Reklama

Reklama

Zátah 2

  • Indonésie Serbuan Maut 2 (více)
Trailer 2

Zátah 2 navazuje přesně tam, kde nás děj předchozího snímku zanechal. Rama (Iko Uwais) je opět nucen přijmout roli policajta v utajení, aby poskytl své ženě a dítěti ochranu. Pracuje v protikorupční jednotce vedené Bunawarem, jediným člověkem, kterému může věřit. Rama dostává speciální pověření: musí se infiltrovat do místní zločinecké skupiny mafiánského bosse Banguna. Vrchol řetězce je daleko, krvavá pouť za spravedlností proto začíná v base, kde hnije Bangunův syn Uco. Rama musí získat informace, které by nasměrovaly policejní protikorupční komando k Bagunovi. Po celou dobu se však snaží zakrýt nebezpečnou touhu po pomstě a spravedlnosti, která ho spaluje zevnitř – a díky níž se jak jeho mise, tak i skupina organizovaného zločinu, postupně hroutí. (Cinemax)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (803)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Serbuan Maut 2 oficiálně přebírá post nejlepšího martial arts filmu, jaký jsem kdy viděl. Cokoliv jsem vytýkal jedničce, tady naprosto neplatí, protože si KONEČNĚ tvůrci dali tu práci a kromě neskutečně nabitých bojových scén, které jsou obdařeny DOKONALOU kamerou (která občas vyvádí skutečně nevídané psí kusy, ale nikdy to není na úkor přehlednosti), má Raid 2 taky příběh. A ne jen tak ledajaký. A taky se tam rozhodně nemažou s tím, jestli to náhodou není moc krvavé nebo jinak "explicitní". A k tomu je to velmi dobře zahrané - až jsem byl překvapen jak to Iko Uwais zvládá. Tohle je prostě gangsterka v tom nejlepším slova smyslu, a technicky špičková bojovka jako bonus. Sice jsme na nejenom pořádnou, ale jakoukoliv bitku na karambity museli čekat o asi tak tři a půl hodiny déle, než by se na indonéskou produkci slušelo, ale v každém případě to stálo za to. Určitou vadou na kráse jsou příliš viditelné inspirační vlivy některých scén nebo postav - nebo jsou to možná pocty, kdo ví. Já vím jen to, že to bylo celkem zbytečné, Evans a jeho parta ukázali jednoznačně, že na to mají i bez Oldboye/Go Go Yubari, Volavky, Yojimba apod. Zvláštní potlesk pro fyzicky degenerovaného "Béžového" Alexe Abbada, ale na druhou stranu drobný mínus za příliš laciné závěrečné odhalení. Odbočka - oni vlastně všichni záporáci (krom bezejmenného Assasina) jsou jasné karikatury. Na druhou stranu, kdyby nebylo toho mládence s baseballkou, byli bychom ochuzeni o asi největší (Iko) "AUVAJS" celého filmu:) Zpět na trať - vznáším ještě WTF za opakovaný výskyt Yayana Ruhiana aka Mad Doga z jedničky (když jde o jinou postavu - s vlastním příběhem - proč ji hraje právě Ruhian?). A konečně jako největší negativum vidím to, že od poloviny filmu se z hlavního hrdiny stane mnohem víc než jen policajt Rama, který to chce jednou provždy ukončit - stane se z něj totiž stroj s bojovým duchem, jehož nezdolnost by musel záfidět i ten nejelitnějši německa fojak, a objem krve v jeho žilách by zaměstnal jednu transfúzní stanici na dva nebo tři týdny. Holt bohužel se nám tvůrci zase neudrželi... ale je tu jasný příslib trojky, kde můžeme očekávat konfrontaci silatu s dalšími styly. A po tom, co jsem viděl tady, mám všechny důvody se domnívat, že by to mohl být vpravdě monumentální nářez. Kdo ví, jestli to bude taky tak dobrý film jako tenhle. A jak dobrý že vlastně je? Ne dokonalý, ale chybělo málo. Zhruba tak deset procent;) ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Úspěch prvního "Zátahu" stoupnul Evansovi do hlavy a vyvalil na světlo jeho nezměrné ambice. Ty se neomezují pouze na revoluční ztvárnění akce, ale bohužel i na vyprávění. Režisér se evidentně zhlédnul v Leonem a Coppolovi, takže namísto úderné videoherní struktury prvního dílu tentokrát přináší okázalou mafiánskou ságu, kde se třetinu stopáže midlí pohůnci a zbytek filmu důležitě rozpráví a pletichaří bossové. Film se diváky snaží i v dějových pasážích ukonejšit důrazem na formální stylovost a coolness, jenže i přes pěkné obrázky je to prostě jako u špatného porna, kdy divák jen čeká až se pánové vytlachají, aby se mohlo přejít k akci. Ačkoli na papíře by měly dějové pasáže dodávat akci dramatičnost, v praxi se to omezuje v lepším případě na kýčovitý patos a v horším na směšně strojený přívěšek natahující stopáž. Se zájmem lze nyní očekávat, jestli se Evans v plánovaném třetím díle vydá zase jinou žánrovou a stylovou cestou, což by celé trilogii dodalo punc experimentu a hlavně by i zpětně ospravedlnilo volbu stylu dvojky. Momentálně se odklon od živelnosti jedničky jeví spíš jako neblahý vliv sílícího koproducenta XYZ Films, jehož trademarkem se stala povrchní fanservisová pompéznost i vykalkulovaná snaha o jinakost ústící v odtažitost a prázdnou manýru. Tudíž máme v "Zátahu 2" komiksově stylizované figurky bijců se speciálními útoky a kostýmy (Hammer Girl, Baseball Bat Man, Prakoso), ze kterých sice chlístá patos a coolness každým pórem, ale jejich vsazení do snahy o vypjatou mafiánskou ságu jen celý projekt odhaluje jako klukovskou žánrovou fantazii cílenou na filmové hipster-fandy, kteří svůj konzumerismus a snadnou manipulovatelnost skrývají za velkohubé odmítání mainstreamu. Ale to vše jsou jen zmíněné přívěsky, možná i ústupky výměnou za realizační volnost pro hlavní atrakci filmu. zdejší revoluční mix kontaktní choreografie, počítačových efektů a bravurního formálního zpracování, podobně jako svého času "Matrix", spojuje dobové západní a východní trendy akčních filmů do strhujícího celku. S navýšením rozpočtu díky úspěchu prvního dílu si také Evans mohl dovolit posunout akci o krok dál nad relativně laciné souboje. Zatímco v prvním díle tak choreografie vznikala společnými silami Evanse a centrálních aktérů Ika Uwaise a Yayana Ruhiana, tentokrát se štáb rozrostl o profesionály ze zahraničí v čele s hongkongským expertem na automobilovou akci Brucem Lawem a choreografem soubojů Larnellem Stovallem (Undisputed III, Univerzální voják 4). ___ Update po druhém zhlédnutí v 2020: Navzdory všem výtkám platí, že v akčním žánru v oblasti choreografie dodnes nic lepšího nevzniklo, byť třeba série John Wick druhému Zátahu už obstojně dýchá na záda. Jenže tady prostě kombinace fyzicky zdatných performerů, kteří umí rány rozdávat i dostávat, režiséra s citem pro akční scény i vytříbeným stylem a inscenačních ambicí došla doposud nejlepší rovnováhy. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvělé souboje nafasovali povedený příběh, který přes svou ohromnou stopáž ani na minutku nenudí. Taky Iko Uwais už tu není takový ultimátní drtič a ne každá bitka je jeho vítězná. Davové rvačky střídají přestřelky i pěstní souboje jeden na jednoho. Evans vytahuje z rukávu kladiva, mačety, aluminiové baseballové pálky, násady od smetáku a nabízí nejlepší akci - a tím myslím minimálně o level lepší akci než u jedničky. Víc a houšť. Jestli to vůbec jde. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Keby Gareth Evans ovládal scénáristicky postavy a dialógy tak ako Andy Lau vo Volavke, bol by to najlepší akčný film vôbec. V mlátičkách lepšie než to najlepšie od Johna Woo. Dĺžkou, množstvom postáv a komplotom však prepálené. Dialógov, ktoré zapĺňajú dve tretiny filmu a snažia sa budovať mega-epickú drámu, je tu na dramaturgické limity čistokrvnej akčnej žánrovky príliš. Vizuálne ale perfektné, obzvlášť interiéry až kubrickovsky vypiplané. Na veľkom plátne v karlovarskom Thermale úžasný estetický zážitok. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

10. nejlepší film mýho života a 3. nejlepší martial arts film v mým životě... 1 000% dávka ADRENALINU, nemám slov na komentář, jdu si to pustit znova ... Takže po druhém slédnutí teď večer píšu toto ... Nejlepší bojovej film všech dob po Bruceho Enter the Dragon a Tonnyho Tom Yum Goong .... z vizualu, barev sem sral ... to bylo jak od Argenta prostě ... Z hudby sem sral ještě víc ... pořád hraje strašná peckoidní skladba, GORE jak v některých slasherech, krve galony, nejlepší kamera snad v dějinách filmů s bojovým uměním, skvělý postavy, souboje jsou pak kapitola sama pro sebe .. krutý, bolestivý zákroky a páky, příšerný útoky na lidský tělo, rychlost, střídání bojových stylů, boj s kálí sticks ... prostě u všeho sem šílel blahem a řval na celej barák a rval si vlasy v andrenalino-dopaminovém orgasmu, jako by mne holka při orgasmu nastřelila methem do trubky a do toho nechala potáhnout anglickýho amoniakovýho cracku, jo ... možná tak mi při tom filmu bylo a vždycky je !!! ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Z filmu byla vystřižena krvavá přestřelka gangů, která podle režiséra zbytečně brzdila děj. Scéna je k dispozici na internetu. (Chrustyn)
  • Rama (Iko Uwais) se postaral o rekord v počtu úderů, kdy jich za 16 vteřin rozdal 107, což představuje 6,7 úderu za vteřinu. (Epistemolog)
  • Bojový nôž z filmu sa volá karambit. Je to zakrivený nôž pochádzajúci z Indonézie. (zuzulatomas)

Související novinky

Remake akčního Raidu je v nejlepších rukou

Remake akčního Raidu je v nejlepších rukou

11.01.2022

Už pár měsíců víme, že remake akčního filmu desetiletí The Raid / Zátah: Vykoupení natočí režisér Patrick Hughes (Expendables: Postradatelní 3, Zabiják & bodyguard). Film si objednal Netflix a… (více)

Režisér Raidu a Tom Hardy míří na Netflix

Režisér Raidu a Tom Hardy míří na Netflix

20.02.2021

Gareth Evans má za sebou dva fantastické akční snímky Zátah 1 a 2 a taky povedený seriál Gangs of London. Teprve nyní se ale zdá, že jeho kariéra začne stoupat – uzavřel totiž exkluzivní smlouvu s… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Co chystá režisér Raidu?

Co chystá režisér Raidu?

25.11.2017

Gareth Evans má za sebou akčňáky The Raid a The Raid 2, takže se po něm automaticky žádá The Raid 3. Velšský režisér ale s trojkou nijak nespěchá a jeho dalším filmem bude thriller The Apostle, v… (více)

Reklama

Reklama