Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh z druhé světové války se odehrává u severofrancouzského města Dunkerque počátkem června roku 1940, kdy německá vojska přešla do protiofenzívy, zatlačila spojenecká vojska k mořskému pobřeží a přinutila je k ústupu za kanál La Manche. Jeho hrdiny jsou příslušníci francouzské pěchoty, kteří navzdory nebezpečí dostanou příkaz vyčkat na pobřeží, dokud nebude v rámci mohutné operace Dynamo dokončena evakuace britských jednotek. Ačkoli je pobřeží zasaženo krvavým konfliktem, který si už vyžádal mnoho životů vojáků i místních obyvatel, někteří stále odmítají odejít a opustit své domovy. Jako třeba sympatická dívka Jeanne, která pomáhá francouzským vojákům v obtížné situaci, ošetřuje raněné a sblíží se s mladým citlivým vojákem Julienem Maillatem. Julien dívku zachrání před znásilněním, o které se pokusí jeho dva kolegové, a ze všech sil se pokouší udržet víru v přežití, což je ovšem v rostoucím stresu a napětí stále obtížnější. Obklíčení vojáci se totiž musejí bránit velkému tlaku německých tanků a pěchoty a přitom se stávají snadnými cíli pro německé stíhačky, které jim téměř bez ustání hřmí nad hlavami. Julien se dlouho marně pokouší Jeanne přesvědčit, aby změnila názor a opustila nebezpečné místo, a když nakonec dívka souhlasí, že odejde, nadchází tragické finále příběhu, který zachycuje jednu ze smutných kapitol druhé světové války. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsme nečetl knižní předlohu, nemohu to posoudit adekátně - lépe řečeno, film pro mě nenabývá hlubšího ýznamu, což je tedy (moje) škoda. 6/10 ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkné válečné drama, které dýchá mizérií jakou prožívají obklíčení francouzi na pláži Zuydcoote u Dunkerque.Né že by tam byli zrovna na dovolený. Francie leží na lopatkách.Od Calais i od Brugg se k pobřeží žene německá armáda a nelze než se buď nechat sejmout, zajmout, ztratit se mezi civilistama, přeplavat kanál na vlastní triko, přemluvit nějakýho briťáka aby vás nalodil s mužstvem....no...nabízí se mnoho možností, ale ani jedna z nich neni žádnej med.Tomu se říká být ve zmenšující se vzdušný kapse.V prdeli světa....80% ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to hodně realistické, dialogy, situace a chování lidí, nikde nebylo nic přehrané. Hodně mě to překvapilo. Za víkend se může stát spousta věcí... ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Celkem přesný převod knihy Roberta Merleho do filmové podoby. Než jsem to viděl tak jsem měl určité pochybnosti ohledně obsazení Belmonda do hlavní role, ale musím říct že byly velmi brzo rozptýleny. Jelikož to Belmondo zvládá více než dobře. Film se zabývá náhledem do života vojáků v posledních dnech obklíčení v kapse u Dunkirku v roce 1940. Film má výtečnou atmosféru a mezi válečnými filmy je poměrně ojedinělý. Zajímavý komentář: Enšpígl ( http://www.csfd.cz/uzivatel/6811-enspigl/ ) . ()

Pedro Morales 

všechny recenze uživatele

Francouzská kinematografie mi moc blízká není, avšak tento film, s Belmondem v (minimálně pro mě) velmi netypické roli, mě naprosto dostal. Vše se odehrává během jednoho víkendu začátkem druhé světové války, během evakuace britských a francouzských jednotek u Dunkerque. Belmondo v roli jednoho z mnoha francouzských vojáků, který se snaží v přežít a dostat se na loď do Británie. Celým snímkem je prostoupena tíživá, až nepříjemná atmosféra a divák je rád, že sedí doma v teple a není v Zuydcoote společně s Belmondem. Vše korunují skvělé výkony všech herců a velmi kvalitní dialogy. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Film je pěkný "na oko"....Belmondo se zde toulá po téměř neustále bombardovaném území na pobřeží a občas zaperlí. Chtělo to lepší pointu. 75%. ()

hemul 

všechny recenze uživatele

Dva filmy o tej istej historickej udalosti cez dve opacne projekcie  - Dunkirk - pozitív, Víkend na Zuydcoote - negatív. Prvy je dokonalou akciou, druhy je nejednoznacnou psychologickou dramou. Viac ma oslovil ten druhy, starsi, menej nakladny film, mohlo by to byt aj divadlo a fungovalo by to. Dunkirk by ako divadlo nefungoval, zato sa pokusil o to, o co sa snazili velke romany - splynut do jedneho casu viacero roznych dejov. Vikend je na rozdiel od neho klasicky - jednota deja a miesta. Otazka je, ktory z tychto filmov je vernejsi tej skutocnej udalosti, ktora sa stala. Mne sa vidi, ze Zuydcoote. Skor sa totiz stotoznim s clovekom, ako s akciou. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Belmondo v roli, na akú sa nehodí. Inak samá púšť, nálety, mŕtvoly, kecy pri alkohole. Bezemočné plávanie v začiatkoch 2.sv.vojny. Jediným osviežením bola Catherine Spaak, aj to nie herectvom ale krásou. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Mraky vojenský techniky a vojáky straší 3 Arada-96 který markýrujou jak mezky tak štuky.Poctivě přeloženo do cz,fakt pěknej dub,i přes pro mě nezvyklýho hlasu JPB. ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele

Námět i kulisy výborné. Jediné, co se mi na filmu nelíbilo je zdlouhavý a nudný příběh. Obávám se, že lepšího ztvárnění "Dunkerque 1940" se ještě dlouho nedočkáme, ale přesto nemůžu dát více jak 2 hvězdy. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Belmondů, které jsem měla zatím tu čest vidět. Mnohem víc mě baví a těší právě tato jeho herecká podoba (naposledy třeba v Horalce) než ti rozjuchaní chlapáci. V tomto netradičním válečném filmu se totiž žádnej "chlapák" vlastně ani nevyskytuje. Naopak je přeplněný skutečnými lidmy s nejrůznějšími charaktery a chybami. Opak bych od snímku, jehož předlohou je Merleho dílo, ani nečekala. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Film, který s minimem výrazových prostředků dokázal ukázat absurditu a hrůzu války líp než jakýkoliv velkofilm za miliony milionů. Líbil se mi mladý Belmondo, jak dokázal potlačit svoje komediální sklony a přesto jeho postava byla uvěřitelně tragikomická. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Ne že by film vyloženě nudil, ale chybí trochu větší sevřenost děje, Bebel se spíš tak poflakuje od ničeho k ničemu, válka je sice pořád přítomná neustálým bombardováním, ale přesto mi to válku moc nepřipomínalo. Možná časem uzraje, ale bezprostředních výrazných pocitů jsem se zatím nedočkal. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Válka zobrazená prostřednictvím příběhů obyčejných lidí, kteří prožívají své lidské touhy a bolesti ve vyšinutých podmínkách uprostřed nesmyslného zabíjení. Oceňuji zejména humanistické vyznění bez jakéhokoliv zbytečného patosu. Belmondo byl výjimečný  Pan herec už zamlada. ()

Reklama

Reklama