Reklama

Reklama

Roland Deschain (Idris Elba), poslední z řádu rytířů, vede odvěkou bitvu s Walterem O'Dimem, známým též jako Muž v černém (Matthew McConaughey) a je odhodlaný zabránit mu ve zničení Temné věže, která svou existencí drží pohromadě celý vesmír. Dobro a zlo se tak ocitají v souboji, který rozhodne o osudu všech světů, protože Roland je jediným, kdo je schopen Temnou věž před Mužem v černém ochránit. (Falcon)

(více)

Recenze (618)

Socrates 

všechny recenze uživatele

Musím si zanadávat na stopáž. Na tom by nakonec nebylo nic divnýho, kdybych tentokrát neláteřil nad tím, jak to necitlivě ořízli, z knížek použili minimální minimum a celej film vlastně smrskli do tří rozplizlejch scén (úvod s útěkem, část v domorodý vesnici a finále). S tímhle se přece měli pomazlit mnohem víc! A to mi zrovna ani moc nevadil černej Roland, chm. ___ Stejně jsem zvědavej, i když po tom teda vůbec netoužím, jestli se někdy dočkáme třeba bílýho Black Panthera... ()

boshke 

všechny recenze uživatele

No jo, abyste se, Kingovi fanoušci, taky neposrali. Na základě hodnocení a komentářů jsem čekal nebetyčný průser, ale ve finále to bylo více než fajn. Co jste ksakru čekali od osmi knížek přetvořených do hodiny a půl filmu? Hodinový úvod do mytologie, hluboké a detailní vykreslení postav, mnohovrstevnatý příběh a epické bitvy nebo co? Sony se s Arcelem rozhodně nesnažilo věrně převést komplet knižní sérii na plátno. Je to krátké, svižné, s vynikajícím Matthewem a dává to neznalcům předlohy, mezi které se čítám i já, představu, co je od ní možno čekat. A víte co? Díky této "hrůze, která ani neměla spatřit světlo světa a kvůli které se King v hrobě obrací" si to asi i přečtu... 70% ()

AppleCore odpad!

všechny recenze uživatele

Když se vám sejde režisér bez vize se scénáristy bez nápadu, nikdy z toho nemůže vylézt slušnej film. Temná věž selhává na všech frontách, kdy postavy nemají duši, akce nemá dynamiku a příběh postrádá cokoliv zajímavýho. K tomu si připočtěte hodně krátkou stopáž, která nedá žádný složce filmu pořádně vyniknout. Za mě jeden z nejhorších filmů roku! ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Na to, že já nejsem fanoušek sci-fi, tak se mi tohle líbilo. Možná je to i tím, že je tady Matthew, ale asi jen z malé části. Také Idris byl super a celá ponurá a temná atmosféra s jedinou pořádnou září měla něco do sebe. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tohle už bylo slabší. Ne úplně povedená knižní adaptace. Celý příběh moc nedává smysl. Ani herecké obsazení to nezachrání. Matthew McConaughey mě jako záporák moc nezaujal a Idris Elba to jako pistolník sám neutáhne. Aspoň, že tu je úchvatná Katheryn Winnick. :) Nad příběhem nemá moc cenu přemýšlet. Film kombinuje hned několik žánrů. Akce je slušná, ale to je tak všechno. Příště by to chtělo zpracovat líp. Ještě je tu pár dobrých fórů ze Země. "Chtěl bych víc cukru." ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Pokud na film vyrazí nějaký fanoušek Kinga, který bude očekávat adaptaci své oblíbené knižní série, tak bude vystaven vyloženě pekelnému zážitku. Temná věž nicméně není adaptace, nýbrž alternativní variace na první díl z Kingova opusu, kterou se její tvůrci navíc snaží vydávat za jakési kanonické pokračování oněch knih (a jo, docela to i dává smysl, jen je to něco podstatně jiného, než co by většina lidí čekala). Výsledek vyvolává dojem nesoudržného slepence z knih převzatých motivů, spletených do zbrklého a extrémně zhuštěného patvaru, který působí hrozně zkratkovitě a nesrozumitelně, a který ze všeho nejvíc připomíná různé nedávné adaptace fantasy románů pro náctileté od Dárce po Město z kostí. Oproti těm filmová Temná věž sice horší není, ale vzhledem ke kvalitě, významu a rozsahu Kingovy předlohy je to devalvace skutečně strašlivá. Delší recenze ZDE. ()

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Když nic nečekáš nemůžeš být zklamaný. --- Rozpočet / výdělek / rozdíl / počet dní odehraných v kinech: $60 / 109 / 49 milionů / 46 dní < 1,81 > násobek rozpočtu. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od některých (nazdar Psychore, to sem já, tvoje noční můra) budu logicky objektivní, byť Kinga neuznávám jako krále strachu a některé jeho zfilmované povídky, se nebojím hodnotit odpadem, takže přesto přese všechno, sem byl v kině na tomhle filmu a musím říct, že to bylo super. Jako já sem četl jenom tu první knihu.......fajn četl sem jenom první komiks a dal bych mu tak dvě hvězdičky, takže sem docela těšil, až tomuhle filmu napálím jednu hvězdičku nebo odpad a bude to zadostiučinění a potvrzení že King fakt ne. Ale jelikož sem nezapomněl tvář svého otce, tak nadále zůstávám spravedlivým uživatelem, takže je to pro mně příjemné překvapení že to povedlo. Nicméně narvat do jednoho filmu sedm, knih je nereálné a fyzicky nemožné, proto autoři tak nějak počítají s tím, že jste četli knihy a tak nějak vše víte. Pro ty (jako sem já) co knihy nečetli, i na tyhle lidi tvůrci myslí a vše během filmu vysvětlí, o co jako že jde a co je co a kdo je kdo, což je vlastně dobře. Nicméně film na mně působil, jako jedna z Rolandových a Walterových šarvátek, s tím že zlo příště zvítězí, což je vlastně pravda, kdo čekal že otevře oči ? Na filmu se mi hrozně líbilo, prostředí, démoni za za vesmírem, a ty zrůdičky co měli na sobě obličeje lidí. A logicky se dostáváme k rolím, Elba se role pistolníka ujal se vší ctí, McConaughey je zase sympatický záporák, který se vám dostane pod kůži. Taylor je v pohodě, nijak zvlášť nevadil. Ale co mi vadilo, bylo stupidní, stokrát ohrané klišé, jako "využil si mně" a ke konci dojde i na povzbuzení, tohle, tohle si opravdu mohli odpustit. No a pak logicky délka, ono se to sice všechno dobře vysvětlí a tak vůbec, ale ten svět toho nabízel tolik, věcí co by šlo ukázat, že ta krátká stopáž je prostě špatná, ve všech ohledech. Jo a naprosto vynikající soundtrack. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Po piatich minútach filmu som musel zhodnotiť, že s predlohou to bude mať spoločného pramálo a prešteloval som svoj mozog na to, aby som sa pozrel na to, čo by bolo z filmu, keby som sa naň díval sám o sebe. Nemyslím si, že ide o hrozný film, no rozhodne by som si ho do svojej kolekcie filmov nedal. Toto už ide do kategórie zlých filmových adaptácií, kde ale predloha je skutočne vynikajúca. A mrzí ma to, lebo väčšinou mám pocit, že všetci herci sa minimálne snažia tomu niečo dať. Len ten film im nedáva moc priestor pracovať s niečím, čo by bolo dostatočne zaujímavé na to, aby sa to dokázalo vôbec niekam posunúť. Idris Elba ako čierny Roland nie je špatný. Dokonca aj jeho streľby sú niektoré celkom efektné. Pozerá sa na to celkom dobre. Občas je ale obraz na môj vkus moc temný a nefunguje to úplne dobre. A potom neviem čo sa odohrávalo tvorcom úplne v hlavách, lebo mám pocit, že sa to snažili tak nejako silou mocou natlačiť do tej hodiny a pol, že museli voči tomu obetovať všetko. "The Dark Tower" nikdy nemal podľa mňa byť jeden film. Malo ich byť niekoľko. A hoci som niekde čítal, že plánujú urobiť sériu a potom ďalší film, ďalšiu sériu a záverečný film, tak myslím si, že škoda sa už stala a nie som si istý, že sa na to ešte pôjde niekto pozrieť. Nechcem moc vysvetľovať prečo, lebo to by boli spoilery, ale myslím, že sa k nim dostanem vo svojom spoiler talku v denníčku. Tento film to potrebuje, lebo je tu potrebné sa vyjadriť k pár veciam. Minimálne už len k tomu, že zničenie Veže a celkovej rovnováhy je v tomto filme tak jednoduché, že si to zasluhuje facku. Ak chcete poznať príbeh Rolanda z Gileadu, tu ho rozhodne nenájdete a odporúčam radšej knižnú ságu. Tam sa človek dozvie oveľa viac a má to oveľa silnejšie momentky. Toto bolo veľmi slabé. Efektne to vyzerá a má to pár dobrých nápadov, no ako adaptácia to zlyháva. A rovnako ako aj film sám o sebe. Hodnotenie: D+ ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Kdybych nečetl knihu, tak by mě to i tak vůbec nebavilo, ale já tu epickou ságu četl, a proto jsem nucen říct....CO TO SAKRA BYLO? Do 90 minut se nepodařilo narvat prostě nic. K čemu je takové obsazení, když se příběh potácí a pokulhává jak ožrala od pangeitu k pangeitu. Film dokazuje, že Temná věž je prostě nezfilmovatelná a nezachrání to nic. Už teď si to moc nepamatuju, jen vim, že jsem se hodně držel, abych s tím neseknul. Radost mi ovšem udělala Winnick a Haley...Elba není špatnej, ale vůbec mi nepřirostl k srdci no a Matthew klasika, ta role mu sedla, přišel mi ovšem hodně sveřepý, ale byl krásně nemilosrdný... už si ani nepamatuju kdy natočili posledního dobrého Kinga...epická sága by si jistě zasloužila lepší zpracování ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

I kdybych neměl opus magnum páně Kinga načteno, nebyl bych cílovou skupinou tohoto pokusu o akční fantasy, čti kokotiny. Dětem bych to nepustil, už tak koukaj na spoustu televizního brainwashe a Kinga si pro ně šetřím na snad lepší časy pubertálního vkusu a pro dospělé, minimálně mentálně, to opravdu není. Prostoduchou filmovou zábavu si zřejmě představuju kapku jinak, rozhodně ne jako volně poslepovanou a nesmyslnou koláž z "easter eggs" Kingovy nejlepší knižní série. A pominul-li bych knižní předlohu, tak si tam nechte jen ten nesmysl a přihoďte prázdnotu. Hvězda za ty velikonoční vajíčka. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Neviem pre koho je určená Kingova predloha, ale film sa bude určite páčiť deťom. Ja som si užila mužného ostrostrelca Idrisa, charizmatického mága Matthewa a z Toma vyrastie tiež určite fešák. V podstate to nestihne byť ani veľmi otravné, lebo to rýchlo ubehne. 2,5* ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Přímočarost v tom nejhorším slova smyslu. Jen jedeme vpřed a na úplném konci projedou titulky, tudíž by to měl bejt film. Srovnávat s předlohou není co. Byly tam ty postavy a ta věž, no. Dál? Elba je to poslední, co mi vadí. Jenže to je tak, když chcete převést děj a ne atmosféru. A pak surprise, surprise....on ten děj nedává smysl, tak ho osekat ze všech stran a hlavně nějak uzavřít do kruhu. Tak jsme to zkusili, no. Tělo bez duše. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jediný herec, ktorý tu stojí za to, McConaughey, zas dokazuje, ako sa za posledné roky neuveriteľne zlepšil. Skvelé pojatie zápornej úlohy ako jediné nejak udrží divákovu pozornosť, inak je to nejasné sci fi s cieľom neznámym. Rovnako som nepochopil, prečo Elbu dávali zvyčajne do temných scén, keď potom bolo hovno vidieť. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mohlo být jedno z nejlepších fantasy, které za poslední roky vzniklo. Dobrý herci, slušný rozpočet, kvalitní režisér a víc než skvělá látka ke zpracování, jenže stupidní rozhodnutí producentů narvat ze sedmi knih co nejvíc do filmu, který má 90 minut,ano...90 minut. To někdy nestačí ani na pořádné seznámení s postavami, natož na odvyprávění velkolepě napsané sérii fantasy knih. Kdo nezná aspoň něco z předlohy nemá sebemenší šanci se chytit a kdo jí zná skvěle a je to jeho oblíbené kniha, či knihy bude z většiny nasranej, jak to všechno splácali dohromady. Je to opravdu neskutečná škoda, protože tohle je přesně ten druh filmů, který já hodně můžu, různé světy, dimenzionální brány, příšery, temný hrdina s codexem atd. Jenže všechno je jak demo, všechno je vzatý z rychlíku a bije to do očí, bolí to a mrzí to zároveň. Hlavní dětský hrdina je taky velice dobrý a Matthew