Reklama

Reklama

První setkání a velké dobrodružství legendárního indiánského náčelníka a jeho hrdinného přítele Old Shatterhanda... V nekonečných pustinách americké prérie znějí hlasy stavebních dělníků a výbuchy dynamitových náloží. Napříč územím indiánů kmene Apačů má vést dráha „železného oře“. Když Vinnetou, syn náčelníka Apačů se svým přítelem a učitelem Klekí-Petrou přijíždějí do ležení bledých tváří protestovat proti bezohlednému zabírání starých indiánských lovišť, je Klekí-Petra zákeřně zavražděn a Vinnetou zajat… Filmové zpodobnění prvního společného dobrodružství ikonické dvojice Vinnetou a Old Shatterhand vzniklo v roce 1963, rok po Pokladu na Stříbrném jezeře. Právě velký kasovní úspěch prvního snímku, jenž původně vznikal jako samostatný projekt, vnuknul tvůrcům v čele s producentem Horstem Wendlandtem myšlenku vytvořit na základě dobrodružných románů Karla Maye mnohadílnou filmovou sérii. Režie se opět ujal Harald Reinl, jenž se již v předchozích letech etabloval coby zkušený řemeslník kriminálek podle předloh Edgara Wallace a sérií mysteriózních krimi s padouchem dr. Mabusem. Štáb i herecký ansámbl zůstal z větší míry stejný jako v případě Pokladu na Stříbrném jezeře. Hlavním přírůstkem po boku hlavních představitelů Pierra Brice, Lexe Barkera, a ostatně i Ralfa Woltera, jenž ztvárnil populární komickou figurku Sama Hawkense, byla mladá francouzská herečka Marie Versiniová, které role křehké Nšo-či vynesla v srdcích nejen německých diváků nehynoucí slávu. Partu ústředního záporáka Santera se zhostil populární charakterní herec Mario Adorf. Film, jenž se natáčel v letních měsících roku 1963 v exteriérech v Jugoslávii, měl premiéru v prosinci a stal se nejúspěšnějším německým filmem roku 1964. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (506)

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

85% - Film, který ve mně vyvolává nostalgii po mém dětsví, a po naivitě, jež byla tak krásná. Člověk vyroste, vidí propracovanější, akčnější a drsnější westerny a dobrodružné filmy. V žádném z nich ale není nikdo, jako Old Shatterhand a jeho rudý bratr (to teda zní krásně, že?), kteří byli pro mě, i pro mnoho dalších opravdovými vzory. Naprostá klasika, které nemou dát pět hvězdiček pouze z jednoho jediného důvodu: Ještě před filmem jsem propadl jinému, a mnohem lepšímu zpracování Mayovy knihy - staré gramofonové desky. Petr Kostka, Rudolf Hrušínský... Oproti tomu bude film vždy o krok pozadu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Celá séria o náčelníkovi Apačov je dnes hviezdičkovo nehodnotiteľná. Je to podobný prípad, ako séria o Sissi. V oboch prípadoch sa jedná o klasiku z najväčších, o dobe a mieste konania deja sa ale nedozvieme nič skutočného. Film je ale umelecký smer, ktorý má predovšetkým baviť a Vinnetou túto požiadavku spľňa dokonale. Ďalej je o chytlavom scenári, kvalitnom hereckom obsadení, atmosfére a hudbe. Všetko to vo Vinnetouovi parádne funguje. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 10/10 Efekty 8/10/// +jednoznačně hudba, mnoho nezapomenutelných scén, pěkné scenérie, v celkovém součtu se toho ve filmu událo hodně -trošku smutný konec, řidčí banda charizmatických záporáků/// Z počátku jsem to sledoval jen po očku (však to taky vidím každej rok) ale nakonec mě film do sebe opět vtáhl a vychutnával jsem si několik dnes už klasických scének, které doprovází příjemná hudební kulisa, která zazní vždy ve správný okamžik a krásně podbarvý kolorit prostředí./// Celkem 84%/// ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kolikrát já přečetl Mayovky ? Kolikrát já viděl nejslavnější filmové podoby.Když jsme tento film viděl poprvé,za bolševika / to se muselo dabovat skvěle: "můj rudý bratře" /, stála se na tento film v kině květen neuvěřitelně dlouhá fronta, já vyšel z kina jak očarovaný hned druhý den jsem si hrál v parku na Old Shatterhanda a rozkopával jsem bábovičky na písečku.Tolik mě uchváltila romantika a kouzlo divokého západu za naprosto kouzelného hudebního doporvodu.Dnes už nic nerozkopávám,ale k tomuto filmuse vrácím vždycky hrozně rád. HOWK ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pátou hvězdičku prostě nedokážu dát. A asi je to tím, že jsem film poprvé neviděl jako dítě a ani jsem na něj nestál fronty v letňáku jako řada zdejších pamětníků. Dokonce asi budu jeden z mála, který dřív byl na Plitvických jezerech, než jsem viděl první díl Vinnetua. Ale s roky na něj dostávám čím dál tím větší chuť a musím říct, že naprosto chápu, proč je pro mnohé Vinnetou takovou legendou. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (95)

  • Při prvním setkání Old Shatterhanda (Lex Barker) a Sama Hawkense (Ralf Wolter) zazní, že Old Shatterhand je jako „greenhorn“ poprvé na Západě. O něco později ovšem při dohadování se Santerem (Mario Adorf) zazní, že dráhu, obcházející území Apačů, Old Shatterhand osobně vyměřoval - což by znamenalo, že už na Západě byl. (MartinM)
  • Ochrannú známku "Winnetou" si v roku 2003 zaregistrovalo nemecké nakladateľstvo Karl-May. Spoločnosť Constantin Film aj Úrad pre ochranné známky EÚ však zastávali názor, že meno fiktívneho indiánskeho náčelníka známeho z množstva kníh, filmov a divadelných predstavení neoznačuje iba konkrétnu postavu, ale všeobecne je vnímané ako označenie Indiána, a preto je ako ochranná známka nevhodné. Nasledoval súdny spor, ktorý vydavateľstvo v roku 2016 vyhralo. (krasomama)
  • Ve všech dílech filmové série jsou záběry na vlajku USA, která má 48 hvězd. Taková vlajka byla aktuální až mezi lety 1912 a 1959, po připojení Nového Mexika a Arizony. V období kolonizace USA a výstavby železnice symbolizoval modré pole zcela odlišný počet hvězd, stejně jako jejich tvarové uspořádání, většinou kruhové. (ČSFD)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama