Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

John Malkovich v roli muže, který miloval lehkovážné hrátky s láskou. Americký snímek režiséra Stephena Frearse z roku 1988 je v pořadí třetí adaptací známého francouzského románu Choderlose de Laclose z konce 18. století (počítáme-li i málo známou japonskou verzi z roku 1978). Příběh vikomta Valmonta a jeho lehkovážných hrátek s láskou inspiroval na konci 80. let i režiséra Miloše Formana a ještě dříve v roce 1959 francouzského režiséra Rogera Vadima, který natočil stejnojmenný snímek s Gérardem Philipem v hlavní roli. John Malkovich v roli Valmonta se pustí do hry plné exaltované vášně s nevinnou paní de Tourvel. Píše jí dopisy a nevynechá jedinou příležitost k vyznání lásky. Nechce však skutečný cit, ale pouze svést kouzelnou ženu. Do krutého plánu navíc vstupuje i protřelá markýza de Merteuil. Nikdo z trojice netuší, pro koho se nakonec stane pohrávání se sexem a láskou osudné. V dalších rolích zazáří Glenn Closeová a Michelle Pfeifferová. Snímek byl oceněn třemi Oscary za scénář, výpravu a kostýmy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (265)

Maq 

všechny recenze uživatele

Před zhruba rokem, to bylo mému staršímu synovi čtrnáct, jsem uznal za vhodné ho seznámit s Formanovým Valmontem. Je to mistrovské dílo, které velmi moudře a (tedy) náročně zobrazuje mnohé paradoxy lásky a ambivalenci her na lásku, s jejich imanentními riziky. Pokládal jsem tehdy za vhodné svou otcovskou povinnost doplnit přeobsáhlým a důkladným komentářem před filmem a v přestávkách v promítání, zobrazené vyložit, doložit na příkladech nám oběma známých lidí a jejich příběhů a osudů, uvést příklady podobné, doplnit vše, co nebylo přímo řečeno, leč co si muž nejedním příběhem oprýskaný domyslí, dopoví, uvede v souvislosti. Aby čtrnáctiletý, pravda, chytrý, leč naprostý začátečník získal z tohoto filmu co nejlepší představu o nekonečné vrtkavosti záležitostí milostných. --- Tehdy jsem ještě neznal Frearsovu verzi a tedy jsem nevěděl, že tento k radosti všech čtrnáctiletých i mnohem starších začátečníků valnou část práce udělal za mě! Natočil verzi řádně polopatistickou ohledně základní kostry příběhu a pomíjející všechny jeho delikátnější nuance. Vyložil nám to tak nějak po soudružsku. --- Přeháním. Tak zlé to není. Formanova verze je totiž natolik báječná, že i tato, mnohem hrubější, je stále ještě dobrým filmem. Takže opakuji: pro začátečníky Frears, pro pokročilé a vážné zájemce rozhodně a pouze Forman. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Nebezpečné známosti jsem četl, viděl dvakrát na divadle a viděl Valmonta, část Velice nebezpečných známostí a nyní i tento film. Musím říct, že tenhle film patří určitě k těm lepším verzím. Intriky, lži, pomluvy, zkaženost šlechty, boj dobra se zlem, všechno je tu krásně zachyceno a zahráno. Proti castingu nemám nejmenších námitek. Nikdy bych si nepomyslel, že se v jednom, nota bene historickém, filmu potká Close, Malchovich, Pfeiffer, Reeves a Thurman, pět naprosto odlišných hereckých typů, ale je fakt, že všichni hrají excelentně. Close je úžasná mrcha, Malchovichovým svůdným pohledům opravdu žádná žena nemůže odolat, proměna Michelle Pfeiffer z nábožné poctivé ženy ve škemrající trosku je dechberoucí a Reeves s Thurmanovou jsou krásně naivní. A navíc ten skvělý poslední záběr. Ano, i já si myslím, že Forman byl překonán.. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že vedľajšia romanticky-krutá línia medzi Malkovichom a Michelle Pfeiffer je v porovnaní s Formanovým Valmontom v rámci emócií podstatne lepšia, obidva spomínané filmy majú svoje slabé miesta a paradoxne sa dopĺňajú. Formanovho Valmonta som videla skôr, preto som ním, prirodzene, viac ukolísaná, mal väčší spoločenský rozhľad a nadchol ma o niečo viac. Téma lásky, zrady, pomsty a nenávisti, pre divákov nikdy neprestane byť atraktívna a mne ako milovníčke dobových snímok, ulahodí ešte viac. Krásne príbehovo prekombinovaný, emocionálny, smutný film, kde zákerná Glenn Close, rafinovaný Malkovich, poddajná Michelle Pfeiffer, naivný Reeves a mladučká Uma Thurman predvádzajú bezchybné herecké výkony. Predzáverečná scéna súboja prelínaná Valmontovými spomienkami na jedinú lásku, ktorú prežil a uvedomenia si svojho životného omylu, ma z celého filmu najviac odzbrojila - prekrásna. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Když jsem se měla rozhodovat, jestli mi přijde lepší Valmont nebo Nebezpečné známosti, dospěla jsem k názoru, že to nejde posuzovat. Oba filmy mají svoje kouzlo a rozdílností přístupů vzniká v obou případech velmi emocionální prožitek, jen jiného druhu. Nicméně pravda je taková, že Valmonta jsem viděla jenom dvakrát kdežto Nebezpečné známosti minimálně desetkrát. Úplně nejvíc za to může Glenn Close, kterou v tomto filmu zbožňuji na hranici posedlosti. Jak je bezvěká, krutá, proměnlivá, chladná, expresivní i beze slov a když promluví, oh la lá. Během dospívání byla jedním z mých vzorů. Dnes už moje cíle leží někde jinde, ale obdiv k tomu, jak byla tato role vysochána, zůstává. Když si stírá tu rtěnku, ó můj bože! A ve své podstatě její charakteristika odpovídá i mému názoru na celý film - jak je úsečný, jak si dokáže pohrát s dialogy i s tím, co leží za nimi, jakým způsobem je střižený, tak v mém srdíčku. Nekompromisní masterpiece. ♥ -"I'm dying because I wouldn't believe you." ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že jsem se nenechala odradit dle mého názoru nepovedenou verzí Rogera Kumbleho z roku 1999, protože toto dílo Stephena Frearse se určitě zdařilo a stojí za vidění. Je to působivý film, v němž sledujeme spletitý život šlechty 18. století se svými intrikami, kde se každá špatnost, kterých tu není nedostatek, skrývá pod maskou elegance a nevinnosti. Film má skutečně zamotaný děj, což může mást, jelikož když jsou za dne dvě postavy nejlepšími přáteli, pod rouškou noci mezi sebou mohou do krve bojovat. Film je plný inteligentních a nenudících dialogů a má skvělé obsazení. Herci a herečky si se svými postavami vyhráli a vtiskli jim nezaměnitelný charakter. A také je radost pohledět na mladičkého Keanu Reevese, jenž je v roli naivního učitele hudby skutečně rozkošný. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (11)

  • Po tomto filmu se Uma Thurman zděsila, když zjistila, že je pokládána za sexysymbol. Načas opustila USA a řadu rolí odmítla jen proto, že předpokládaly půvabný vzhled. (Aknah)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama