Reklama

Reklama

Přežijí jen milenci

  • Velká Británie Only Lovers Left Alive (více)
Trailer 1

VOD (1)

Adam - talentovaný hudebník ve stylu 60. let, žije v ponurém Detroitu. Zoufalý z toho, kam ten svět spěje, čím dál častěji přemýšlí o sebevraždě. V teplém Tangeru žije jeho tajemná, stylová přítelkyně Eva, co miluje poezii a ráda večeří s Christopherem Marlowem. Adamu i Evě je více než tisíc let. Před několika staletími, se dohodli, že kvůli čerstvé krvi nebudou zabíjet lidi a dobývat krev budou v nemocnici. Není to tak dávno, co se rozhodli žít odděleně. Moc dlouho jim to ale nevydrželo a Eva už vystupuje z letadla v Detroitu. Oba cítí, že se má stát něco nebezpečného. Brzy přijíždí do města i mladší sestra Evy - nekontrolovatelný šílený upír, který neumí ovládat své emoce. Ve městě začínají podivná úmrtí a tak musí Adam i Eva uprchnout do Alžírska. Problémy teprve začaly a vypadá to, že konec světa přeci jenom nastane a smrt není daleko... Smrt? Není příliš brzy? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (593)

swamp 

všechny recenze uživatele

Jak mám Jarmusche rád, tak u tohoto filmu jsem se opravdu nudil. Jeho intelektuální narážky na Einsteina, Shakespearea a spol. mi přišly neskutečně laciné. Ano, místy mě pobavily, ale to nic nemění na tom, že byly ve filmu hrozně prvoplánově. Ovšem herecké výkony Tildy Swinton a Toma Hiddlestona v tomto rozvleklém díle byly výborné, stejně tak jako hudební složka filmu. To mi však v tomto případě bohužel nestačilo. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Uhrančivě tajemný film s magickou hudbou. Příběh plyne zvolna, temně jako když vytéká hustá krev z přeťaté žíly. Zvláštně krásná androgynní Tilda Swintonová se přesně hodí pro roli prastaré upírky s mnohoznačným jménem Eva. Zdárně jí sekunduje Adam (ona blondýna, on černovlasý) v podání Toma Hiddlestona. Hvězdný trojlístek doplňuje životem znavený John Hurt - staletí jsou na něm doslova vidět. Krásný romantický film (neplést se sentimentálním tj. červenou knihovnou) vyprávějící obrazem. Nemalou roli hraje hudba - nejenže se okolo ní příběh točí, ale ona vytváří neopakovatelnou atmosféru celého snímku. Smysl pro detail, skvělou kompozici, barvy...symboly, odkazy a Detroit představující rozpad lidské civilizace (vybydlené město je více místem duchů, než živých lidí). Neúprosná alegorie našeho světa. ,,Nejsme v 15.století." ,,Tak je alespoň proměníme." ,,Ty jsi tak romantická...dobře...beru si tu holku." V jistých momentech jsem si vzpomněl na Scottův Hlad, a tak mne trochu zamrzelo, že nezazněla kultovní skladba od Bauhaus (jenže to by možná Jarmuschovi vytkli jako vykrádačku, škoda). Artová záležitost, kterou bych nedoporučoval příznivcům čistokrevných horrorů - budou zbytečně zklamáni. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Only Lovers Left Alive přináší retro-moderní upírský příběh, který hraje na melancholickou strunu a částečně přepisuje dějiny vědy, i literatury:) Originální a osobitě zpracovaný snímek, který sice nepřináší žádný strhující zvrat, ani promyšlenou zápletku, ale svých trumfů má schovaných hned několik. Především herecké obsazení je dokonalé. Kde je Tilda Swinton, tam je záruka, že nenatrefíte na plochou, nudnou, či obyčejnou postavu. A Tom Hiddleston? S tím svým melancholickým výrazem, sebevražednými tendencemi, sbírkou dobových portrétů a kytar, černými vlasy a bledou tváří se z něj stává "one of the sexiest vampires" za poslední dobu. Jeho zmínka o Jacku Whiteovi potěšila. A nějaký "Shovel Face" Edward mu nesahá ani po kotníky. Ale srovnávat tuto artovou upířinu s (metrosexuální) limonádou pro teenagery nemá myslím stejně smysl. Závěr filmu je docela rychlý a nechává diváka, aby si jej vlastně interpretoval sám. Kdo ví, třeba na své další cestě "zombie rájem" Adam a Eva natrefí na Fangorii, kde jim nalijí do kalíšku, poctivou Synti krev:) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hranice ovládání, která mnohé filmové fanoušky přivedla k hranicím zoufalství nebo k prahu zuřivosti, se mi líbila, ale částečně i díky tomu, že jsem se bavil nad Jarmuschovou manýrou a sebestředností. Už nějakou dobu jsem cítil, že jestli Jim nepřezbrojí, jednoho dne padne kosa na kámen a právě v případě Milenců se to dokonale naplnilo. Vydržel jsem 65 minut koncentrované nudy, abych zbytek filmu přejel rychloposuvem, a přiznám se, i těch velmi dlouhých 65 minut hořce lituji. Ten film je prostě pro mě příliš prázdný. Za mě jednoznačná umělecká prohra. Celkový dojem: 20 %. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Iian je mladý chlapík, ktorý v zapadnutom Detroite zoženie všetko. Jeho najobľúbenejším zákazníkom je mimoriadne hudobne nadaný, no zato záhadne žijúci Adam. Ten mal na Iiana niekoľko požiadaviek, no jeho posledná bola skutočne zvláštna. Chce guľku ráže 38 vyrobenú z toho najtvrdšieho dreva. Je Adam obyčajným skladateľom rockovej hudby? Alebo je niekym úplne iným? Veľmi pomaly rozbiehajúca sa romantická dráma s minimálnymi hororovými prvkami. Zdĺhavé rozhovory, hlboké myšlienky dávnoveku zaoberajúce sa zachovaním holej existencie upírov či filozofovanie prebilo veškerú "akciu". V tomto snímku je takmer nulová. Popravde, hororová je len myšlienka. Áno, bohužiaľ, nápadito originálne pojatý, ospevovaný, očakávaný príbeh pôsobí veľmi nudne. Nemôžem si pomôcť, u mňa veľmi nepochodil. Ale viem u koho áno. "Ženy" si vďaka "Rómeo Júliovskej" pointe prídu na svoje. Nie, že by ma tento film vyslovene nebavil, ale nebudem ho velebiť len preto že je skvele, hereckým obsadením zahraný, alebo pôsobí ( relatívne ) k danej "problematike", realisticky. Skoro som si vyškriabal kožu z predlaktia - 50%. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (28)

  • V kapele SQÜRL, která se podílela na soundtracku, hraje Jim Jarmusch už několik let na kytaru. (Arnien)
  • Ačkoliv si většina diváků spojuje jména hlavních postav s biblickým Adamem a Evou, tak režisér Jim Jarmusch je zamýšlel jako odkaz na do češtiny nepřeložené dílo Marka Twaina „The Diaries of Adam and Eve“. V rozhovoru prozradil, že si tento fakt uvědomil až po začátku natáčení. „Ups. Už je pozdě. Co s tím nadělám?“ byla jeho reakce. (TaNya_)

Související novinky

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Jim Jarmusch a upíří romance... Cože?

Jim Jarmusch a upíří romance... Cože?

31.01.2012

Pokud jste nevěřili, že se konec světa opravdu blíží, tahle zpráva to definitivně potvrzuje. Král nezávislého filmu se po několika letech vrací za kameru a natočí... upíří romanci kříženou s… (více)

Reklama

Reklama