Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

kingik 

všechny recenze uživatele

Je určitě dobře, že jsem německý originál neviděl, a proto se můžu vyhnout srovnání. Je to prosté. Stačí odpovědět na inzerát z novin, projít psychologickými testy, a poté se ocitnout v simulovaném vězení, které slouží jako behaviorální experiment pro vládní účely. A hlavně každý účastník dostane za 14 dní trvající experiment solidně zaplaceno. Na inzerát odpoví i z práce čerstvě propuštěný Adrien Brody, a hned po příchodu do vězení je část uchazečů rozdělena na dozorce a vězně.Ve vězení se musí dodržovat velmi přísná pravidla a režim, a pokud nebude vše splněno tak, jak má, rozsvítí se červené světlo, experiment bude předčasně ukončen a účastníci nedostanou slíbené peníze. S přibývajícím časem, stráveném v uzavřeném prostoru, vězni v čele s Brodym zjišťují, že bezprostřední nebezpečí nehrozí od spoluvězňů, ale od sadistických dozorců, kteří se do svých rolí vžili až příliš. Experiment se brzy vymkne kontrole. Film usiluje o to stát se jakousi psychologickou sondou do chování člověka vystaveného extrémnímu prostředí a podmínkám. Občas se mu to daří, občas až tolik ne. Chtělo to totiž lepšího režiséra. Řada scén nevyzněla tak silně, jak měla, a když to tak vezmu, tak ani jedna se mně pořádně nevryla do paměti, ale díky silnému hereckému trojlístku Adrien Brody, Forest Whitaker a Cam Gigandet stojí film za vidění. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

FAKT 1: Americká verze se může pochlubit mnohem lepším technickým provedením než její německý předchůdce a především se vyvarovává zbytečných nudných záběrů do světa přítelkyně. Chválím. FAKT 2: Herci jsou zde vybráni velmi dobře. FAKT 3: Ani tento remake se nedrží přesného popisu Stanfordského experimentu. Velká škoda. :-(( ... Nenudil jsem se, ale víc než 4 hvězdičky dát prostě nelze. Škoda, že opět neslyšíme vyvozený závěr, který kdysi vyřknul vedoucí experimentu - doktor Zimbardo. Za tento výrok byl Zimbardo mnohými psychology a odborníky kritizován, ale podle mě má pravdu: ´´Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností.´´____Aneb jak říká náš doktor na studium etiky: ´´Lidská přirozenost je být dobrý, avšak špatná výchova, neetická společnost a jiné vnější negativní jevy naši přirozenost potlačují.´´ 75% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mňa Experiment bohužiaľ ničím neprekvapil. Nevidel som originál, ale tipujem, že tento remake bude takmer doslovný a preto ho vidieť ani nechcem. Medzi podobné nemecké filmy patrí napríklad aj Vlna, kde mi bolo tiež od začiatku jasné, kam to celé smeruje. Film prináša jednu zaujímavú myšlienku o tom, že je to práve túžba po spravodlvosti, ktorá vyvoláva konflikty a násilie. Proste oko za oko, zub za zub. Lenže tento film je pre mňa tak predvídateľný, ako cesta z Bratislavy do Trnavy a preto nemôžem hodnotiť vyššie. Pôsobí to celkovo akosi béčkovo. Whitakerovej postave som príliš neveril, Brody je však skvelý. No a zaujímala by ma otázka, čo z toho "soudruzi", ktorí to celé vymysleli, "mají". ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že o Stanfordském experimentu jsem před zhlédnutím snímku slyšel asi tolik, že proběhl. Detailní průběh neznám a těžko říct, zda je vůbec někde na světě k dohledání. Každopádně věc je to zajímavá a jistě vede k pořádnému zamyšlení. Pro pořádné kapacity třeba i na několik minut. Pečlivě vybraná skvadra několika magorů uzavřených do stísněného prostoru, přičemž každý dostal svoji šanci zbavit se dočasně svých komplexů, dala vzniknout tomu, co vědátoři v koutku duše předpokládali. Nápad tedy hodnotím hrozně vysoce. Bohužel, zpracování je absolutně debilní a neposouvá snímek ani o kousek výš. Spíše filmu uděluje obrovskou ránu do koulí, kterou nelze jen tak snadno rozdýchat. Většinu stopáže jsem byl tedy donucen k nudění se. Hvězdička za obohacení mých chabých znalostí. Jinak není absolutně o co stát. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Lidi jsou zvířata, to není nic nového pod sluncem. Experiment je ale absolutně neoriginální film, kdy je jednání postav často těžko uvěřitelné. Jak Brodyho, tak Whitakerova postava jsou navíc obě strašně průhledné a jejich jednání předvídatelné. Whitaker je jako obvykle na přesdržku, aspoň Brody tradičně nezklamal. Ničím nepřekvapující film. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Remake filmu založeného na knize, která byla inspirována skutečným experimentem ve vězení Stanford. (darek kartac)
  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)

Reklama

Reklama