Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žádný agent švédské tajné služby nemá právo zabíjet. A to za žádných okolností. Leda že by se jednalo o nutnou sebeobranu nebo to bylo v zájmu státu. Tímto kodexem se řídí i tajný agent Hamilton, který je právě na misi kdesi v pohraničních horách Uzbekistánu. Jako řidič pronikl do skupiny nejhledanějších evropských překupníků zbraní, kteří neznámým zájemcům nabízejí kolekci technologicky vyspělých strategických raket. Hamilton odhalí mezinárodní zbrojní spiknutí a zjistí, že k masivnímu teroristickému útoku má brzy dojít přímo na švédské půdě.
Akční thriller byl natočen podle novely švédského spisovatele Jana Guilloua, který ve své populární knižní sérii proslavil smyšleného špiona Carla Hamiltona přezdívaného „Coq Rouge“ (Červený kohout). (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

peetriss 

všechny recenze uživatele

Hamilton se pohybuje po celém světě, umí se mlátit, umí to se zbraněmi - prostě takový švédský Bourne. A nemyslím to věru zle, protože Hamilton je pro mě lehce příjemným překvapením. Film má spád (i když ve druhé polovině přecejen na obrátkách trohu ubírá), je zajímavý, dobře natočený a je sám o sobě i zábavnou podívanou. Akční scény si v ničem nezadají s hollywoodskou produkcí. 70% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že je válka celkem slušnej byznys je celkem jasné. A nijak převratnou myšlenkou není ani to, že se zbrojařské společnosti a jejich soukromé armády snaží ozbrojené konflikty uměle vyvolávat a podporovat. Jediný rozdíl oproti podobným filmům z americké produkce je to, že vše odhaluje švédský agent a nikoliv poctivec zabalený do americké vlajky. A samozřejmě je přítomna i klasická syrová severská filmařina, nehrající příliš na slzičky (i když ty tendence tu byly). Herecky potěšila spíš dvojice padouchů v podání dua Flemyng-Gregory, protože co se hlavního hrdiny týče, tak ten oplýval mimikou spícího medvěda. Ale to ani nevadilo. Prostě slušná špionážní jízda ze Severu, která má říz i zápletku. 80% ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Zaujímalo by ma, ako by Slováci natočili film o svojej tajnej službe a jej agentoch. Česi by to dokázali, použili by námet z airsoftového teroristu a blockbuster je na svete. Niekto by to mohol označiť za vykrádačku Bonda. Ja si to nemyslím. Hlavný rozdiel je v réžií a celkového charakteru postáv. Persbrandt sa úlohy zhostil perfektne. Skvelý ksich, nie nápadný a ľahko zabudnuteľný. Skvelá technika boja na herca, vypracovaný, no bola by škoda, keby sa v dvojke neobjavil. Charakterovo to celkom zvládol. Nebol úplne kamenný, sem tam prejavil aj emóciu. Skvelá bola scéna s priateľkou, keď prišla z práce. Sila. Ostatné postavy, možno okrem Flamynga ktorý konečne dostal väčšiu rolu, len sekundovali. Dejovo to bolo ľahko zamotané a zo začiatku silno nepriehľadné, ale ako minúty ubiehali, zápletka sa pekne rozuzľovala až vyvrcholila v perfektnej bitke v hoteli. Technika typu "použi všetko kolo seba" sa osvedčila už v spomínanom Bondovi a objavuje sa v stále čoraz viac filmoch. Choreografia skvelá, tam nebolo o čom. Jediné čo by som vytkol bola nepochopiteľne roztrasená kamera a zlý strih pri Afgánskych hraniciach. Váhal som medzi 3 a 4. Keby tam bolo trochu viac špionáže a nebolo by to len také "povrchné" dostal by 4. Tak to bude nižšie, ale treba mať rezervu pred dvojkou. 3 z 5 ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Carl Hamilton je, jednoduše řečeno, švédská reinkarnace anglického Jamese Bonda, kterého stvořil literární autor Jan Guillou. S Jamesem Bondem má společného i to, že byl filmově zpracován již mnohokrát a má několik hereckých představitelů. Například ve snímku 'Hamilton' (1998) si ho zahrál Peter Stormale. V tomto snímku si to pro změnu zkusil Mikael Persbrandt, který je v této roli již pátý v pořadí. Hlavním tématem je pašování zbraní a jistě nepřekvapí, že skupinou ruských pašeráků. A dějově vše začne na hranici mezi Uzbekistánem a Afghánistánem. Američané jsou do příběhu samozřejmě naroubováni také a všechno se točí kolem švédského zbrojního průmyslu. Veškeré dění má samozřejmě politické pozadí a Hamilton se coby agent pouští do boje v zájmu národa. Snímek je obsahem na tom stejně, jako staré známé německé mayovky. S knižní předlohou má společnou pouze hlavní postavu a titul. Takže vlastně vzniká otázka, jestli se vůbec dá ještě kniha považovat za předlohu. Literární příběh se totiž odehrává v době studené války, ve kterém byl hlavním protivníkem Sovětský svaz, avšak celý koncept veškerého dění byl přepracován do současných politických zájmů. Každopádně milovníci Jamese Bonda či Jasona Bourneho si mohou přijít na své. I když samozřejmě to má k plné dokonalosti daleko. Dramatizace je přijatelná a ucházející je i uvolněnější tempo. Co se týče akčních scén, právě s ohledem na dramatizaci se moc na pilu netlačí. Ano, co se týče námětu, nejedná se o nic neznámého, ale nakonec proč ne. Proč by si s takovým tématem nemohl pohrát taky někdo jiný, než neustále Hollywood. Ze Švédska k nám filmů moc nepřichází a tak alespoň díky za tento akční thriller. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

A tak Trekroner chytlo Bournequista za hrtan, omlátilo mu hlavu o zeď, přičemž nakopalo Bondssona do koulí, vytřelo s ním hajzly a jen tak mimochodem u toho vzalo Huntllandera malíkovou hranou po krkavici a ukončilo jeho misi. Je to sice jako z komixu, ale je to akční, zábavné, prosté strkání si srolovaných amerických vlajek do konečníku a skvěle se u toho žvýkají masové kuličky. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Mikael Persbrandt se na roli Carla Hamiltona připravoval tréninkem u amerického týmu Navy SEALs v San Diegu, kde se po delší dobu učil speciálním technikám, jako je odzbrojení nepřítele. Absolvoval také trénink švédské elitní jednotky SSG. (Kritiq)
  • Názov filmu sa objaví v dvanástej minúte. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama