Reklama

Reklama

Počas dňa je Arthur Poppington iba prostoduchý stavebný robotník, ale v noci si oblieka elastický kostým a brázdi ulice kriminalitou prežratého veľkomesta ako samozvaný strážca práva zvaný Defendor. Nemá žiadne superschopnosti, jeho zbrane pripomínajú skôr inventár kreslených grotesiek pre deti než sofistikované prostriedky pre boj so zločinom. Niet pochýb, že Arthur je psychicky chorý. Ale v skazenom reálnom svete môže byť naozajstným hrdinom iba cvok. V okruhu jeho známych dominujú len dve osoby - psychiatrička a mladá prostitútka, s ktorou sa spriatelil počas nočného pátrania v uliciach. Ale pozor, nepodceňujme nikoho, najmä nie tých, čo majú permamentné nutkanie konať dobro. Čo ak sa napokon stanú skutočnými hrdinami? (TV Wau)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (486)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Defendor je divákovi bližší než velké Hollywoodské bijáky či jiné velkoprodukční blockbustery. Žádný Spider-Man, do kterého se myšlenkově vtělují utlačovaní středoškoláci, ale Defendor - mírně retardovaný (nebo přespříliš chytrý - vyberte si) všední chlápek středního věku, který po nocích potírá zločin celého města. Defendor nemá žádné zvláštní schopnosti, je zranitelný, jako zbraň používá kuličky s prakem nebo rozčílené vosy. Ale je naprosto upřímný (jak k ostatním postavám, tak k samotnému divákovi), bere svou identitu vážně a navíc - hraje ho božský Woody Harrelson. Ten v rolích zabijáků nebo imbecilů přímo exceluje. Defendor není jediným zajímavým charakterem, Kat Dennings je hodně rozporuplnou postavou a po celou dobu jsem nevěděl, zda-li ji zařadit mezi ty kladné, pak je tu ještě Michael Kelly v roli Defendorova nejlepšího přítele, který stojí vždy na jeho straně. Je to vlastně superhrdina superhrdiny. Pravým hrdinou je pro mě však režisér Peter Stebbings, který dokázal spojit černou komedii s dramatem a akčním filmem naprosto bezchybně. Natočil film, který všem říká, že kus superhrdiny je v každém z nás. A to jde prosím o debutanta. Skoro plný počet hvězdiček. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

K čomu je sám o sebe výborne hrajúci Woody Harelston a námet, ktorému by som dal za každých okolností palec nahor, keď všetko hlavné je jasné prakticky od začiatku a film sa k nevyhnutnému a nijak zvlášť prekvapivému koncu tiahne neskutočne pomaly a bez jedinej pútavo natočenej scény, ktorá by dokázala dlhší čas utkvieť v pamäti. Kvitujem myšlienku a záver, už menej cestu ktorou sa k nej Defendor dopracoval. Nemám problém s dramatickejším prístupom k tejto látke a nečakal som žiadne akčné orgie, vadí mi však slabšia prepracovanosť charakterov (s výnimkou toho Harelstonovho, špeciálne záporáci sú karikatúry kontrastujúce so zvyškom sveta) a nedotiahnutá dramatická línia. Sledovanie "superhrdinu" v akcii by nemalo byť až tak nezáživné. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Zde uvedený žánr komedie je sice těžký omyl, ale jsme na webu, kde pod tímto označením uvádějí třeba horror Dead End nebo western Young Guns. DEFENDOR je pravděpodobně nejrealističtější superhrdinský film. A realistický je prakticky ve všem. Každý detail, i ten sebepodivnější a zpočátku třeba ne zcela věrohodný, je ve filmu dokonale vysvětlený a opodstatněný. Všechno sedí. Přes svůj smutek, zdánlivou temnotu a dojímavost, jde o snímek optimistický. A řekl bych, že jeho realističnost nakonec baví víc než mnohé fantasy superhrdinské snímky, což člověku zvedne náladu. Zajímavé je, že příběh i tak obsahuje úplně všechno, co mají klasické comicsy: Je tu kladný superhrdina (kterého si zamilujete a budete ho obdivovat), je tu superpadouch (kterého budete nenávidět), je tu silný (a uvěřitelný) motiv celoživotní pomsty, superschopnost i její ztráta (i když obojí jen zdánlivé), je tu sidekick a osudová žena v jednom (Kat), máme tu (hned dvojí) znovuzrození a taky superzbraně (zákopová palice, vosy a kuličky). Je tu neschopná a zkorumpovaná policie, hrdinův věrný přítel, média v akci a dokonce superpes (DefenDog). A hlavně spousta vynikajících hlášek a hesel ("Třeste se termiti, nastal čas drcení." "Zbraně jsou pro zbabělce." (Defendor), "Fight back!" (Defendorův fanoušek - sprayer), "Zabijte mouchu." (Captain Industry) nebo skvostné "Kví, kví, zmrde." (Kat). Za dva dny jsem si to dal 2x a už se těším na další zhlédnutí. Co k tomu dodat? Snad jen: Thank you, Defendor! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kde "Kick-ass" rozjel akční smršť a prakticky v závěru popřel svou první polovinu, tam "Defendor" ukazuje spíše lidskou psýchu a brnká na strunu dojetí. Zkrátka "Kick-ass" pro dospělé: nezasahuje sice tak široké spektrum žánrů, nicméně lehce zpomalený Arthur Poppington, alias Defendor, trefil moji duši hlouběji, jeho příběh byl opravdovější, lidštější a jeho ryze nesobecká snaha zbavit svět šmejdů nesmírně sympatická. Chvíli se smějete, chvíli zadumaně mlčíte, nakonec vám dost možná něco padne do oka a na řadu přijde kapesník... Woody odvedl svůj vysoký standard a ještě něco navíc, k ostatním hercům rovněž nemám výhrady. Osmdesátkově hrdinský hudební doprovod ději dodává správnou šťávu. Pátou hvězdici hodit nemůžu, cosi jsem v tom filmu přece jen postrádala a zřídka (leč přece) se fakt úplně malinko nudila. 80% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vyšší hodnocení mi nedovolí udělit malý počet gradujících scén, nedá se moc říct že by si film budoval nějaké rychlejší tempo nebo popřípadě chystal půdu pro překvapivý konec. Defendor nepostrádá skvělý nosný nápad a lehce mi přivodil mírné pousmání (hlavně neprůstřelný Defendog na palubní desce), není to ovšem film pro široké publikum. Spíše se jedná o nějakou psychologickou studii jednoho obyčejného človíčka, který si usmyslel že je Superhrdina. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Zákopové pálky jako ta, kterou je vyzbrojen Defendor (Woody Harrelson), se používaly za první světové války na obou stranách fronty. Používaly se převážně při nočních přepadových akcích. Byl to tichý a velmi efektivní způsob, jak zabít nebo zranit nepřítele v zákopech. Obvykle byly vyrobeny ze dřeva s okovaným koncem k maximalizování zranění, používaly se i pálky s nasazeným prázdným granátem nebo pálky s jednou nebo více železnými koulemi, které byly k pálce připevněny řetězem nebo provazem. (Maulincio)
  • Scenár k filmu bol hotový už v roku 2005. (Greenpeacak)
  • Pro Petera Stebbingse je to první režijní a scénáristický počin. (HellFire)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 v Praze

Fresh Film Fest 2010 v Praze

28.07.2010

Letošní sedmý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest proběhne od 25. do 29. srpna v Praze, kam se přesunul z Karlových Varů. Pětidenní filmová přehlídka se… (více)

Reklama

Reklama