Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (969)

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Je fakt dobře, že se Zeměskys konečně vrátil z budoucnosti do reality a přestal točit digitální nudnosti typu polárních excesů, blbowulfů a vánočních hoven a vrátil se k vážným tématům, od kterých se nedá jen tak utéct jak to dělával Forrest Gump a oslovil zrovna D. Washingtona, protože díky němu to bylo velmi koukatelné - hlavně scéna "Kecy, kecy, kecy (viděno s dabingem) mě dostala. Pustil jsem si ji hned 5x. Jen se obávám, že ve skutečnosti by podobně přistát opravdu mohl jen Bůh, neboť i takový pilot, jakého tady ztvárnil Denzel, byť by byl jeden z tisíce, by takový manévr prostě nemohl provést, i kdyby se na hlavu postavil. Ale to ať předně posoudí ti opravdoví piloti, já sem rád na zemi, a když si chci zalítat, tak mi mnohem lépe poslouží joystick a Flight Simulator, nebo pár prásků z jointa naládovaný "PeaceMakerem". To mi připomíná - jak chce film upozornit na závislost jako na součást osobnosti člověka a problém, který jen tak nevyprchá, ani si s ním člověk sám neporadí, je také dost dobré. Ovšem, kdo něco takového, nebo aspoň z části podobného nezažil, film ho celkově mine. U mě se strefil, ne do černého, ale do červeného určitě. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Zprvu se zdálo, že půjde o katastrofický film, ale vyvinulo se to v drama pilota, závislého na alkoholu. Velké dilema. Dokázal by a odvážil by se k odvážnému přistávacímu manévru i střízlivý? Spíše asi ne, přesto je z hrdiny posléze padouch. Denzel hraje svého pilota - alkoholika moc přesvědčivě a kdyby se to tak moc nenatahovalo a na závěr by si Whip zbytečně nesypal popel na hlavu ( každý pochopil, že si tím chlastem zničil život), tak bych šel i na pět hvězd. P.S. Nedoporučuji film těm, kteří se v nejbližší době chystají letět na dovolenou, hrozí storno letenek! ()

matkoulko 

všechny recenze uživatele

Som bol zvedavý najmä na to ako natočiť film o jednom páde lietadla. Ono to bolo viac o jednom letcovi, ale taký film už natočil Scorsese... Zaujímavo sa pretnuli príbehy dvoch alkoholikov. Celkovo bol film skôr priemerný. Zachraňoval ho najmä Denzel a na záver som mal taký príjemný pocit s Unhappy-endu. Pár vecí z amerického life-stylu mi pripadalo zaujímavých, ba až dokumentárne realistických. Hviezdičku pridávam za morálne posolstvo :) ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Tohle dílo se rozhodně nezařadí mezi má Zemeckisovská nej, přestože si Robert místy odbývá opravdový řemeslný režisérský nadstandard. S technickou stránkou filmu, dějovou linií či zamýšleným poselstvím vskutku nemám problém, problém je že tomu všemu zkrátka absolutně nevěřím. Nemohu se ubránit dojmu, že jsem vlastně shlédl jen 138 minut dlouhou, sice naleštěnou, ale svým uchopením poměrně plytkou protidrogovou a protialkoholickou agitku. Jakkoliv je Denzel Washington vzorovým alkáčem a jeho herectví skvělé, nevěřil jsem té předzávěrečné katarzi ani fň. A co teprv ten zcela závěrečný "another happy end", ne tohle já prostě nežeru. Takhle svět nefunguje. V alespoň trochu reálném pojetí bez naivních růžovoučkých brýlí by se v podobné situaci pěkně všechno shodilo na mrtvou letušku ku prospěchu všech a Denzel by si dál propíjel svůj marný život skrze tu svou odulou držku. Nakonec by si plačíc někde v garáži u cessny ustřelil palici, protože jeho synovi by se z něho chtělo jen zvracet a přátele by už neměl. Takový je mnohem pravděpodobnější scénář a takový bych já ocenil. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh o alkoholikovi, který je vynikajícím pilotem dopravních letounů. Jedná se o psychologickou sondu člověka žijícího tak trochu divokým způsobem, ale na svoji profesionalitě to není nikterak znát. Za letu se porouchá letadlo, což vede ke katastrofě, ale dokáže si poradit a zabránit toho nejhoršího. Příběh pak sleduje rutinní vyšetřování, při kterém se ukazuje, že když má člověk kolem sebe ty správné lidi, dá se vše ututlat a odejít bez poskvrny. Jeho sklon k alkoholismu se začal skloňovat ve všech pádech. Přesto vypitý alkohol během letu směřoval k letušce, která při nouzovém přistání zahynula. A v pilotovi se pohnulo svědomí. Řekl bych ale, že diváka to nikterak nepřekvapí. Velice choulostivé téma přeci nemůže skončit jinak. Snímek není špatný. Dech beroucí počáteční scéna s letadlem od dramatického startu během silné bouřky až po nouzové přistání je doslova adrenalinová jízda. Pak se žánr změní na, takříc, soudní drama, které jak bych řekl trochu tlačí na pilu. I když dlouhá stopáž nato nevypadá, je vše urychlené a nedokonalé. Ve vyšetřování oné katastrofy bych čekal přeci jen větší důraz na daný postup. Co způsobilo poškození letadla, jestli se pilot držel předpisů, dramatické slyšení a výpovědi svědků atd. Nic takového se nekoná. A tak se mi snímek jeví velmi plytký a značně zjednodušený. To je ale problém scénáře. Po režijní stránce je práce Roberta Zemeckise, který se po delší době vrátil od animovaných filmů k hrané tvorbě, velmi dobrá. Snažil se vše vyzdvihnout na maximum, což se mu povedlo. A tak se tento počin ztrácí ve výjimečnosti a určitých klišé. Mělo to na víc. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Mně tedy přišel Denzelův výkon rutinní - to obecně znamená, že byl lehce nadprůměrný, ale na Oscara (byť na nominaci) to nebylo ani náhodou. A jelikož to je hlavní deviza, kterou mělo toto jinak nemastné, neslané a docela rozvláčné drama disponovat, viděl bych to na hraničních 70%, tj. 3,5 hvězdy. PS: Asi nejvíc mě pobavily scény s Johnem Goodmanem ... ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Skutoční piloti vraj tento film nemajú v láske, pretože vykresľuje absolútne nereálny scenár. Nejdem však hodnotiť autenticitu, skôr výpovednú hodnotu filmu a tá je vysoká. Dokonca k nej patrí aj ten záverečný pátos, ktorý zas nedocenia mnohí iní. Avšak čím by bol tento príbeh bez záverečnej premeny hlavného hrdinu? Akú by mal pre nás vlastne cenu, ak by si Whip nedokázal povedať pravdu sám pred sebou? A je už pre nás jeho pokánie naozaj také neuveriteľné? V istom zmysle je jeho priznanie hrdinským činom zrovnateľným s jeho záchranným manévrom, dokonca vo svojej podstate hlbším a cennejším. ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

první půlhodinka o pozoruhodném pádu letadla a pak už jen příběh opilce, který nechtěl lhát a tak se dostal do vězení za to že zachránil 100 lidí... ()

Shredo 

všechny recenze uživatele

Brilantnosť a dokonalosť po všetkých stránkach. FIlm sa na nehrá na niečo, čím nie je. A hviezdička v podaní Johna je ozajstnou lahôdkou pre všetkých, čo radi drsný a nekompromisný sarkastický humor. O alkoholikovi nehovoriac. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl školákem a měl jít na školní promítání filmu o drogách, byl by Let rozhodně skvělá volba. Ani mě ta prvoplánovost tak nevadila, Denzel je skvělý a příběh dobře podaný. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Na pozadí jednoho velkého příběhu se odehrává "menší", zato silnější a zajímavější. Úžasný obraz toho, jak můžete být hrdina i zločinec zároveň. A jak to, že jste schopni jednoho hrdinské činu, nemusí nutně znamenat, že dokážete zvládat vlastní život. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Let má pětihvězdičkový start a zpočátku jsem měl pocit, že uvidím perfektní film a hltal jsem každou minutu. Bohužel přibližně v polovině filmu je zřejmé, že nasazené tempo nevydrží a nakonec Let na přepálený start u mě i dojel. Za prvé tempo chvíli po startu značně ztrácí, za druhé přepálená stopáž si žádá své a film je dost nadstavený hluchými momenty a konečně za třetí závěr naprosto nekorespondující s nastíněnými charekteristikami a vývojem postav tomu všemu nasazuje korunu a sráží film někam do běžného průměru nebo možná i pod něj. Nechci film zbytečně hanit, protože první půl hodina je fenomenální a výkon Denzela Washingtona též rozhodně není k zahození, ale pokud mám film hodnotit jako celek, kritický být prostě musím! 65% ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Hmmm… Zajímalo by mne, co chtěl tímhle filmem básník říct. Na jednu stranu je to všudypřítomná agitka všemohoucího Boha a jeho nevyzpytatelných záměrů, až mi z toho šla hlava kolem. Na stranu druhou očividná, avšak neúspěšná snaha vyvolat jistý stupeň kontroverze. Ne, na mě to teda neúčinkovalo. Kapitán Whip Whitaker není nic jiného než dlouholetý alkoholik a konzument dlouhé řady bílého sněhu. To že se snaží zakrýt svůj alkoholismus tím, že se všechny pokouší přesvědčit, že kdyby letadlo nepilotoval, nikdo by nepřežil, ve mně žádné sympatie nevyvolalo. Ba naopak, od začátku jsem doufal, že to dostane pořádně sežrat. V našem právním systému na to máme institut „nutná obrana nebo krajní nouze“ a ani jedna z možností u tohoto kořaly nenastala, tudíž ať si to zdůvodňuje jak chce, v kokpitu neměl co dělat. Film je to zbytečný a po celou dobu (mimo pěti minut, kdy vidíme průběh havárie) šíleně nudný. Morální kotrmelec v závěru je pokrytecky trapný. Denzel Washington je za svým hereckým zenitem a začínám mít pocit, že hraje pouze v jedné poloze a stále opakuje obdobné role. A Robert Zemeckis? Po tomhle filmu nemůžu uvěřit, že kdy natočil něco jako je Forrest Gump… ()

ozeki 

všechny recenze uživatele

Při úvodní scéně zůstane nejedno mužské oko suché a i mně se to rozhodně velmi zamlouvalo. Zbytek filmu už se jen chlastá. Chlastá se v letadle, chlastá se doma, chlastá se v autě, na hotelu, prostě všude. To všechno by nebylo samo o sobě až zas tak zajímavý, pokud by v hlavní roli neexceloval můj oblíbenec Denzel Washington, kterého se nebudete moci nabažit stejně jako on množství rozmanitého minimálně 40%ního alkoholu. Budete mu hltat každou grimasu, každý slovo, až film dospěje do moralizujiciho finále, které skončí přesně tak, jak bude 90% diváků očekávat. Pod 4* to ale nejde ani omylem. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné. Denzel Washington se do té role vyloženě pasuje a ostatním rolím taky není co vytknout. Do povedeného dramatu tam byly trochu nepatřičné "heroinové vyprošťovací" scénky + jeho cool bráška, jako by si jej autoři půjčili z Hangover a spol. Jinak se na to příjemně dívalo, konec se moc dobře odhadnout nedal, i když ono těch možností moc nebylo, takže divák měl proč zůstávat do konce i přes delší stopáž. 4* ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Zemeckis po dvanástich rokoch natočil hraný film, no z geniality jeho starých kúskov ostali len záblesky. Úvodná havária lietadla ako aj finále sú každopádne veľmi dobré, bohužiaľ medzi nimi sa nachádza priveľa vaty. Zoškrtať pol hodinu, vyhodiť tú ženskú na ktorú sa Denzel upne a bolo by to v pohode na štyri. Apropo Denzel, opäť výborný výkon, tohoto alkoholika zahral tak, ako by mal pred každým natáčaním dôkladnú prípravu s pohárikom v ruke. Ešte raz škoda tej nudy v strede filmu. 6/10 ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Od dob Trosečníka už to s hvězdnym Zemeckisem šlo poměrně z kopce, protože nedokázal zavadit o nějakej lepší (natož kvalitní) scénář. Dramatickej žánr určitě neni jeho parketa, minimálně v případě, pokud jeho dramatickej výtvor neobsahuje komediální prvky a pohodovější atmosféru (jako třeba Forrest Gump). Dokonce i vizuální efeky (pád letadla) mi přišly na Zemeckisovy poměry slabší. Jediný, co může by mohlo potěšit, je herecký obsazení s Washingtonem v hlavní roli. Nicméně když nemá sebelepší herec co hrát, těžko zásadně ovlivní výslednou kvalitu snímku. Až na povedenej závěr byl Let po většinu stopáže nečekaná nuda, tři slabší hvězda za Washingtona. ()

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama