Reklama

Reklama

VOD (1)

Doktor Jack Kevorkian chtěl vždy pomáhat lidem odejít z tohoto světa. Smrt ho fascinovala a vždycky ji viděl jako součást přirozeného řádu věcí. Často také mluvil o právu na důstojnou smrt. Při svých pravidelných nočních pochůzkách po nemocnici vždy pozoroval oči umírajících, zdali mu neprozradí něco víc. Právě tyto pochůzky mu vynesly nelichotivou přezdívku doktor Smrt. Kevorkian se po setkání s jedním ochrnutým pacientem, jehož kvalita života se prakticky rovnala nule, rozhodl přejít od slov k činům a sám začal pracovat na stroji, který nazval Mercitron. Měl pouhým stisknutím tlačítka pacientovi umožnit jednoduše a důstojně ukončit svůj život, pokud si to bude přát. Dal tak vzniknout zcela novému oboru medicíny - euthanázii. Sám poskytoval v této oblasti poradenství. Začalo to obyčejným inzerátem v novinách, pak přišla první pacientka a zanedlouho o tom měl slyšet celý svět... Detroitského patologa ztvárnil Al Pacino a za svůj strhující herecký výkon byl oceněn Zlatým glóbem. Biografické drama s hvězdným obsazením portrétuje i několik lidí, kteří Jacku Kevorkianovi pomáhali. Nejbližší okruh příznivců vzdělaného patologa tvořili jeho sestra Margo (Brenda Vaccarová), jeho dlouholetý přítel, technik Neal Nicol (John Goodman), aktivistka Janet Goodová (Susan Sarandonová) a právník Geoffery Fieger (Danny Huston). Film, realizovaný v produkci HBO, ověnčený dvěma Cenami Emmy, natočil režisér Barry Levinson. (HBO GO)

(více)

Recenze (352)

larelay 

všechny recenze uživatele

Uzasny film z dielne HBO o neuveritelne odvaznom muzovi, ktory ma moj obdiv a vdavam mu holt. Am I a criminal? The world knows I'm not a criminal. What are they trying to put me in jail for? You've lost common sense in this society because of religious fanaticism and dogma. Jack Kevorkian Al Pacinova najlepsia rola od cias Vone zeny a ja len lutujem, ze nemoze byt nominovany na OScara, pretoze to, co predviedol, si tohto Plesuna zasluzi. Viac ako dve hodiny som aj napriek tomu, ze som vedela, ako to dopadne, hltala kazde jedno slovo, kazdy jeden jeho pohyb. Naozaj bravurny vykon. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jsem dříve TV filmy opovrhoval ale později jsem začal poznávat, že se v některých případech jejich kvality vyrovnají i filmům, které jsou uváděny v kinech. U těchto filmů většinou stačí jen dobrý režisér a dobrý výběr herců. "Doktor Smrt" má oboje. Skutečný příběh o doktorovi, který pomáhal lidem zemřít, což samozřejmě společnost nedokázala přijmout je natočený opravdu profesionálně a Al Pacino je jako vždy dokonalý stejně jako ostatní herci ve větších i menších rolích. ()

Reklama

maseer2 

všechny recenze uživatele

film o souboji dvou protichůdných přesvědčení, kde na jedné straně stojí nezlomitelný Jack Kevorkian bojující za "svou" správnou věc a na straně druhé banda konzervativních "právo nebo Ježíše hájících" Američanů.. zároveň film o lidských právech, o tom, co je správné či etické a co není, který jasně ukazuje, že "morální" se nutně nemusí rovnat "zákonné".. není pochyb o tom, že eutanazie je rozhodně kontroverzní téma, ať už jde o možnost zneužití či jiná úskalí práva zemřít, ale v případě Jacka Kevorkiana musím kroutit hlavou nad tvrdohlavostí amerického právního systému, který i přes očividnou dobromyslnost Doktorova jednání (jímž, ačkoli bylo ve finále pak i protizákonné, nikoho nepoškodil) neměl pro jeho činy pochopení.. v tomto emotivním snímku se každopádně veškerou tuto problematiku podařilo vyobrazit výborně (především poslední půlhodina byla parádní) a celé to ve mně stále intenzivně doznívá i půl hodiny po skončení.. ty nejsilnější 4* ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Je mi doslova špatně, když vidím, jak je možné v zemi, která stále vesele popravuje a považuje sama sebe za světovou velmoc, odsoudí takovým způsobem člověka, který pomohl zemřít lidem v krutých a nekonečných bolestech a že taková země stále nedokáže rozumně uvažovat o eutanázii. Film Barryho Levinsona umně kritizuje americkou společnost, pěkně se naváží do náboženských fanatiků, perfektně zobrazuje spoustu amerických paradoxů a donutí vás přemýšlet o tom, co se před vámi vlastně odehrává a to nejen přímo při sledování filmu, ale i hodně dlouho po dojetí závěrečných titulků. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nejsem zastáncem legalizace eutanázie a prakticky v ničem z argumenty dr. Kevorkiana nesouhlasím. Ale filmové drama je to dokonalé. Samozřejmě se zúročuje atraktivní téma, myšlenky, které jsou vysloveny mnohými jinými předem, i to, že příběh je odrazem skutečných událostí. Ale co film dovádí na samotnou špici je Al Pacino. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (7)

  • Scénář filmu volně vychází z knihy "Between the Dying and the Dead: Dr. Jack Kevorkian’s Life and the Battle to Legalize Euthanasia" od Adama Mazera. (contrastic)
  • Děj filmu je situován do 90. let, přesto je v něm zmíněna zákonná eutanazie v Nizozemsku, kde ale byla uzákoněna až od roku 2002. (bohhous22)
  • Jack Kevorkian zemřel v Detroitu 3. června 2011, více než rok po premiéře filmu. (LudeCZek)

Související novinky

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

06.01.2012

Akční hrdina minulého a podle traileru na G.I. Joe: Retaliation i tohoto roku Dwayne Johnson pokračuje v linii filmů, ve kterých spíš někdo dostane nakládačku, než objetí od šťastné rodiny.… (více)

Reklama

Reklama