Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (637)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý německý historický film. Vždycky mě zajímaly počátky medicíny a to, jak se k ní ve středověku stavěli. Mladý Rob se v po smrti své matky v Anglii stane bradýřem. To mu ale nestačí. Vydá se do vzdáleného orientu odhalovat taje léčitelství. Tam se ho chopí zkušený hakýn v podání Bena Kingsleyho, který hned objeví jeho velký potenciál. Rob se tedy vzdělává spolu s ostatními žáky. Zazáří ve chvíli, kdy město postihne mor a on přijde s kreativním řešením, jak se ho zbavit. Taky se do toho zamotá zakázaná láska. Celou dobu ho láká zakázaná pitva, díky které si koleduje o velké problémy. I přes pár divných momentů je film dost zajímavý a jí si ho užil. Stellan Skarsgård tu má drobnou roli. "Je to zrádce a nekromant!" ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Na historický film s nemeckou produkciou veľmi slušné, tie prachy sú tam vidno. Skvelé herecké obsadenie, nádherné kostýmy, vypráva, hudba a pútavý liečitelský príbeh s nádychom Kráľovstva nebeského dokážu zaujať až do konca. Chcelo by to trošku svižnejšie tempo v druhej polovici, ale inak veľmi dobrý film, ktorých v rámci žánru až tak veľa nieje. 80% - 4* ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Vizuálně a technicky opojné historické dramátko, ve kterém precizní stavba rádoby osudového příběhu funguje až tak dokonale, že vlastně působí rušivě předvídatelně, a divák znalý Království nebeského, Agory či Statečného srdce si už pak jen nevzrušeně odškrtvává body z ušlechtile mdlého scénáře. Filmům, které nelze nenávidět, někde v hloubi chybí kus duše. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Další důkaz toho, že církev a víra v kecy hošanů v černém jsou celosvětově zhoubné, bez ohledu na dobu. Ani zdravý rozum, ani nadpřirozené schopnosti, dokonce ani sebezohavení obřízkou nepomůže a nezachrání. Smutné... Nicméně po dvou dnech vrcholné pracovní prudy, kdy už jsem začal přemýšlet o tom, jestli by mi v blázinci nebylo lépe, mi tenhle film zase ukázal, že jsem vůl a nemám si nač stěžovat. Bolest v podbřišku neznamená postranní neléčitelnost, ale pár dní odpočinku, mor znám jen z knížek a pinďoura mám v celku. A když jsem se pak dočetl, kdo psal scénář, je to úplně jasný. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu málo známy a predsa výnimočný historický film s vysokou stopážou, ktorá však nenudí. Dostávame sa do čias, kedy v Európe boli choroby riešené amputáciou hrdzavou pílkou a ako narkóza bol dobrý i buchnát kyjakom s trochou vína pre postihnutého. A pritom na Blízkom východe už Arabi dávno poznali zákutia lekárskej vedy. Dnes už príde smiešne, že človek z Anglicka cestoval do dnešného Iránu jeden celý rok, aj tu vidíme, kde sa svet nachádzal pred 1000 rokmi. Film je pomalý, v celku pokojný, priam na mieru ušitý Benovi Kingsleymu, ktorý ako by tu pokračoval vo svojej role Gándhího. Historickú presnosť nečakajte, ide o fikciu. Vysoko hodnotím i hudbu. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Televízna verzia je oproti kino verzii o 35 minút dlhšia, preto bola rozdelená na dve časti. (Arsenal83)
  • Pri písaní knihy sa pre hodnovernosť deja nechal Noah Gordon zamestnať v nemocnici. Študoval lekárske dejiny a rôzne chirurgické postupy v minulosti. (Martyska)

Reklama

Reklama