosféra... Nikdy nekončící boj s mafií, týkající se nejen regionu Sicílie a nejen data kdy byl snímek natočen. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Slušné drama ze Sicílie. Franco Nero sice nic moc nepředvádí, ale duo O´Neill a Mason předvádí velice slušné výkony a ač jsem si říkal, že asi vím, kdo za vraždami stojí, pěkně jsem se mílil. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Krásna mladá učiteľka prichádza do sicílskeho zapadákova a hneď po jej príchode sa začínajú diať veci. Niekto by sa nazdal, že mysteriózne, ale vysvetlenie treba hľadať v ľudkej povahe. Ale koho zo zúčastnených? Ten záver si rozhodne musím dať ešte raz. –––– Dvě náhody, slečno, znamenají vždycky jednu jistotu! Aspoň pro mně. –––– Tady už Bůh není. Dávno odsud odešel. Bylo mu k blití! ()

Pauling 

všechny recenze uživatele

Inspirace: klasický mysteriózní film s důmyslnou kriminální zápletkou, pěkně vykreslené typy postaviček mužú a žen italského venkova, autentičnost skryté vášně Franka Nera, skvělý výkon krásné a smyslné Jennifer O`Neillové, moudrost Jamese Masena, na druhé straně schematičnost děje. Pěkná myšlenka - nezdvořilost se trestá smrtí. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Sice zajímavá tajuplná zápletka, jenže po 30 minutách jasně odhadnete kdo je vrahem a na konci se jen divíte proč tam bylo tolik zbytečných vedlejších linií (Nero, letadlo ...). ()

jilda 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tenhle film je skutečně originální, zábavný a zároveň dost drsný. Itálie v plné formě, pro mě velmi příjemné překvapení. ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Je to výborná kvázi-detektívka, ktorá vcelku spoľahlivo udrží diváka v zvedavosti. Len to rozuzlenie ho bohužiaľ napokon trochu sklame. Aspoň mne sa zdalo málo uveriteľné. - Fascinujúce na tomto filme však bolo čosi iné: emócie a správanie predovšetkým hlavnej hrdinky, ale taktiež aj iných - vlastne takmer všetkých - postáv. Avšak kým neskutočne úctivé a až vtieravé výstupy obyvateľov mesta v prítomnosti dámy, ktorej inzultáciu už pár ľudí zaplatilo smrťou či aspoň nakladačkou, by bolo možné interpretovať aj ako komediálne prvky ("Už je zaplaceno!"), hádky slečny učiteľky J. O'Neill a jej kolegu a nápadníka F. Nera alebo zúrivé slovné súboje menovanej a miestneho šéfa polície na takúto ľahkú váhu brať nemožno. Tieto dejové línie sú potom buď vážne mieneným nadsadením, čo znamená, že scenárista snáď pri svojej práci nemal celkom jasnú myseľ, alebo ide o (taktiež seriózne, hoci možno celkom nezamýšľane predkladanú) dokumentáciu (juho)talianskeho temperamentu. Sledovanie príslušných výstupov bolo pre mňa v každom prípade zážitkom doteraz vôbec nepoznaným, niečím, čo nedokážem dosť dobre popísať. Výsledný dojem možno síce zhrnúť aj surovým konštatovaním: "ten film bol divný" (na "detektívku"/"krimi" až príliš; za drámu a tým menej za mysteriózny ho považovať odmietam), priemerný film to ale rozhodne nebol. A hoci mám s hodnotením Úctyhodných ľudí ako nadpriemeru problém pre zmienenú defektnú pointu a pre rozpaky, ktoré nad správaním postáv pociťujem, zostanem pri nadpriemerných 4 hviezdičkách. - P. S.: Český hlas hlavnej postavy mi teda vôbec, ale vôbec nesedel, mám ho spojený s trochu príliš hravou, temperamentom celkom netalianskou slečnou v podaní Elke Sommer z mayovky Medzi supmi. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Co vy jste vůbec zač? Siciliánem se člověk rodí nebo se jím stává..." - "To máte pravdu, tady se může stát všechno!" ()

Homer.p 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, ale čekal jsem mnohem více. Doslova jsem byl natěšený, ale prostě nic moc. Film má ale několik obrovských kladů a tím je hudba božského Ennia a hlavně původní český dabing. Přijde mi, že když v nějakém filmu dabovali postavy pan Munzar nebo pan Cupák, ale i jiní jim podobní, tak dokázali i ze špatného filmu udělat zážitek a za to jim moc děkuji. ()

Allan 

všechny recenze uživatele

Jsem jediný, komu se učitelka a policajt zdáli hysteričtí, uřvaní a těžce nepřesvědčiví? Ty jejich náhodné záchvaty agrese vůči svému okolí šly zcela mimo mně. Oběma bych naordinoval silná antidepresiva a byl by v městečku hned pokoj. Jinak ale standardně vynikající James Mason a Enniova hudba, která mi ještě dlouho zněla v hlavě. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Zvláštní sonda do způsobu života sicilského maloměsta, která se skrz absurditu příběhu snaží poukázat na nezměnitelnost mezilidských vztahů, tradičního myšlení a specifických nepsaných zákonů, které se utvářely po staletí a na něž je moderní společnost krátká. Na rozdíl od jiných snímků o mafiánském prokletí Itálie se nevyžívá tolik v bezprostřední brutalitě, nicméně právě ona přehnaná absurdita některých situací ubírá snímku poněkud na přesvědčivosti. Za shlédnutí určitě ale stojí a je i kamínkem do mozaiky k lepšímu pochopení specifického charakteru obyvatel Sicílie, který je živnou půdou pro mafii. ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Film mohol mať priam stovky odlišných koncov, než je ten, ktorý to napokon bol a mohol byť zo Zampovho filmu ešte kvalitnejší thriller, než to je. Ale ako Zampova veľká rozlúčka priam dokonalé. Nerova atypická rola rozhodne zaujme, obsadenie O´Neill mi je naopak celkom záhadou. Mať to lepší koniec, pokojne 5*, takto je to "len" obyčajný dobrý thriller z čas, kedy ešte scenár bol alfou a omegou filmu. ()

Reklama

Reklama