Reklama

Reklama

VOD (1)

Toto zcela netradiční zpracování legendy o Dr. Jekyllovi a panu Hydeovi je příběhem dobra a zla, lásky a vášně. Mary Reilly (Julia Roberts - Pretty Woman, Hook, Noci s nepřítelem) je skromná služka, pro kterou je její pán životním idolem. To by nebylo nic divného, kdyby oním vyvoleným nebyl Dr. Jekyll (John Malkovich - S nasazením života, Nebezpečné známosti). Mary postupně zjišťuje, že její pán je nejen milý a obdivuhodný doktor, ale také šílenec, který skrývá velké tajemství... (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (72)

novoten 

všechny recenze uživatele

Pointu příběhu všichni známe, takže na ní se divácký zážitek založit nedá. Ale na démonických výstupech Johna Malkoviche už ano a jeho monolog z Maryina snu je pravou ukázkou hereckého mistrovství. Julia Roberts je zde krásná a smutná a její zastřený pohled mi nedovolil nesoucítit s ní. Navíc Frearsovi se výborně povedlo vykreslit silně depresivní ponurou atmosféru domu i města a vytvořit tak netradiční pohled na legendární předlohu. ()

k212 

všechny recenze uživatele

John Malkovich je opravdu úžasný. Právě jeho výkon udržuje celý film na démonické úrovni, udržuje atmosféru v napětí, sklíčení, strachu. Vlastně je tenhle film víc než psychologickým dramatem - i horrorem. Úžasné jsou i vedelejší role - Michael Gambon jako kulhající násilnický otec, Glenn Closeová jako bordelmamá. No a Robertsová možná právě tímhle filmem naznačila, že nemusí hrát jen ve stupidních romantických komediích, nicméně svým spoluhráčům se bohužel nevyrovná. Mám jen obavy, že tenhle film si moc nadšených diváků nepřisvojí, jelikož je až moc nejednoznačný a komorní. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

John Malkovich hraje zvláštního muže se zvláštními zvyky. Na jednu stranu je dokonalý džentlmen, který žije sám ve velkém domě se služebnictvem. Na druhou stranu skrývá strašlivé tajemství, které mu postupně odebírá zbytky lidskosti a mění ho v monstrum. Jednou ze služebných je i osudem težce zkoušená Julia Roberts. Mezi ním a služebnou vznikne zvláštní pouto. Má to však jeden háček. Malkovich je obětí svého lékařského experimentu. Nikdy jsem Johna Malkoviche neměla ráda. Nedokázala jsem si k němu najít cestu. Nechápala jsem, co na něm všichni nebo všechny mají. Dnes jsem to pochopila. Je to vynikající, fascinující herec s obrovským a výrazným talentem. V téhle roli absolutně démonický. Hrál tělem i duší. Jeho přeměnu v Jekylla a Hyda jsem mu uvěřila. Oba dva od sebe výborně odlišil, ale v téhle roli musel. Jekkyl byl usedlý muž a Hyde byl výplod z jeho nejtemnější části lidské duše, která byla doposud potlačovaná. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Na tento film som sa napriek zlým recenziám z doby premiéry (česká Cinema dala 4O%) tešil. Nie snáď, že by som zbožňoval Juliu Roberts (to ozaj nie), alebo nejako extra megalomansky uznával skúseného Johna Malkovicha. Ale mám rád temný, schizofrenický príbeh doktora Jekylla a jeho nevychovaného priateľa, nepredvídateľného a riadne nepríjemne tajomného pána Hydea. Ak sa dá, nenechám si ujsť žiadnu jeho filmovú verziu. Táto sa pýšila silným režisérom Frearsom a zaujímavým nápadom podať notoricky známy príbeh z pohľadu tichej slúžky. Práve tá na seba napriek svojej utiahnutosti strháva pozornosť. Julia Roberts bola v polovici 9O. rokov jednou z najväčších hviezd Hollywoodu (za film dostala skoro 9-miliónový honorár), ale v súvislosti s Mary Reilly sa ukázala istá malosť resp. nevyzretosť publika, ktoré ju v pre ňu atypickej, temnej a neromantickej polohe odmietlo akceptovať, takže sa z filmu stal prepadák (47-miliónový rozpočet vs. celosvetová tržba 12 miliónov). Pritom snímka disponuje fakt pekelne temnou, mrazivou a nepríjemne tiesnivou (v dobrom) atmosférou, pričom práve oná "zmena uhla pohľadu" má za pozitívny následok, že známe zvraty vnímame tentokrát trocha inak, dalo by sa povedať sviežejšie  a film vďaka tomu ide viac do hororu, keďže Dr. Jekyll je tu predsa len skôr za vedľajšiu postavu, vďaka čomu si démonický Malkovich mohol dovoliť luxus nevytŕčať z každého záberu; s jeho postavou je narábané opatrnejšie, minimalistickejšie a záhadnejšie, je to skôr tajomný muž v úzadí a to je super. Hoc postavu vymyslel a kultový román o ňom napísal R.L. Stevensom (Ostrov pokladov), snímka Mary Reilly je v skutočnosti adaptáciou knihy od Valerie Martinovej. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

Dr. Henry Jekyll - Haven't you ever wished for a completely new life, Mary? Mary Reilly - No sir. What good would that do? Dr. Henry Jekyll - I mean, suppose you were able to do absolutely whatever you wanted, with no consequences and no regrets? Then what? Mary Reilly - I don't believe there's such a thing as actions without consequences. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • Ačkoliv byl původně natočen konec podobný tomu v knize (zklamaný Jekyll umírá a Mary leží po jeho boku), tato scéna se nejméně 25x přepisovala. Několik měsíců potom, co byl film dotočen, byli herci povoláni zpět, aby natočili tři alternativní konce. (HappySmile)
  • John Malkovich, který hraje dr. Jekylla a pana Hydea, se předtím objevil v Objektu krásy, kde si jeho postava stěžovala na to, že bylo natočeno příliš mnoho filmových adaptací Dr. Jekylla a pana Hydea. (HappySmile)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Reklama

Reklama