McConaughey je perfektní. Dokonce i ten bezduchý antiherec Idris Elba snad poprvé v kariéře něco zahrál. Všechny tyhle esa v rukávu jsou zabité uspěchaností a nejasným konceptem toho, co z toho vlastně producenti chtějí mít a díky tomu z toho ve finále nebude nic. Přes všechny tyhle věci které se od odfláknutého seznámení s postavami, přes odfláknuté finále, odfláknuté vzájemné souboje a odfláknutý rozsah skvělé látky je prostě zábavný a bavilo mě to jako svině., Umíte si představit, jak perfektní film by to byl kdyby se vzala první část sbírky a film měl třeba 120 nebo 140 minut a opravdu se to propracovalo? Uuuuuuf, až mi bylo skoro do breku, jak může někdo něco tak dobrého zazdít. Je to zklamání a to jen kvůli tomu, že se látka nepropracovala a ničemu se pořádně nedal prostor, díky tomu to působí jako pilotní film televizního seriálu s potencionálem velkolepého Hollywoodského Sci-fi. Přesto film podržím na 4*, mohlo to být kurva legendární, smůla.65%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, ale dokážu si představit, že byla určitě mnohem zajímavější, než tahle nemastná, neslaná akční fantasy s jednou slušnou akční scénou. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tuctová fantasy pro teenagery bez obvyklé teen milostné romantiky, která většinou ruší. Krajina pustá postindustriální se skalami a příšerami. Půvab klukovského dobrodružství. Finále je pistolnicky digitálně westernové. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Nevím, na co jsem to šel a ani nevím, co jsem to vlastně viděl. Bez jakékoliv introdukce, bez jakékoliv statě a nějakého podpůrného středu, bez peněz, bez scénáře, bez vtipu, s dobrým Matthewem a Idrisem, s evergreenově trapným New Yorkem, se špatně navrženým věkovým ratingem. Pro dětičky. [ČSFD předpremiéra 24.08.2017, Černý Most] ()

Související novinky

Temnou věž čeká restart

Temnou věž čeká restart

22.03.2019

Nejspíš si ještě vzpomínáte na ambiciózní plány studia Sony, které si před pár lety zajistilo práva na adaptaci Temné věže od Stephena Kinga. Vedle prvního filmu měl vzniknout také seriál, který by… (více)

Raimi a Kronika Královraha

Raimi a Kronika Královraha

30.01.2018

Možná si ještě pamatujete, že se Sam Raimi motal kolem Hobita a Warcraftu. Nakonec by se ale měl vrátit k fantasy jinudy, upsal se totiž režii Jména větru, což je první kniha z kouzelnické ságy… (více)

Temnou věž čeká seriálový reboot?

Temnou věž čeká seriálový reboot?

21.10.2017

Stephen King je letos jednou nahoře a jednou dole. Zatímco nové To zabodovalo na všech frontách, Temná věž zklamala po kritické i po finanční stránce. Studio Sony pochopitelně chystalo další díly a… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama