Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (637)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Německá produkce? Něco tak dobrého a zručně natočeného? Nevěřil jsem, že to může být tak dobré, ale ačkoliv to má neskutečných 150 minut, film nenudí a smysluplně děj posouvá dopředu. Možná to má také co dočinění s tím, že mě středověká Persie jako část historie celkem zajímá a rád se dozvím něco nového, ovšem nic to nemění na tom, že po historické stránce se film povedlo vystihnout dokonale. A k tomu všemu je to celkem dobře nahláškované (,,Já mam oči jako ostříž! Ale chcíplej.”) PS : Ben Kingsley je super, zejména díky němu a zbytku anglického štábu jsem dal filmu šanci...75%...[11.5.2014_Cinema City_Flora] ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dobrý den, doufám, že se vám leží pohodlně. Našel jsem vás z cesty unaveného a zmláceného na ulici plné sebe si hledících lidí, proto jsem se vás ujal. Jmenuji se Ibn Sína, budu váš osobní lékař. Pohádka s bráchou Jirky Mádla je na emoce lakomá, příběh je značně plochý a nehorázně předvídatelný, herci až na výjimky nezaujmou, výprava je ohlodaná na kost, napětí celkově chybí. Na 150 minut je to sakra dost škraloupů. Těch 79% moc nechápu. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Úžasná, naozaj úžasná výprava a čarokrásna kamera. Odpúšťam aj historické blbinky, o historickú rigoróznosť tu aj tak nešlo. Miestami mi to pripomínalo kríženca Agory (2009) a Kráľovstva nebeského (2005), pričom si Liečiteľ z oboch filmov vybral len to lepšie. Ide o jedinečnú sondu do stredovekého liečiteľstva a náboženského fanatizmu (ani jedno z troch veľkých náboženstiev nebolo vynechané). Epický príbeh Roba Colea a jeho strastiplná cesta za vzdelaním ma veľmi oslovila a narozdiel od iných mi nevadila ani pomerne dlhá stopáž. Ba naopak, prial by som si ešte dlhšiu. Ben Kingsley mi opäť raz potvrdil, ako veľmi mu svedčí účinkovanie v historických, prípadne biblických filmoch. Príjemne prekvapila aj Emma Rigby. No čo vám poviem, to je jednoducho žena snov. :) Zaujala a určite to v budúcnosti niekam dotiahne. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Líbivé zpracování a patetická tečka, netuším nakolik je to způsobeno knižní předlohou, německý blockbuster se i v tomto ohledu vyrovnává Hollywoodu, továrně na jednoduché černobílé zkazky. Kniha Noaha Gordona, pokud nebyla filmaři tedy totálně zprzněna, nečetl jsem, se tedy nedrží historických faktů a patrně vypráví stejně jako film příběh, který se mohl stát za devatero řekami, takové bylo, nebylo. Mám rád filmové pohádky a jemný odkaz na Příběhy tisíce a jedné noci na mne celou dobu mile pomrkával. Konvenční pohledná vyprávěnka, to se mi nemůže nelíbit. Čtyři. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dnes asi každý ví, jak má vypadat bestseller a jak kasovní trhák. Vybere se zajímavý motiv, vymyslí se atraktivní hlavní hrdina, přidá milostná zápletka, trochu dobové atmosféry a máme to na světě. Připadám si trochu, jako by mi někdo předváděl kouzelnické triky, které důvěrně znám. Pak už záleží jen na mě, jestli se chci bavit nebo se budu dotyčnému dívat pod ruce, jestli je dostatečně šikovný. Ranhojič přesně odpovídá oblíbenému scénáři, v ničem se nevymyká. Ukazuje právě takovou podívanou, jakou divák očekává. Všechno je na svém místě - hvězdné obsazení, zápletka i rozuzlení, odpovídající muzika... Dobové reálie jsou barometrem odvahy, kdo si jak věřil a kolik troufl do filmu zainvestovat. Příběh nemusí být pravidivý ani věrohodný, ale musí zaujmou a dojmout dostatek pokud možno platících diváků. Nejsem většinový divák, nevadí mi chudší výprava, ale nebaví mě dívat se na filmy, podobající se těm, které jsem už někdy viděla. Ranhojč je příjemná podívaná, která neurazí, mnohým se bude líbit, ale nepřinese nic nového. Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Televízna verzia je oproti kino verzii o 35 minút dlhšia, preto bola rozdelená na dve časti. (Arsenal83)
  • Počas epidémie Rob (Tom Payne) navrhuje pitvu mŕtvoly, ale Ibn Sina (Ben Kingsley) to odmieta s tým, že islam pitvu zakazuje. Nie je to pravda. Hoci súčasný islam vníma lekárske pitvy ako problematickú záležitosť, väčšina súčasných odborníkov na islamské právo súhlasí s tým, že je prípustná s niekoľkými obmedzeniami a neexistuje jasný dôkaz, že stredovekí moslimovia boli v tomto odlišní. Túto prax podporilo množstvo stredovekých islamských medicínskych odborníkov. Je teda nepravdepodobné, že by Ibn Sina odmietol pitvať telo uprostred lekárskej krízy, ak by to ponúkalo nádej na potenciálnu liečbu. (Arsenal83)
  • The Hollywood Reporter napísal: "Ambiciózny a nádherne natočený dobový film odohrávajúci sa v Perzii 11. storočia, ktorý sa väčšinou vyhýba nezmyselným CGI bitkám, ak nie všetkým dobovým filmovým klišé." (Arsenal83)

Reklama

Reklama