Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

Lima 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý válečný velkofilm, který upoutá ohromující výpravou a Georgem Scottem v roli kontroverzního, ale schopného generála Pattona, který se stal hlavním strůjcem úspěšného tažení američanů do nitra hitlerovského Berlína. Scott za tuto roli dostal Oscara, kterého si odmítl převzít. Film posbíral ještě dalších 6 zlatých plešounů, včetně filmu a režie. Natočen v 70mm panoramatickém formátu, v kině za 6* :o), na DVD za 5* a v televizi za 4* :o) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Film o šílenci, který nade vše na světě zbožňoval válčení. Zřejmě mu bylo úplně jedno s kým válku vedl, nebo v jaké byl nevýhodné pozici. Zkrátka, slyšel a viděl-li kolem sebe spousty výbuchů, tak prožíval orgasmus. Není se ani moc čemu divit, že film uviděl oscara, když je natolik americký. Rusáci mají svoje bitvy o Stalingrad a američané zase svého supergenerála Patttona, který se nebojí nikoho a ničeho. Pouze v mládí trpěl strachem o svůj nos. Patton si celkem liboval ve špatných citátech, ale zřejmě nikdy nenarazil na rčení ,,Mluviti stříbro, mlčeti zlato", což o ochudilo a spousty krásných válečných zážitků. Film disponuje poměrně dlouhou stopáží, ale není rozhodně nudný. Stále se něco děje a i přes válečnou propagandu ho úplně nezatratím. Na svůj rok jsou záběry skutečně velkolepé. Velmi slabé 3*, tak to vidím já. Ty, které nosíval na své helmě. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Takze v prvni rade skvely Jerry Goldsmith, jehoz ustredni melodie silne evokovala Aliena, ktereho splacnul o dekadu pozdeji. V druhe rade vyborne zobrazeni taktiky spojenecke kampane pri tazeni Evropou a slusne zpracovana atmosfera WWII vcetne pohledu z druhe strany. Nakonec mozna skoda, ze se to cele az prilis zameruje na 1 osobu Pattona, ktery sympatiemi zrovna neoplyva, na druhou stranu je to osoba dostatecne kontroverzni a pro valku zasadni, takze urcite vdecne filmove tema. Kazdopadne dalsi z rady vybornych WWII kousku. 8/10 ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Epochálně mapující kariéra muže, který byl důležitou postavou druhé světové války. Tvrdý, nekompromisní, až místy nesympatická postava působí generál Patton, který je Scottem ztvárněn naprosto dokonale. Dobová výprava veškerými krajinami během filmu vypadá úžasně a nikdy jsem neviděl lepší tankové bitvy. Od začátku do konce se jedná o působivé zpracování.......9/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Generál Patton je jeden z najkomplikovanejších charakterov, aký bol vôbec kedy filmovo spracovaný. Komplikovanosť jeho charakteru sa dá hádam divácky najzrozumiteľnejšie vyjadriť tvrdením: "chcel by som, aby ma viedol do vojne, ale nechcel by som s ním ísť na pivo." Na jednej strane vynikajúci veliteľ a stratég, vzdelanec, milovník histórie, umenia, filozofie.... na strane druhej spupný, arogantný, impulzívny hulvát a grobian. Už jeho úvodný monológ pred americkou vlajkou mnohé naznačil, pričom tento vytýčený smer si film udržal po celý čas. Musím podotknúť, že G. C. Scott to zahral veľmi presvedčivo, ťažko by ste našli iného herca, ktorý by túto náročnú postavu zvládol tak dokonale. Okrem zaujímavého Pattonovho životopisu, ktorý sa na nedostatok nudy rozhodne sťažovať nemohol, ma zaujalo aj niekoľko výborne spracovaných bojových scén a historické podhubie jeho životného príbehu. Môžem len odporučiť.85/100 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Německé bombardéry útočící během bojů v Africe jsou typ Heinkel He-111, resp. jejich španělská licenční varianta CASA 2.111. Není bez zajímavosti, že španělské kopie byly vybaveny britskými motory Merlin, které se montovaly do slavných spojeneckých stíhaček Spitfire nebo Mustang. (Foxhound#1)
  • Jedním z účelů vytvoření filmu byl nábor vojáků do armády Spojených států. (Kamiiik)
  • Americké a britské filmové tanky jsou typu M-24 Chaffee, které byly používané za 2. světové války. Německé tanky jsou však americké tanky M-47 a M-48 poválečné výroby. Ironií je, že tanky M-47 a M-48 jsou nazývány "Patton“. (Herr_Flick)

Reklama

Reklama