Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

John Malkovich v roli muže, který miloval lehkovážné hrátky s láskou. Americký snímek režiséra Stephena Frearse z roku 1988 je v pořadí třetí adaptací známého francouzského románu Choderlose de Laclose z konce 18. století (počítáme-li i málo známou japonskou verzi z roku 1978). Příběh vikomta Valmonta a jeho lehkovážných hrátek s láskou inspiroval na konci 80. let i režiséra Miloše Formana a ještě dříve v roce 1959 francouzského režiséra Rogera Vadima, který natočil stejnojmenný snímek s Gérardem Philipem v hlavní roli. John Malkovich v roli Valmonta se pustí do hry plné exaltované vášně s nevinnou paní de Tourvel. Píše jí dopisy a nevynechá jedinou příležitost k vyznání lásky. Nechce však skutečný cit, ale pouze svést kouzelnou ženu. Do krutého plánu navíc vstupuje i protřelá markýza de Merteuil. Nikdo z trojice netuší, pro koho se nakonec stane pohrávání se sexem a láskou osudné. V dalších rolích zazáří Glenn Closeová a Michelle Pfeifferová. Snímek byl oceněn třemi Oscary za scénář, výpravu a kostýmy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (265)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem viděl modernější verzi (Cruel Intentions, 1999), takže budu srovávat. Příběh posazený do šlechtické doby je důvěryhodnější (Cruel Intentions z dnešních poměrů je trochu naivní), navíc sex a intriky lépe kontrastují s dřívější dobou (plus pro rok 1988). Horší už je obsazení. Proti samotným hereckým výkonům nemůžu mít žádnou námitku, rád jsem viděl Umu Thurman v jedné z jejích první rolí (byla přesvědčivá), ale na můj vkus byli hlavní přestavitelé DOST staří. Glenn Close vypadala na 50, navíc moc krásy nepobrala (jednoduše se nedá uvěřit, že by po ní Valmont tolik toužil) (velké minus). Pokud jde o hudbu, jsou Cruel Intentions nepřekonatelné; stejně tak celkový pocit z filmu mluví pro Cruel Intentions. Sice tedy dávám 70%, ale z úcty k výbornému příběhu samotnému a jistou roli hraje i sentiment - Uma Thurman, Keanu Reeves a snad i Michelle Pfeiffer - žádného z nich neznám z časnější role. *** Teď jsem už jen zvědav na Formanovo zprcování Valmonta z roku 1989. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé sledovat, jak ke stejné látce přistoupili dva různí režiséři. Bráno v globálu, Nebezpečné známosti Stephena Frearse mají dobrý scénář, spíše sladký konec a jsou nudné, Valmont Miloše Formana má špatný scénář, trpký konec a je zábavný. John Malkovich je přesvědčivějším svůdníkem než Colin Firth, Annette Bening měla pro změnu jako intrikářská Markíza De Mertueil mnohem víc sex-appealu než Glen Closeová. Uma Thurman se nemůže srovnávat s mnohem lépe „ovnaděnou“ Fairuzou Banks, zato Keanu Reeves má alespoň známou tvář. Hudba je v obou filmech podobná, ve Valmontovi častější. Co se týče kamery, Ondříček dokázal mnohé dialogové scény oživit lépe, zde jsou zas postavy lépe napsané a jejich činy snáze pochopitelné. Snad ke každému mínusu Nebezpečných známostí bychom našli nějaký plus Valmonta a naopak, proto nemůžu hodnotit jinak než stejně, tj. lehce nadprůměrně. 70% Zajímavé komentáře: Jeanne, Rex Mundi, Tayen ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Historický žánr nepatří k mým nejoblíbenějším, ale tento film mě okouzlil. Nejdříve bych vyzdvihla excelentního "charizmaťáka" Johna Malkoviche, z něhož jsem nedokázala spustit oči, a který se pro role středověkých rytířů, záletníků a svůdníků žen snad narodil. Pak je zde také mnoho ženské krásy a hereckých kvalit v podání Glenn Close, Michelle Pfeiffer a mladinké a okouzlující Umy Thurman (kdo by v té době řekl, že tato nevinná, křehce vypadající, půvabná mladá dívka se o několik let později bude ohánět samurajským mečem, a potřísněná krví svých nepřátel, se bude zběsile hnát za svou pomstou:) Nakonec bych ještě uvedla jeden důležitý a velmi kvalitní prvek, jímž je chytrý a působivý scénář, který dodává příběhu jiskru a šmrnc. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Videl som tento film dvadsať rokov po jeho nakrútení, považujem ho za porovnateľný s Formanovým Valmontom (Formanovi nevyšiel chladný a vypočítavý Valmont a Frearsovi zvodná a intrigujúca markíza). Túto adaptáciu románu v listoch som vnímal ako kostýmovú, pomaly plynúcu, napudrovanú a oparochňovanú. To pri sledovaní Jeanne Moreau a Gérarda Philippa vo filme z roku 1959 som sa cítil omnoho príjemnejšie, aj keď sa táto verzia predlohy príliš nedržala. A poteší ma, keď sa mi podarí vidieť aj televíznu verziu s Kukurom a Vášáryovou. ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Hodíte na sebe ráno župan, promnete si rozespalé oči a prohrábnete si pomačkanej účes, vypadáte hrozně, fakt. Vaše zrcadlo po otázce, kdo je v zemi zdejší nejkrásnější řeklo jen fuj, to jsem se leklo, no comment. Připravíte na kafe a šinete si to v papučích pro noviny a poštu. Jup, dopis, růžová obálka navoněná Chanelem. Máte radost, protože v tomhle balení se vyúčtování za plyn neposílá. Celé rozechvělé pelášíte dom. Elegantně psaníčko otvíráte (čti, snažila jsem se to rozlepit, pak jsem to chtěla zkusit říznout nožem, ale v tom bordelu jsem ho nenašla, tak jsem to roztrhala na cimpr campr). Je to milostné vyznání. Drahá, pokaždé, když Vás vidím, jak v polední pauze baštíte hamburger, jste celá opatlaná a rajče Vám padá na blůzku, tak se mi roztřepou kolena. Jste středobodem mého dne. Cítím Vás v každém okamžiku, v každé molekule, miluji Vás, Váš XY. Přemýšlíte, kdo by to mohl být, roztáčíte svůj mozkový závit na plné pecky, v práci u kopírky se zkoumavě koukáte na svého šéfa, v bufetu na proti na toho hezkého brigádníka. Večer si koupíte láhev vína a sednete si na sofa, zazvoní na vás sousedka, jestli jste do své schránky nedostala její dopis?! ()

Galerie (118)

Zajímavosti (11)

  • Po tomto filmu se Uma Thurman zděsila, když zjistila, že je pokládána za sexysymbol. Načas opustila USA a řadu rolí odmítla jen proto, že předpokládaly půvabný vzhled. (Aknah)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama