Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Recenze (249)

W00DY 

všechny recenze uživatele

K tomuto dílu jsem se dostal čirou náhodou a určitě nelituju. Sfouknul jsem to během třech dnů jako svíčku. Jen jsem měl trochu problém se stopáží jednotlivých dílů. Ta mi přišla trochu přestřelená a občas jsem se musel vnitřně přemlouvat, abych epizodu dokoukal a soustředil se až do konce. Válečná série z pohledu Německého národa, která na to jde z jiného konce než Bratrstvo. V BoB je vše jasně dáno od začátku. Winters je obětavej lídr, Joe Toye drsňák, Sobel šmejd a tak to prostě je. Jak začali, tak i skončí. Ve Válečné generaci nám na začátku představí skupinu přátel, která se také jeví jako zcela jasně definovaná, ale to je mýlka. Nikdo z nich neskončí, tak jak začal. např. Zpěvačka. Pečlivě sledujeme její hrátky s čertem, až si peklo vyslouží. Proměna z hodné holky s židovským přítelem, na snobskou couru gestapáckého pohlavára - rychlejší než Formule1 z nuly na sto. Vildhelm se z nadějného a chrabrého poddůstojníka promění v dezertéra a sraba. Friedhelm v podání skvělého Toma Schillinga, naopak ze sraba ve válečnou vraždící mašinu atd. Rozhodně toto dílo ale stojí za shlédnutí. Nedosahuje sice kvalit Bratrstva ba ani pacifiku, je jim ale na dostřel. Abych to nepřehnal - odstřelovací pušky ()

Sopholojong 

všechny recenze uživatele

Na nemecku ZDF "tele" produkciu az majestatne "vypapkany" audiovizual spinavej a davno stratenej vojny. Bourneovska traslava kamera sice ciastocne "serie nervy", ale mnozstvo zverstiev na civilistoch, bahnitych, sutinovych prestreliek, ci delostreleckych "kombatov" to umiestnuje do odpusteniahodneho zazitku. Z pomyselneho absolutneho "tronu" to zvrhava aj viacero scen ochotnickeho divadla, ked sa nic survivalistickeho, alebo vojenskeho nedeje. Tuzemske produkcie by sa mali od "Svabov" ucit ako sa filmuju (ne)pritazlive televizne projekty historickej surovosti a autentickosti. ()

ssarka odpad!

všechny recenze uživatele

vydržela jsem asi 20 minut....hodní němečtí vojáci? co  nepopravují, nerabují, neničí a nevraždí?....Žid co v roce 1941 bydlí, šije košile a chodí po ulici BEZ HVĚZDY???? a vůbec ŽIJE???? ...Němci, co na frontě BEROU ZAJATCE???....90% zde na hodnocení??....lidi, jděte ke zdi a pořádně a dlouho tlučte do ní nad svojí blbostí hlavou....všichni, kdo zažili tuto válku, neee že se obracejí v hrobě, oni vstávají a pláčou nad dnešní generací....my nejsme válečná generace,ale generace totálních vylízaných blbců...já jen čekám,kdo příjde s názorem, že všechna svědectví o válce, dokumenty i zpovědi pamětníků, jsou dezinformace...a jestli Vy kreténi tady, se někdy zadíváte do dějin, tak zjistíte, že tento národ vyvolal a nadšeně oslavoval OBĚ světové války, takže NE pohled z druhé strany NENÍ... ()

Constanza 

všechny recenze uživatele

Před pádem opony byly válečné filmy prakticky se stejným scénářem. Dobří Rusové a zlí Němci. Eventualita, že nic není černé nebo bílé, se nepřipouštěla. Ačkoliv nejsem velkým fanouškem válečných filmů, některé jsem viděla. První film, který ukázal i lidskou stránku německých vojáků "Stalingrad". Nikdo nechce snižovat vinu Němců a smazávat jejich brutalitu, ohavnost páchající za války ...,ale jak dokazuje tento třídílný film, válka dokáže zamíchat osudy lidí, postupně měnit jejich názory a přesvědčení. A zase si můžeme říct, jak je válka nesmyslná ... jakou hodnotu má lidský život. ()

lev86 

všechny recenze uživatele

Tento film mi zostane v mysli ešte veľmi dlho. Pripomenul mi časy, keď som kedysi pozerával v telke rôzne koprodukčné filmy, ktoré sa nehrali v kinách, ale mali viacero častí, kde človek vždy netrpezlivo čakal na poslednú časť, aby sa dozvedel, ktorá z hlavných postáv prežije. Tu bola gýčovitosť vylúčená už tým, že tu nebola iba jedna hlavná postava (ako napr. v Sandokanovi), ale bolo tu 5 hlavných postáv. Film má síce pár nedostatkov ako až príliš časté náhodné stretnutia hlavných hrdinov počas vojny, akčné scény ako prepad vlaku poľskými partizánmi (normálne by vyslal veliteľ jedného-dvoch vojakov skontrolovať či sú všetci Nemci vo vlaku zneškodnení a nie, že tí partizáni postojačky kráčajú k vlaku, aj keď aj takých hlúpych chýb sa vojaci dopúšťali na vojne), veľmi stručný opis života hlavných hrdinov po vojne (myslím, že všetkých zaujíma či sa nakoniec Charly a Wilhelm dali dokopy) - aj keď tu ma zarazilo, že to bolo naozaj natočené podľa skutočnej udalosti. Na druhej strane sa mi páči to, že sa ukázala II. svetová vojna aj z pohľadu bežných nemeckých vojakov, takých filmov je veľmi málo. História nie je čiernobiela, Poliaci neboli len hrdinovia, bojujúci proti nacistom, ale aj veľkými antisemitmi, podobne ako Ukrajinci. Ja mám pocit, že Zek mal v rodine neikoho, koho mu nacisti počas vojny povraždili alebo je to odchovanec komunistického výkladu histórie, kde všetci sovietski vojaci boli neviniatka a všetci nemeckí vojaci tými najväčšími sviňami vo vojne. "válečných zločinů se na východní frontě dopouštělo až 80% všech divizí" - odkiaľ má Zek toto číšlo? Navyše to, že sa tých zločinov dopúšťalo toľko divízii, to neznamená, že nemeckí vojaci neprotestovali, ako to bolo v tomto filme. Wilhelm síce protestoval proti zastreleniu vojnového zajatca (čo je vojnový zločin), ale nakoniec to predsa urobil. Takže tento film vôbec nevyvracia to číslo o 80% divíziách. V tomto filme vidíme skvelý psychologický prerod osobnsoti- Wilhelma sa psotupom času stáva pacifista, antinacista, a z jeho brata Friedhelm pre zmenu vojak, ktorý neváha splniť každý rozkaz. V tomto ma film prekvapil, skôr som čakal, že Friedhelma popravia za porušenie rozkazu alebo spácha samovraždu, ale to by bolo zase už druhý krát v prípade Toma Schillinga, keďže také niečo urobil už v Napole. Priznám sa, že Gretu mi vôbec nebolo ľúto - doplatila na svoju namyslenosť, zo všetkých piatich mala najväčšiu šancu prežiť vojnu, stačilo len aby držala zobák. Jej smrť bola úplne zbytočná, nikomu nepomohla, nezachránila žiaden život. Páčilo sa mi aj typická vlastnosť Nemcov, ktorá je spomenutá vo filme - disciplína. Výrokmi typu: "nemecký úradník vždy rešpektuje nariadenie" alebo Nemec sa nezoprie zákonu" možno chceli tvorcovia filmu naznačiť kam až takéto striktné dodržiavanie pravidiel môže krajinu doviesť. ()

Jaroo 

všechny recenze uživatele

Film podla mňa paráda, hlavne + zato že bol z pohľadu druhej strany (uvítal by som viac takých filmov). Z postáv sa mi najviac páčila premena Friedhelma z takmer pacifistu na bezcitného priam fanatického "germána". SS-Sturmbannführer Dorn - takých hajzlíkov čo bolo dosť aj u nás po vojne a keby len po nej....A k tým Poliakom, v AK bolo naozaj dosť antisemitov, ale to Poliaci neradi počúvajú. Podobné reakcie poľskej vrchnosti, boli pri filme Poklosie. ()

tulikt 

všechny recenze uživatele

DOVOLUJI SI NESOUHLASIT SE VŠEMI, KDO TENTO FILM NEUZNÁVAJÍ Z DŮVODU, ŽE JEDE O VYTĚSŇOVÁNÍ HISTORICKÝCH FAKTŮ. TO CO VÁM NAVYPRÁVĚLY PANÍ UČITELKY VE ŠKOLÁCH NENÍ VŽDY PRAVDA. ()

omega_SK odpad!

všechny recenze uživatele

Velmi bizarna cesta k "Perpetuum mobile". Náckové sa tymto serialom snazia vsetky obete zverstiev druhej svetovej vojny vyprovokovat .....k nonstop rotacii v hroboch. DO NEBA VOLAJUCA DRZOST !!! Ved oni "fašouni" boli vlastne andílci, že? Co kulka, to "laska k bliznimu" ........totalna žumpa !!!!! Uz len vykreslit Hitlera, ako spasitela ludstva, priam syna bozieho a je z toho megatrhak v celom "iciklande". :D ()

von.netvor 

všechny recenze uživatele

Bravo, prostě bravo. V Německu vznikají poslední dobou zajímavé projekty, tento by se dal použít k výuce historie. Škoda, že není roztažen do více dílů a nejde více do hloubky. Nicméně pět hvězd si zaslouží. ()

ForFan 

všechny recenze uživatele

Tak dokonalá tato série zase není... Na to jací jsou Němci puntičkáři a vždy o úroveň výš, co se týká techniky, tak zde udělali hodně chyb. Různé technické chyby (momenty bez přebíjení zbraní během bojů např. když Friedhelm běží proti sovětům s MP40 tak vystřílí nejméně za 2 zásobníky a přitom ani jednou nepřebíjel, neodpovídající výzbroj či vojenská technika určitému roku války), mi celkem vadily. Vývoj postav podivný, "opravdu" náhodné setkání (které jsou celkem v tomto příběhu zásadní), málo bojových scén, atd... No nevím nějak mi to pořád vrtá hlavou, zda si to tak vysoké hodnocení zaslouží... I ten konec mě celkem zklamal. Ale nicméně válečný film z pohledu samotných Němců mě vždycky dokáže zaujmout a taky mě už pěkně štvalo, že ve většině válečných filmů jsou i obyčejní vojáci bojující proti spojencům vyobrazení jako hlupáci či zrůdy a přitom to byli mnohdy stejní lidé jako my (oba mí pradědové padli jako vojáci bojující za wehrmacht). První díl mě tak nadchl, že jsem musel vidět hned další... Pak už to ale tak nadšeně z mé strany nevypadalo. Prozatím dávám 4 hvězdy. Hlavně proto, že je to jeden z mála koukatelných neamerických válečných filmů a za hodně povedený první díl. A ještě to určitě doporučuju vidět v němčině... "Na začátku byl člověk hrdina, teď už je jenom posera" ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco napísané, vynikajúco zahraté, vynikajúco zrežírované. Jeden z mála historických filmov, ktorým sa dá uveriť atmosféra doby, ktorú zobrazujú. Ako bonus - nič tu nefalšujú, napriek tomu, že je to dnes móda... ()

Gattolino 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem správně pochopil, film asi vznikl podle skutečných vzpomínek Wilhelma (na konci jsou uvedena data narození a úmrtí, u Viktora a Charlotty někdy po roce 2000, u Wilhelma je jen narození, takže je skutečný Wilhelm ještě naživu). V každém případě, nadprůměrný válečný film, nestranící nikomu. ()

jerry007 

všechny recenze uživatele

Super film,řekl bych že to ukazuje jak to tenkrát bylo,bylo téměř bez příkrasKam se na to hrabou americké,britské.francouzké či rusko-sovětské filmy .Tady i ten největší klaďas,není 100% klaďas a dělá občas svinstva,která by před válkou neudělal.Není to první špičkově ztvárněný Německý válečná film!!! ()

Ruzzyen 

všechny recenze uživatele

Pro mě opravdu překvapivě nejlepší válečný film vůbec! Z pohledu německé strany ma děj takový jinačí směr. Všechny tři díly mají grády a němci se netají ničím. Opravdu výborné! ()

nemome 

všechny recenze uživatele

Výborný televizní film z druhé strany. Pěkně vykresleny charaktery všech hrdinů, výborná hudba, zvuk, kamera. Bohužel na 5 hvězdiček tam bylo příliš mnoho náhod (neustále se někdo s někým potkával napříč celou frontou, až moc hodných němců atd.) ()

Hookiuko odpad!

všechny recenze uživatele

Vy, co ste tomu dali 5* ste bud dejepisne totalne mimo alebo ste vazne chori ... Tento film je jeden z najhorsich - po obsahovej stranke - filmov, ktore som kedy videl. Takze ti nemci neboli nakoniec az tak zli? Ved to sovieti mohli za celu druhu svetovu nie? Ale dost ... podme sa vyjadrit objektivne. Co tu vlastne mame? dvoch bratov, hrdych nemeckych vojakov, ktori "bojuju za svoju krajinu" tym, ze napadnu cudziu krajinu ... skvele. Potom tu mame nejaku hlupu sestricku, ktora sama nevie, ci chce radsej spavat s 50 rocnym lekarom alebo s 25 rocnym dostojnikom... nasleduje prvotriedna cundra a klinec do rakvy doraza nejaky zid, ktoreho vyraz v tvari je tupsi ako vyraz sliepky (no vazne! vo filme je zaber, ako sa snazi ulovit sliepku a veru aj ta vyzerala rozumnejsie, ako on). Dvaja bratia a frontove sceny same o sebe by stali aj za 5*. Ked ale vezmem do uvahy, ako silne tu je vymyvany mozog divaka - ze zidov a rusov zabijaju jedine Ukrajinci a kazdy druhi nemecki vojak sa ich snazi zastat, tak jedine co zastava, je moj rozum. No dobre ... nemecka cundra, co spava s dostojnikom, ktory ma mladu dcerku a zenu - tu som vazne nevedel, ci sa smiat, alebo plakat ... ale sceny zo zidom ma dorazali ... film som dopozeral len z toho dovodu, aby som mohol podat objektivne hodnotenie, ale tieto sceny som mal napriek vsetkemu chut preskocit ... sak to je uplne normalne, vyrezat pofidernym nozom dieru do vagona a potom z neho pri asi 100km/h rychlosti vyskocit ... dopadnut na chrbat a kracat dalej! WOW!! to je uzasne! ale scena v tridsiatej minute, kde sovietsky dostojnik znasilnuje rusku ... LOL ... just LOL ... skoda ze prave tito dostojnici na mieste popravovali vojakov, ktori sa co i len pokusili niekoho znasilnit ... A zaver? vecsiu sracku som zrejme este nevidel ... Ryan je proti tomuto dokumentarny film ... mozno tak pre dnesnych idealizovanych nackov to je skvely film, alebo pre 45 rocnych, ktori zvonili klucami od bytu pri novembrovej revolucii, ktory im zrejme uz zobrala exekucia... pre nich to moze byt fajn, ved nemci su mieromilovni ludia ... ODPAD! P.S. odporucam precitat komentar od Zeck, ten to vystihol asi najlepsie ()

Hynais 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle počin se mi dostal pod ruku náhodou... a jsem hodně rád. Opravdu zdařilý pohled na roky 1941-1945 v Německu, v polském partyzánském prostředí, ale i na Ukrajině a kousek před Moskvou. Moc se mi líbí to nehrdinství, pravdivost a syrovost v každém okamžiku. A různé postavy ukazují fakt všechno: vlastenecké poblouznění, mocenské zájmy, které se nezastaví před ničím, mladickou naivitu, ale i víru v lidství v posledních okamžicích života ... a přitom žádné prvoplánovité hrdinství nebo omouvání vlastních činů - jen vystřízlivění.... ()

r3musko 

všechny recenze uživatele

3x90 minút dáva dosť času na to, aby sme pochopili a vcítili sa do príbehov piatich mladých Nemcov. Originálny nemecký dabing pridáva na autenticite. Pre nadšenca 2. svetovej vojny povinnosť, pre fanúšika dejín zaujímavý pohľad na "druhú stranu barikády". ()

tomikulas1 

všechny recenze uživatele

Tato trilogie mi ukázala pohled německé strany za 2.světové války a to se tak často nevidí. V tomto filmu není v hlavní roli americký výsadkář, či ruský odvedenec, který prokáže službu matičce rusi a vyhodí celý Berlín do samotného pekla. V tomto filmu je pouze pětice kamarádů, která se narodila ve špatném roce a musí čelit tomu nejhoršímu, co lidstvo poznalo. V tomto filmu si nikdo nehraje na žádné hrdiny, prostě se chovají jako řadový vojáci/uprchlíci/sestry polních nemocnic/zpěvačky v období 2.světové války. Tak krásně zpracovaný film jsem v životě neviděl. Je to nejlepší válečný film, který kdy mohl někdo natočit. Pět hvěziček :-) ()

Reklama

Reklama