Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (637)

misterz 

všechny recenze uživatele

Úžasná, naozaj úžasná výprava a čarokrásna kamera. Odpúšťam aj historické blbinky, o historickú rigoróznosť tu aj tak nešlo. Miestami mi to pripomínalo kríženca Agory (2009) a Kráľovstva nebeského (2005), pričom si Liečiteľ z oboch filmov vybral len to lepšie. Ide o jedinečnú sondu do stredovekého liečiteľstva a náboženského fanatizmu (ani jedno z troch veľkých náboženstiev nebolo vynechané). Epický príbeh Roba Colea a jeho strastiplná cesta za vzdelaním ma veľmi oslovila a narozdiel od iných mi nevadila ani pomerne dlhá stopáž. Ba naopak, prial by som si ešte dlhšiu. Ben Kingsley mi opäť raz potvrdil, ako veľmi mu svedčí účinkovanie v historických, prípadne biblických filmoch. Príjemne prekvapila aj Emma Rigby. No čo vám poviem, to je jednoducho žena snov. :) Zaujala a určite to v budúcnosti niekam dotiahne. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Dávám čtyři hvězdičky s tím, že zdejších 79% je přeceněných - filmu by lépe slušelo tak 72%. Film nadhodnocuji, protože přestože je předvídatelný, neoriginální a klišoidní, byl Avicenna značně zajímavou osobností (scénář vychází z románu a ne jeho skutečného života) a středověké lékařské prostředí člověk nevidí často. Na evropský film nadstandardně dobré. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ranhojič je taková hezká pohádka pro dospělé. Má to vše co takový příběh má mít. Chudák po mnoha dobrodružstvích dojde poznání a z Persie si přiveze princeznu domů do Londýna. Filmy ze středověku mám rád. Obzvláště ty syrové. Hned úvodní konstatování, že křesťanství a středověk uvrhly v leccčemž na svém počátku skutečně lidstvo o pár století zpět mně slibně navodilo dojem, že autorem je někdo kdo ví o čem píše..... Měl jsem obavy, že nás tvůrci zasvětí do nějaké té středověké řezničiny, přičemž trhání vykotlaných a shnilých zubů jsem bral jako jistotu... Čekal jsem, že hlavní hrdina bude pomocníkem nějakého toho kata. Ti nejenže měli o anatomii, svalech, ale i vnitřnostech nejlepší představu, ale v případě neprokázání viny dotyčného při mučení ho měl kat v rámci možností a schopností dát zase do pořádku. Samozřejmě, že takový nevinný byl doživotně většinou zmrzačen a to v lepším případě. Ale přesto to byl kat kdo znal nejvíce. Jenže zde je to jiné. Náš ranhojič je vlastně holičem. Knihu jsem nečetl a tak jsem byl list nepopsaný. Z digitalizovaných (pravda nádherných scenérií) šla z těch barev hlava kolem, ale časem to přestalo být zajímavé a širokoúhlé záběry podmalované orchestrem působily skoro až lacině. A byla to i šílená stopáž, která mne občas donutila podívat jak moc poskočila minutová ručička na hodinkách... Příběh sám je jednoduchý - až naivní. Hdinovi vše vychází, v nebezpečí vždy někdo zasáhne atd... U dobrodružné pohádky pro děti bych to čekal, ty však asi nebyly cílovou skupinou diváků... Za mne jsou tři apendixy. * * * ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tržiště senzací, hudební mumraj a pohádka pro hloubavé romantiky - udělá dojem, avšak brzy vyprchá... Něčím připomíná Království nebeské, jen hrdinovým okouzlením z vědění a odhodláním postoupit cokoli pro splnění svého vznešeného snu mi přijde tématicky zajímavější... ale i já jsem okouzlená - novým klukem u filmu, Tomem Paynem, jakousi mladou a pokornou verzí Juda Lawa, ze kterého jsem nerada spouštěla oči, když se mi v několika málo případech vytratil ze záběru. Ale i jinak je Ranhojič velmi dobře dívatelný, vychází ze starých filmových způsobů s moderním stylem natáčení, aniž by se podbízel tvorbou novotvarů na kostře historické podívané, a i když je v podstatě dost plochý a nehorázně předvídatelný, ráda mu odpouštím. Navíc, po nepěkných středověkých dojmech z úrovně medicíny a možností postapokalyptické doby, která by mě mohla zastihnout, ukradnu svému zubaři novokain a nějaké ty fajnové kleště, k holiči jít nehodlám... ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

"Because there is nothing to be afraid of. Death is merely a threshold we must all cross... into the silence, after the final heartbeat... drifting away with our final exhalation... into eternal peace..." Jeden z největších kinematografických zážitků vůbec. Neskutečně úžasně podaný a napsaný příběh (chvílema napětí jak prase, chvílema úžasný dialogy, ale ani jendu sekundu nuda), úchvatná výprava a herecké výkony, fantastická hudba a v neposlední řadě emoce, které se nesnaží tlačit na pilu, ale přicházejí a pozvolna zase odcházejí. Jako třešnička na dortu je neuvěřitelný krasavec Tom Payne, který je nejenom "hot person of the year" ale zároveň i skvělý herec. Zřejmě nejlepší evropský historický film všech dob. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Stejnojmenná kniha Noaha Gordona, podle které je film natočen, se v roce 1999 na Madridském knižním veletrhu dostala do desítky nejčtenějších knih. (Terva)
  • Film se odehrává v 11. století, době hlubokého středověku. Hlavní hrdina se v něm v orientu potýká s černou smrtí, nazvanou epidemií moru. Ovšem Černá smrt poprvé zasáhla svět až ve 14. století, přesněji v letech 1347-1353, a byla začátkem konce doby, kterou dnes označujeme jako středověk. Ve filmu Ranhojič tedy jde nejspíše o Dýmějový mor, který přenášely blechy z krys na lidi. Černá smrt podle některých vědeckých teorií byla zmutovaná verze dýmějového moru a nebezpečnějšího plicního moru. (Nach)
  • Po premiére 25. decembra 2013 v nemeckých kinách sa film stal okamžite kasovým trhákom a producentom vyniesol Bogey Award za viac ako 1 000 návštevníkov na kópiu počas otváracieho víkendu a 1 milión návštevníkov za desať dní. (Arsenal83)

Reklama

Reklama