Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá epizoda se inspiruje mediálně známým případem sexuálního násilníka z pražského sídliště Jižní Město. Měla policie tak dlouho tajit před veřejností, že neznámý pachatel znásilňuje ženy, které přepadá ve výtazích bytových domů? Pražská mordparta dopadla pachatele za pouhý týden od převzetí případu. Byl odsouzen na deset let. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý díl první série rozhodně nezklamal, přesto na rozdíl od prvního dílu chybí napětí (a také chybí nějaká vtipná hláška soudního lékaře Ondřeje Malého, který vždy dokáže zaperlit). I tak ovšem díl, který potěší stylem pátrání, stylovým důkazním materiálem (sedmi centimetrovým přirozením) a také docela slušně se rozvíjejícími vztahy na oddělení. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá návštěva na 1. oddělení se mi zdála být lepší, protože se kriminalisté znatelně méně bratřili s nedůvěryhodnými civilisty a celé vyšetřování na mě působilo jaksi věrohodněji. Tvůrci dokonce nezapomněli ani na pověstnou empatii vůči obětem znásilnění, což je věčná bolest, protože se zde střetávají dva světy: svět ženy, které (když odhlédnu od případné bolesti) nějaký zmrd narušil její soukromí a její život tím nejhorším možným způsobem (tedy až do doby, kdy se naplno rozvine telepatie a nějaký slizák, se začne ostatním prohrabávat v myšlenkách), a svět kriminalisty, který sice (alespoň doufám) chápe její situaci, zároveň ho ale tlačí čas, protože stopa často rychle chladne (pokud vůbec nějakou má, pokud ne, je ten tlak ještě větší). Vcelku silná záležitost. Pobavila mě vyzváněcí melodie telefonu kapitána Pražáka:-) / Poučení: Jo, jo, ješitnost tě může dostat do velkých problémů. Nebo tě utopit v těch, co už sis nadělal. ()

Reklama

kingik odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Režisér Inkvizitor, Jan Hus, znásilnění bez explicitností, dušení se smíchem a prudká debilita. To byly poznámky, které přistály na mém papíře během pondělního sledování epizody z fušerské krimi série Výmrdy 125. nadělení. Povím vám, že kdybych si nepěstoval přísnou image Bustera Keatona, muže bez smíchu, toho pondělního večera mohli expedovat můj smích šouklínům na pouť, kde by jej prodávali jako oblíbený Pytel smíchu. Už první scéna, v níž do výtahu za budoucí znásilněnou obětí vběhl pičus v teplákovce, byla otřesným režisérem a nepodařeným střihem na úrovni filmů s Les Charlots, zprzněna do parodie stylu na Wese Cravena. Z dokumentu o natáčení bych se jistě dozvěděl, že její realizace zabrala dva dny, a byla tak náročná, že se "znásilněná" Lenka Zahradnická zpotila až na genitáliích. Pak následovalo samotné vyšetřování. Případu se ujal Blažek, remcal něco o tom, že řeší vraždy (ten tedy jo) a sexuální zločiny jaksi nejsou jeho obor, ale šlo už o jedenáctou napadenou oběť v jedné lokalitě, takže vyšetřování nesneslo odklad. Vytvořil tedy profil pachatele, ve hře byla i verze, že pachatelů je víc, nicméně pracovalo se s tím, že sexuální deviant bude fakt jen jeden. No a teď, jak se dopracoval k těm faktům o pachateli. To bylo něco úděsného, co tam předváděli. Pachatel byl rozhodně trestaný, jak na toto došli, pičo, to zůstává větší záhadou než levitace Chrise Angela. Pak následovaly další durchy. Nějakým záhadným způsobem se došlo na to, že to bude čerstvě propuštěný recidivista. Jo, super, beru, akorát nevím, jak ho tak rychle v tom značném počtu identifikovali. Blažek se jen zadíval na monitor s profilovými fotkami možných násilníků a bum bác, ten jeho byl hned jasný. Pak zase nic, vesměs trapno a nuda. Zdevastovaný touto úžasně příšerně natočenou a nenapínavou pičovinou, jsem očekával konec. Ten byl hodně (ú)levný. Dopadli maníka, co ho měli vytipovaného, ten se doznal ke dvěma deliktům, ale co zbytek. Tak ho chytili na jeho malé péro, nebo za jeho malé péro. to je fuk. Maník se doznal. Blažek a spol. diváka spolehlivě upálili. Ještě bych dodal, že proces vyšetřování hatila jakási tv stanice, jejíž zpravodajství připomínalo parodii na zpravodajství. Tyto sekvence patřily vůbec k tomu nejhoršímu v dějinách českých krimi seriálů. Režisérovi Wlodarczykovi bych nedovolil ani osahat si kameru a filmový matroš. To, co předvedl s herci a solidním materiálem podle skutečných událostí, nebylo úplně normální. Tentokrát ovšem pochopení pro bizár nemám. 0% ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně mrazivý případ o úchylákovi, který znásilňoval ženy jak na běžícím pásu a dneska už je venku z basy mezi námi. Trochu jsem si všiml, jakým humpoláckým způsobem to vyšetřoval Pražák v podání Filipa Blažka, který k těm obětem přistupoval dost necitlivě. Jestli to je předobraz reality tak se nedivím, že ty ženský to moc nehlásej. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani druhý díl o sériovém „znásilňovači“ žen z Jižňáku si nevedl zas tak špatně. Jasně je tady i dost nelogických kopanců a podivných chování ze strany vyšetřovatelů, ale jsme taky jenom lidi – někdo dá na svou intuici – někdo jen na přímé důkazy…Mělo to ale slušnou atmosféru, místy i akci, herecké výkony taky nebyli nejhorší, proběhlo pár humorných hlášek a navíc toho hajzlíka chytli – na jeho malé péro… ()

Galerie (13)

Zajímavosti (9)

  • Skutečný pachatel se jmenoval Miroslav Tóth a v roce 2002 se dopustil devíti znásilnění nebo pokusů o ně, loupeží a vydírání. Byl odsouzen na 11,5 roku vězení. (sator)
  • Pražák (Filip Blažek) si vyrobí velikou tabulku s poznatky o pachatelích jednotlivých přepadení, aby mezi nimi našel spojitost. Stejně podle svých slov postupoval při vyšetřování tohoto případu scenárista Josef Mareš, a protože se mu tabulka osvědčila, používal pak stejný postup i u dalších případů. (melica)

Reklama

Reklama