Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ivan Trojan v černé komedii o jednom neobyčejném dni obyčejného normalizačního úředníka, který v opilosti podepsal Chartu 77, a díky tomu se stal hrdinou proti své vůli... Píše se rok 1980. Richard v opilosti a spíše omylem podepsal Chartu 77 a od té doby se mu problémy a smůla doslova lepí na paty. A dnešek je vrcholem všeho! Odpoledne ho čeká návštěva u zubaře a trhání osmiček, což je něco, čeho se upřímně děsí. Než na to ale dojde, prožije celou řadu mnohem větších katastrof, proti kterým je trhání zubů učiněná legrace. Uzávěrka v práci, vdavekchtivá kolegyně, která prostě nepochopila, že šlo jen o flirt, šéfovo ultimátum ohledně odvolání podpisu Charty, doma prasklá stoupačka skrývající starou zrezivělou pistoli, nečekané otcovství patnáctiletého syna, které má vzít na sebe, a k tomu všemu všudypřítomný stín estébáka, který na něj byl nasazen. Prostě den blbec se vším všudy, kvůli kterému může buď přijít naprosto o vše, nebo díky kterému může konečně najít sám sebe! (Česká televize)

(více)

Recenze (394)

Olík 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k potencionálu a možnostem na můj vkus až příliš odfláknuté.....jako by si někdo řekl: "vždyť jde jenom o televizi". Vždyť Osmy disponují Trojanem, záviděníhodným námětem, zkušeným režisérem i scénáristou......možná uchopit celou věc jako celovečerňák, který by měl tvůrcům otevřít dveře do světa, dočkali by jsem se divů. Na druhou stranu pořád lepší, než mnohé tuzemské kousky, které bloudí po našich biografech jako hluchoněmá bludička. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan a Josef Dvořák jsou pod vedením Jiřího Stracha vždycky záruka kvality. Osmy sice nejsou druhé Pelíšky, ale... podle mě k nim nemají daleko. Jde vlastně o takovou socialistickou verzi Murphyho zákonů, jejichž středobodem je člověk, kterému se ze dne na den už tak posranej život posere na úplně nové úrovni. Není to přehnaně vtipné, ale o to líp možná fungují s citem dávkované absurdnosti, zkombinované s plejádou archetypálních vedlejších postaviček, při jejichž výstupech asi každý, kdo tehdy žil, zavzpomíná na své nucené známé, fungující čistě podle pravidla "ruka ruku myje". Krásná tragikomedie, již si za nějakou dobu s chutí pustím zase, a jejímž prostřednictvím pro mě Strach potvrzuje post nejtalentovanějšího současného českého režiséra. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Zvolený název TV filmu - Osmy - může nabádat k předsudkům o obsahu, že jeho podstata míří k moralizování či přílišnému sentimentu týkajícího se již dávno (s)končené socialistické doby. Nicméně pro zaujatého československého diváka, to musí být přece jen podívaná plná důvěrně známých zvyklostí či znaků, které bývají (jsou) pro tyto dva národy tak blízké. Ačkoliv stylizace věrně dokumentuje pošmourné prostředí 70. let (oprýskané zdi, prázdné ulice, kostýmy, nábytek, zvolené exteriéry atd.), tak příběh díky své lidskosti jakoby do tohoto rámce vůbec nezapadal, což je jen dobře, protože dějová linie se s přibývajícím časem pomalu, ale jistě rozbíhá do zajímavých výšin. Ivan Trojan jako představitel Richarda hraje svou extratřídu a společně se Zuzanou Stivínovou mladší tvoří manželský pár jako „lusk“. Obecně herecké obsazení lze považovat za šťastnou volbu. Ovšem to, co tvoří osobitý ráz celého filmu, je povedený scénář. Vše na sebe plynule navazuje a vzhledem k tomu s jakým nadhledem a mírnou nadsázkou jsou Osmy koncipovány, je to zábava celé sledovat. Jednodenní propletenec mini-příběhů podnikového ekonoma a zároveň nenadálého hrdiny má smysl sledovat pro svou jedinečnou podobu a také proto, že hovoří o lidských vztazích v neutěšené době s podporou zajímavých prostředků. V posledních letech tvorba České televize v oblasti komediálních filmů silně pokulhává, ale Osmy svými kvalitami výrazně ční nad ostatním materiálem. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Velmi dobra cierna komedia z obdobia byvaleho rezimu,kde v Ceskoslovensku vladol tvrdy komunizmus a jeden uradnik preziva den,ktory mozno nazvat ku*vou,Ivan Trojan podal skvely herecky vykon a aj vdaka nemu je tento film vybornou zabavou...:-) ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Je osvěžující vidět brněnské exteriéry ve filmu bez Donutila. Jinak nadprůměr, ale takový jakýsi nedotažený. - - - Autoři se při zpodobňování doby normalizace bohužel nepřidrželi tehdejší bohulibé tradice používat aspoň trochu dioptrické brýle - Babčáková nula, Dvořák taky... ()

frbulka 

všechny recenze uživatele

Asi před rokem mi obě osmy taky trhali...ten strach, co jsem měla, byl velký, skutečnost zdaleka nebyla tak hrozná...ale to je jen zlomek toho, co čeká Ivana Trojana během jednoho bláznivého dne. Byla to velice tragická doba a tvůrci ji pojali komediálně. Myslím si, že když to divák bere s nadsázkou, nemusí to být nutně zlehčování a zesměšňování útrap, které lidé toho času snášeli. Z mého hlediska se jedná o velmi povedený film, určený pro televizní obrazovky, v němž herecky perlí výborný Ivan Trojan. Zajímavý komentář: Radek99 ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

V rámci žánrů TV filmů dokážou Osmy zaujmout. At už jde o výpravu/kulisy, dobovou atmosféru, herecký výikony nebo inteligentnější humor. Jenomže zábavnejch/zajímavejch scén neni zase tolik, abych se i přes střídmou stopáž občas nenudil. Možná to taky bylo ne uplně šťastnym časovym ohraničenim děje na jeden den - náhod tim pádem bylo až příliš a mnoho témat ani nedostalo prostor pro nějakej zajímavější vývoj v delšim časovym úseku (rozhodování, zda se přidat k STBákům apod.). Kdo ví, třeba jsem na druhou stranu nepostřeh nějaký odkazy na tehdejší dobu (protože jsem v ní žil jenom 4 roky), ale nadšení mnohých recenzentů prostě nesdílim. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Na konec roku by mělo být v televizi to nejlepší. A skutečně, lepší TV film jsem už dlouho neviděl. Vynikajícího Ivana Trojana v hořké komedii "Osmy" mi bylo líto. Tolik pohrom, nahromaděných v krátkém časovém úseku by skolilo nejednoho chlapa. Ne tak Richarda, který se v normalizačních 70tých letech nevědomky dopouští tak zvané "protistátní činnosti". V plné nahotě zde Jiří Strach vystihnul absurditu komunistického režimu. To pracovní nasazení v OPBH nebyla parodie, tak se milí mladí "nepamětníci" tam skutečně "makalo" a nejen tam! Na závěr otázka na pana "verbala". Verbale, opravdu bys vyměnil ten zatím jen nádech nebo závan (přesto osvěžující) demokracie a svobody, za návrat do toho zaprděného, zadrátovaného a přefízlovaného absurdistánu, zvaného ČSSR? Tos mě tedy zklamal! Píšeš nápaditě a vtipně, ale tohle jsem od Tebe nečekal! Slibuji, že toto je má druhá a zároveň poslední poznámka k nějakému komentáři. Omlouvám se. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Nejsem pamětník a zhlédnutí filmu jsem docela dlouho odkládala, ale celkem mile překvakvapil - zvláště druhá část - od ucpání odpadu - je plná dobrých hlášek a podle vybavení interiéru jsem si myslela, že se film odehrává až někdy v osmdesátých letech. PS. opravdu se děj odehrává v roce 1980 - když podle horoskopu skončí komunisti za 11 let?:) 4* ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Příběh začíná tím, že ožralý Trojan se podepíše pod jakýsi canc na papíře.Vidíme jen podpis.Je smutné, že si scénárista nedal práci zjistit něco o tom, co Charta 77 vůbec byla a jakým způsobem se podepisovala a hlavně kým.Pokud toto dílo sleduje někdo, kdo je ročník 1975 jako pan Epstein a mladší na tuhle slátaninu podívají, tak nabudou akorát dojmu, že něco tak vznešeného mohl podepsat kdejaký ožrala v kdejaké zaplivané čtyřce.Jenže podepsat Chartu nemohl každý a rozhodně ne tímto způsobem.Dále-kámoš z PZ mu půjčí Jagiára s diplomatickým číslem??Chartistovi??A ten poslech Hlasu Ameriky z tranzistoráků v práci a ještě pěkně čistě jak kdyby to byl Radiožurnál....Dál už nemá smysl toto "veledílo" vůbec sledovat.Tohle jestli měla být komedie, tak už opravdu nemám smysl pro humor.Tam nebylo k smíchu nic, jen k pláči. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Není tohle kolem všecko šílenost?" Ano, v té době tomu tak bylo (ostatně často je to i dnes). Tahle černá komedie je postavena na paradoxní situaci, ale i na výborných hereckých výkonech a nakonec to vše bere s nadhledem. A to je někdy lepší... ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Česká komedie odehrávající se v roce 1980 a popisuje běžný normalizační den inženýra ekonomie Richarda Tauše, jenž předchozí noc v opilosti podepsal Chartu 77. Během tohoto dne se musí vynikající I. Trojan v roli Tauše potýkat s mnoha závažnými problémy různého charakteru a večer ho ještě navíc čeká obávané trhání osmiček. Po úspěšném dentistově (T. Töpfer) zákroku v sobě Richard najde sílu s hrdostí vzdorovat všem katastrofám. Temná normalizační atmosféra je vskutku dobře nastíněna, ať už neustálým sledováním Tauše státní bezpečností z důvodu emigrace jeho bratra, žalostnou pracovní aktivitou a všeobecně zkaženou morálkou, kdy bez úplatku je dostupnost základních služeb značně omezena. Pozoruhodné je, jak okolí Taušův podpis navenek hanebně odsuzují, avšak mezi čtyřma očima ho vnímali jako hrdinský čin. Kromě tradičně skvělého Trojana, můžeme sledovat Z. Stivínovou jako Richardovu manželku Martu, kamaráda z vysoké se západními kontakty Jiřího Dvořáka, kolegu úředníka se zálibou v horoskopech Josefa Dvořáka či asistentky Z. Kajnarovou a S. Babčákovou. Ředitele podniku, jehož socialistický klenot Lada 1500 byla zcela designově zastíněna Taušovým vypůjčeným kapitalistickým kočárem Jaguar XJ, ztvárnil M. Krobot. V rolích nepříliš ochotných řemeslníků se ukázali O. Navrátil či M. Taclík. V roli Taušova neukázněného dospívajícího syna s odvážně dlouhými vlasy, jenž byl kvůli strýčkovu útěku přemístěn z gymnázia na učiliště, se představil G. Bauer. Normalizační komedie jsou vděčné téma, u Osem, jejichž některé scény se natáčely u Maloměřického mostu a v Zábrdovické ulici v Brně, však kromě výborného Epsteinova scénáře, Strachově režii a skvělým hereckým výkonům všech herců hodnotím velmi pozitivně i důraz na detail. ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Snímek by měl být součástí občanské výchovy v rámci povinné školní docházky a promítán členům a mladým sympatizantům KSČ(M). Ukazuje, jak socialismus pokřivil páteře a charaktery lidí, s čímž se potýkáme dosud (úplatky, prospěchářství, zbabělost). Jako černá komedie by totiž mohla přístupnou formou říct to, nač slova pamětníků evidentně nestačí. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Perfektně napsaný, natočený i zahraný. Pohled na jeden pořádně zkurvenej den jednoho úředníka za komunismu. Ráno se vzbudíte po kalbě, na které jste podepsal Chartu77, Vaše jméno se v té souvislosti objeví v rozhlase, od rána Vás sleduje Stb, doma ucpanej odpad, kdy hrozí sračky po celým bytě, patnáctiletý syn Vám přijde oznámit do práce, že bude otec jen chvilku potom, kdy vám vaše spolupracovnice oznámí, že se kvůli jedné strávené noci s váma rozvádí a do toho máte panickej strach ze zubaře a čeká vás trhání. No a když to všechno během dne doslova praskne, tak je v režii Jirky Stracha zadělaný na to, že se budete pořádně bavit. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Na dno klesne jen ten, kdo neplave" Celkem vlažná povídka z doby normalizace. Charaktery postav moc nenadchnou. Trojan veškeré vyhrocené situace řeší ledovým klidem. Vše pak působí nereálně. 6/10 ()

Flexaret 

všechny recenze uživatele

Typická česká komedie plná figurek. Marku Epsteinovi docházejí v poslední době nápady a Jiří Strach drží svůj standard, stejně tak jako Ivan Trojan, který by si zasloužil jinou roli, než je sympatický zmatkář, což je typ většiny jeho postav v současném českém komediálním filmu. Českých tragikomediíí z doby normalizace už bylo dost, ale chápu že většina diváků ČT má o ně stále zájem. ()

Henry Morgan 

všechny recenze uživatele

Hodně povedená komedie s perfektním hereckým obsazením a vcelku dobrým scénářem i režií. Trojan hodně exceluje a možná i stíní nad ostatními kolegy z branže :) Co tomu asi ubralo, je celkové pojetí...postě jedna etapa, jeden den, v životě věčného bonvivána a průseráře. Škoda, že celkově gradující příběh, který mohl skončit fenomenálním koncem, skončil jen prostou úvahou. :) ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Já tedy nevím, dobu jsem nezažila, ale opravdu se mi nechce věřit tomu, že člověk musel za každou službičku komukoliv kupovat flašku nebo podstrkávat peníze... Co se týče filmařiny, byla jsem trochu zklamaná. Zatímco Trojan, Stivínová, oba páni Dvořákové a pár dalších odváděli své standardně nadprůměrné herecké výkony, další (např. Kajnarová) přehrávali až hrůza. Hudba by také nebyla špatná, ovšem neustálé omílání jedné písničky mi po čase lezlo na nervy. I když mi nápad přišel dobrý, celkově jsem se dost času nudila. A o komedii bych opravdu nemluvila, uchechtla jsem se tak třikrát. Nemůžu říct, že by to byl špatný film, to ne. Ale spíš bych celou tu myšlenku shrnula v půl hodince do některých Bakalářů... ()

Související novinky

Finále Plzeň nově udělí Zlaté ledňáčky

Finále Plzeň nově udělí Zlaté ledňáčky

21.04.2014

Světové "neformanovské" filmy kameramana Miroslava Ondříčka, téměř kompletní domácí hraná i dokumentární tvorba za poslední rok za účasti tvůrců a poprvé i výběr nových slovenských filmů, to… (více)

Reklama

Reklama