Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I s duchem se dá letět vzduchem za štěstím! Viktor Preiss jako tajemný duch ve výpravné pohádce o zamilovaném mládenci, krásné princezně a hromadě zlata, které nakonec nikdo nepotřeboval... Jedné bouřlivé noci na Šibeničním vrchu objeví náhodou tulák Vojta (F. Skopal) v podzemí poklad, který hlídá tajemný duch. Vojta se ho poleká a uteče, předtím si ale stihne strčit do kapsy malé křesadlo a pár zlaťáků. O ty ho vzápětí připraví v podivné hospodě. Dozví se tam ale také o krásné princezně (V. Kubařová), která nikdy neopouští zámek. Když Vojta konečně použije křesadlo a přivolá tak nevědomky ducha (V. Preiss), který mu musí sloužit, jeho život se od základu změní. Na Vojtovo přání přinese duch v noci spící princeznu a Vojta se do ní okamžitě zamiluje. Chce být stále s ní. Duch mu v tom s radostí pomáhá. Mezitím si totiž hodného Vojtu oblíbil a v jeho přítomnosti zjišťuje, jak svůj bývalý život promarnil. Zdá se, že příběh směřuje ke šťastnému konci, když všechno zkomplikuje hamižná dvorní dáma (J. Bohdalová), která odhalí tajemství křesadla a je odhodlaná ke všemu, aby ho získala… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (352)

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Nebyl bych tolik kritický, přátelé, třebaže i já mám raději více atmosférické pohádky. ~ Tato nová vánoční, domnívám se, nicméně splnila svůj účel, a to i přesto, že coby hlavní štědrovečerní artikl to nemá lehké. Kvalitní herecké výkony (Preis, Dejdar) sice převyšují chabý, ve dvou třech případech až tragikomický, scénář, avšak vtip ani naučení tomuto nejnovějšímu kousku Zdeňka Zelenky nechybí. ~ Prostor pro zvýšení kvality štědrovečerních pohádek tu jistě je, ale žádná tragédie se tentokrát nekonala. Aspoň že tak... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, jako již po několikero let nám veřejnoprávní televize servíruje novou pohádku ke štědrovečerní večeři. A opět se tento dobře míněný skutek minul účinkem. Postava ducha v podání Viktora Preisse je milá a vtipná, Veronika Kubařová celkem roztomilá, to je ale vše, co je na této pohádce kladné. Nic proti Jiřině Bohdalové (tedy něco ano - je děsně uřvaná), ale s tím, jak si sebe tato herečka cení, mohli tvůrci filmu ušetřit za její obsazení a zaplatit lépe scénáristovi, aby filmové postavy pobraly více rozumu a ještě vybírat ze sympatičtějších obyčejných/prostoduchých chlapíků, budoucích králů. Pohádka není úplně pitomá (H. CH. Andersen byl nějaký pohádkář), ale je natočená tak nějak divně, s utahaným dějem nedějem. Na nědělní ufuněné odpoledne stačí... ()

Reklama

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Vysvětlil někdo tomu hovadu Zelenkovi, že pohádka se vyznačuje něčím jiným než infantilním zmatkováním? Ještě jednou uvidím v nějaké pohádce Bohdalovou a půjdu si blinknout. Tohle kurvení vkusu dětí by mělo být trestné. Počkejte, za pár let se bude říkat "zlatej Troška". Jan Hrušínský potvrzuje, že se fotrovi silně nepovedl a na hraní by se měl definitivně vykašlat a partička kolem Dejdara je už zase banda pitvořících se trapáků. Jediný Preiss snad za něco stál. P.S. V původním obsazení měl hrát Vojtu Ondřej Novák, dost by mě zajímalo, který kokot ho nahradil tím dřevákem Skopalem. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Trapnost až na půdu, kterou z pekelného odpadu zachraňuje opravdu jen postava a herectví Viktora Preisse. Odpustila bych televiznímu filmu laciné kulisy, levnou výpravu a mizerné herce. Jenže tady jsou i prvoligoví herci neskutečně protivní a otravní (Bohdalová, Hrušínský), princezna nesympatická a král tak pitomý, až by z toho jeden brečel. Navíc natahovaný děj, který by bohatě vystačil na svižný dvacetiminutový krátký film, se neuvěřitelně vleče, nudí a na nejednom místě nedává ani trochu smysl. Úpadek české pohádky v přímém přenosu. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že český film a česká pohádka od roku 2000 dále musí být opravdové terno, aby přesáhla vůbec šedesát procent. Nemyslím si, že si Duch nad zlato zaslouží pouhých třicet osm procent. Andersenovy pohádky jsou dost náročné a často hodně temné a depresivní, Zelenkova adaptace je dost veselá a typově výborně herecky obsazená. Já jsem byl o Štědrém večeru spokojen. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (6)

  • Role byly napsány přímo na tělo hlavním hvězdám Viktoru Preissovi, Janu Hrušínskému, Jiřině bohdalové a Martinu Dejdarovi. (Cucina_Rc)
  • Jiřina Bohdalová se prý inspirovala pro vzhled dvorní dámy dřevěnou panenkou matrjoškou. (Aknah)
  • Film se od knižní předlohy Hanse Christiana Andersena liší. Například v knize to není duch, nýbrž tři velcí psi, kteří majiteli křesadla nosí peníze. (Nick321)

Reklama

Reklama