Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

John Malkovich v roli muže, který miloval lehkovážné hrátky s láskou. Americký snímek režiséra Stephena Frearse z roku 1988 je v pořadí třetí adaptací známého francouzského románu Choderlose de Laclose z konce 18. století (počítáme-li i málo známou japonskou verzi z roku 1978). Příběh vikomta Valmonta a jeho lehkovážných hrátek s láskou inspiroval na konci 80. let i režiséra Miloše Formana a ještě dříve v roce 1959 francouzského režiséra Rogera Vadima, který natočil stejnojmenný snímek s Gérardem Philipem v hlavní roli. John Malkovich v roli Valmonta se pustí do hry plné exaltované vášně s nevinnou paní de Tourvel. Píše jí dopisy a nevynechá jedinou příležitost k vyznání lásky. Nechce však skutečný cit, ale pouze svést kouzelnou ženu. Do krutého plánu navíc vstupuje i protřelá markýza de Merteuil. Nikdo z trojice netuší, pro koho se nakonec stane pohrávání se sexem a láskou osudné. V dalších rolích zazáří Glenn Closeová a Michelle Pfeifferová. Snímek byl oceněn třemi Oscary za scénář, výpravu a kostýmy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (265)

balone 

všechny recenze uživatele

Velká herecká jména předčí tento film a dá se od něj očekávat hodně, film i hodně z těchto očekávání splní. Intriky se přeci jen nejlépe dělají přes postel (i tedy mimo ní, ale víme o čem mluvím). Dobové kostými, interiery i exteriery mě přenesly do opravdu do 18. století, kdy se příběh odehrává a hudba byla vybrána lépe, než dobře. 85% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poctivá filmařina a důstojný hold literární předloze. S Valmontem Miloše Formana sehrál snímek vyrovnanou partii, v některých bodech je silnější Frears, v jiných vítězí Forman. O chloupek raději mám ale Valmonta, protože Glenn Close se podle mě do role intrikánské markýzy už nehodila. Tu osudovou femme fatale, která dokáže pobláznit muže, jsem jí jednoduše nevěřil. Naproti tomu Annette Bening mi do té role sedla dokonale. Celkový dojem: 80 %. Frears zase zabodoval obsazením Johna Malkoviche. Toho si od té doby jinak jako chlípného svůdníka neumím představit, byť by hrál počestného faráře. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Že tam hrají Keanu a Uma je mi celkem ukradené, na filmu oceňuji především to, že narozíl od Formanova Valmonta se mnohem více věnuje prostřednictvím svého příběhu době, v níž se odehrává. Na osudu dvou mistrů svého řemesla, perfektně ztvárněných Malkovichem a Glenn Closeovou, si můžeme udělat obrázek života společnosti, která dovedla francouzský lid až k branám Revoluce. Dobové a společenské požadavky na příslušníka prvního stavu, jak je naprosto nezakrytě vidíme, byly schopnost intrikovat, svádět, jednat co nejamorálněji, popřít v sobě vše lidské. Je pak ironií, že se oběma hlavním aktérům stávají tyto jejich vlastnosti, v níž dosáhli i na svou dobu jedinečnosti, osudnými. P.S. Srovnání Formanovy a Frearsovy verze naprosto výstižně napsal Matty, až na to, že mi tento film, jak je vidět z mého hodnocení, nepřišel ani trochu nudný. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Prohra s Valmontem k. o. Glenn Close je pouze zajímavá, John Malkovich je dobrý intrikán, ale není to úplně ono. Keanu a Uma jsou strašní, takže jako velice dobrá mi vychází jen Michelle Pfeiffer, kostýmy a dech beroucí hudba. Někdy poslouchám jen zvukovou složku filmu a je mi blaze. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

70% nuda. Koukal jsem na to s holkou, která byla na závěr citově vyklepaná a neschopná komunikace, co hůř, neschopná čehokoli, takže jsem musel já, kterého to citově nechalo chladným, jít na jedno točený. Taková Královna od S. Frearse, to už je jiný aristokratický kafe, tady jsem se i přes nesporně skvělý herecký výkony jenom těšil na konec - a na to pivo. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (11)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama