Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Životní výkon podávající George C. Scott nesleze z plátna, a aniž by si umazal svou generálskou uniformu, rozvěšuje střeva všech těch zpropadených Hunů na pásy amerických tanků. Přitom si ještě stihne číst v Bibli, soutěžit s Montym v egoistické Grand Prix Sicílie - Berlín a každý zatracený den někoho urazí. Škoda jen, že ve filmu se skvělou hudbou Goldsmitha, nebyla zobrazena i docela nehrdinná smrt tohoto zajisté velkého vzoru A.J.Rimmera.. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

George S. Patton Jr. byl jeden z nejkontoverznějších generálů ve druhé světové válce. A tento velkofilm, který v roce 1971 dostal Oscara za nejlepší film, je právě o jeho působení v roli generála v letech 1943 - 1945. Když se řekne válečný velkofilm, myslí se tím válka s velkými bitvami. A tady je to skutečně vidět. Ať už to jsou bitvy v Africe nebo v Evropě, jsou natočeny skvěle a monumentálně. Jaká ale stála opravdu za vidění, byla bitva v Ardenách, která je asi nejlépe vyzobrazena. Film se ale nezabývá pouze válčením, je také o Pattnově osobnosti, o tom jaký měl charakter a jak se choval (nehorázně odsuzoval zbabělce a ulejváky a naopak velmi si cenil skutečných bojovníků, viz událost na Sicílii, kdy vyfackoval jednoho vojína). Film má výbornou výpravu, skvělého režiséra, ale kdo opravdu táhne vše, je George C. Scott. Je to naprostý Patton a jeho výběr do role se vyplatil jak nikde jinde. Malinko mi ale vadilo, nebo spíš byla škoda, že tvůrci to pojali stylem skoků z jedné bitvydo druhé. Jasně, kdyby ne, film by měl další dvě hodiny. Ale přece jen se mohli věnovat trochu více konce války, třeba jak chtěl táhnout na Prahu, ale nebylo mu to dovoleno. Jinak ale jeden z nejlepších válečno-životopisných filmů. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Začnu citátem generála Pattona: "Žádnej bastard ještě nevyhrál válku tím, že by zemřel pro svoji zemi. Vyhrál ji tak, že donutil jinýho pitomce, aby on zemřel pro tu svou." Myslím, že to není úplně pravda. Patton byl charismatický ale i mírně psychický narušenou osobností, nicméně úspěšným a kvalitním velitelem. V porovnáním s Generálem MacArthurem (filmem) je jde o hvězdičku lepší film. Ohledně osob generálů. Bylo by zajímavé kdyby se tyto dvě americké armádní legendy postavily proti sobě se zhruba stejnými prostředky. V reálu se údajně oba potkali za první světové války ve Francii. I když Patton na konci druhé války prohlásil: "Porazili jsme špatného nepřítele." Tak i přesto má můj vděk za osvobození části Československa (Západních Čech a Plzně). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Generál Patton byl velmi zvláštní muž. Měl moc rád své vojáky a nenáviděl sbabělce a ufňukance. Měl spoustu much a nectností, ovšem mezi nimi nebyla hrdost, čestnost a smysl pro fair play. V každém případě to byl Pan voják. George C. Scott ho naprosto brilantně zahrál, co zahrál, na čas se do něho převtělil. Po zásluze obdržel Oscara a s ním ještě film obdržel dalších šest. Franklin J. Schaffner opět dokázal, že na co sáhl, to se povedlo. Propagandistický, ovšem velice kvalitní válečný film. 80%. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Mnoho citací ze zahajovacího projevu jsou skutečná slova George S. Pattona. Avšak ne všechny z nich byly proneseny najednou a řeč je tedy směsicí Pattonových výroků. (Herr_Flick)
  • Pattonova báseň, ze které ve filmu cituje u Kartága, se jmenuje „Through a Glass, Darkly“. (vojtaruzek)
  • Film je považován za symbol amerického patriotismu ve studené válce. (Kamiiik)

Reklama

Reklama