Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příznivcům české detektivky netřeba jméno Hana Prošková představovat. Na její detektivky se, během 70. a 80. XX. století, stály fronty. Pamětníci jistě znají barrandovský film Měsíc s dýmkou, který vznikl podle jedné z jejich knih v roce 1966 v režii Zdeňka Kubečky. Česká televize natočila naposledy její detektivku v roce 1989 v režii Dušana Kleina. Šlo o titul Zrcadlo nenávisti. Bylo by škoda nechat tyto kvalitní české detektivky nepovšimnuty. V televizním filmu Lucie Bělohradské, podle scénáře Jany Knitlové, se na scénu znovu vrací kriminalista Vašátko a jeho přítel, malíř Horác, aby během svého rekreačního pobytu na rybách, jen tak mimochodem, vypátrali vraha mladé stopařky. (Česká televize)

(více)

Recenze (111)

maniacxl 

všechny recenze uživatele

Tentokrát velmi slabý"nedělní večer s ČT".Detektivka tak detektivní,až se naprosto deaktivovala do ztracena.Spousta zbytečných postav,které měli asi zmáct diváka,ale zmátli tak akorát sami sebe.Dolanský,kvůli kterýmu jsem se na to díval byl na obrazovce snad 8 minut,ač byl defacto "hlavní"aktér a kostra děje.No a proč Matásek?vždyť vlastně proč ne.....30%. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Lorenzo Lamas jezdí na motorce světem a chytá psance, Viktor Preiss jezdí na motorce k vodě a chytá ryby. A jako bokovku řeší zapeklitý případ vraždy mladé stopařky kvůli nesympatickému násilnickému výtržníkovi v podezření. Dílčí role byly obstojné a podařilo se vytlačit i nezáživnou televizní kameru nečím o trochu lepším, ale po stránce scénáře to je rozšlapanej kydanec. Být to o poloviční stopáži s polovinou postav, byl by to průměrný díl nějakého detektivního seriálu, ale roztahanost těch 78 minut a nevybroušenost příběhu skoro bez gradace odsouvá tenhle nevýrazný případ na slepou kolej. Od začátku tam nebylo celkem nic, co by mě chytlo, krom motorkáře Vašátka, kterého scénář chtěl předělat na trapnýho mlaďocha dokonce s kšiltem dozadu, ale tvůrci Preisse podcenili a on se nedal a uhrál to. Dalších asi 30 minut bylo zmatené vyšetřování, kdy jsem se jako divák moc neorientoval, scénář mi totiž nevystavěl žádné záchytné body provázející mne vývojem. Drama odhalující vraha na konci skoro i ušlo, kdyby... Těch kdyby však bylo více než zdrávo a já to musím hodnotit podprůměrně. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Není to až tak hrozné, ale podruhé to vidět chtít nebudu. Exceluje Preiss, Matásek taky slušný, Dolanský mi přišel, že přehrává. Ono celé je to zbytečně expresivní, a přitom nudně. A příběh, hm, jak co. Koho dnes bere zabitá stopařka? V době vzniku knihy, nebo v době filmu Smrt stopařek, prosím. Ale dnes stopařky neexistují, každá má dvě auta. Převedeno na dnešní dobu to hodně ztrácí. Je to sice ověšeno restitucemi apod., které v knize být nemohou, ale to celé nové jádro příběhu neudělá. A točit jižní Čechy v Roztokách, kde jsou zastávky s logy pražské MHD, to napadlo koho? :-) Vlastně jediné, co mě pobavilo, že tam má cameo kamarád Ondra Buchta. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem to čekal daleko horší. Nakonec mě Viktor Preiss a David Matásek velice mile překvapili a docela jsem si tu jejich pohodičku na rybách užíval. Nutno dodat, že největší deviza této detektivky je v samotné skladbě herců, která se zde vysloveně povedla. I proto se rád podívám na další díly. ()

Nerajohn odpad!

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že dám českotelevizní detektivce odpad, ale je to tak. Namátkou: 1. Kam se poděla postava Dolanského, kolem které se točila první polovina filmu? 2. Městem jsou asi České Budějovice, akorát že Vašátko je u města na dovolené a rybaří kdesi na Berounce. 3. Stopařka si stopne Dolanského u Zlíchova na Strakonické, ale do Budějovic jedou očividně přes Tábor. 4. A tuhle náhodu mi scénáristi nevysvětlí. Vrahem je člověk, který pracuje u strýce Dolanského, který je z vraždy podezříván. Taková náhoda je nemožná. 5. Většina postav naprosto zbytečná, jen mají vytvářet představu množstí podezřelých (Tylínek, Holba, Brodil, Vítek). Každý se jen mihne, ale nic z toho. Pro příště navrhuji mnohem lepší scénář, protože herci se sice snažili, ale mám pocit, že sami nevěděli, co mají v tomhle škváru hrát. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Při rozpravě v hospodě ke konci filmu se šamgast ptá Horáce (David Matásek), jestli zná detektivky Hany Proškové. Jedná se o autorku knižní předlohy Případu pro rybáře. (troufalka)
  • Natáčení probíhalo v Českých Budějovicích, Strakonicích a Písku. (M.B)

Reklama

Reklama