Reklama

Reklama

Marie, královna skotská

  • Velká Británie Mary Queen of Scots (více)
Trailer 3

Bylo jí pouhých šest dní, když se po smrti otce stala Marie (Saoirse Ronan) skotskou královnou. V šestnácti přidala díky sňatku titul královny francouzské, ale když o dva roky později ovdověla, srdce ji odtáhlo domů. Osmnáctiletá dívka musela od počátku obhajovat svůj trůn před rebelujícími skotskými klany, navíc čelila otevřenému nepřátelství rodově spřízněné anglické královny Alžběty (Margot Robbie), jejíž vládu odmítala uznat. Averze to byla oboustranná, Alžbětě Marie vadila nejen jako vzpurná rivalka, ale i jako matka budoucího krále Jakuba. Anglická panovnice totiž v tomto směru měla z mnoha příčin jen mizerné vyhlídky. Na druhou stranu obě panovnice spojovala jejich izolovanost v prostředí tvořeném výhradně muži, díky němuž získaly vzájemné pochopení, dokonce i respekt. Britské ostrovy však byly pro dvě tak silné ženy příliš malé a obě to věděly. Otázkou bylo jen, která z nich se rozhodne udělat první krok k eliminaci té druhé, a jak moc je to bude bolet. (CinemArt)

(více)

Recenze (108)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Marie, královna skotská, nabízí jak pro filmaře, tak pro diváky, velice zajímavou a výraznou historickou látku, bohužel ale toto její zpracování představuje jen zoufale mizerný výsledek, který naprosto přesně definuje prakticky jediný výraz, a to Nezáživný. Ale jako že nezáživný tak moc, až se mi tomu během těch dvou hodin nechtělo pořád ani věřit, že to bude vážně po celou dobu tak velmi nudné a prázdné, a v podstatě až do konce jsem tudíž naivně očekával, že přeci jen dojde k něčemu, co by to byť jen minimálně oživilo, nebo mě alespoň probralo z letargie, ovšem k ničemu takovému nicméně skutečně nedošlo, a tak tato podívaná nabízí opravdu je dvouhodinové mdlé tlachání a nevídaně otravné konspirování, bez okamžiku napětí, emocí, či jakéhokoliv zaujetí. Veškeré postavy mi navíc připadali naprosto nepřesvědčivě charakterově vykreslené, jinými slovy, podané jen zcela povrchově, takže nikdo z přítomných mě vůbec nezaujal, k čemuž přispěli ale i výkony jejich hereckých představitelů, na něž jsem se konkrétně vyloženě těšil, ale i v tomto ohledu jsem nakonec vyloženě zklamán. Zápletka pak krom nudnosti nabídla už jen unylé tempo, bez špetky dramatizace, či závěrečného vygradování, prostě musím jen zopakovat, tuna nezáživných a nezajímavých dialogů, no fakt celkově bída. A jelikož jediným kladem tohoto snímku je pouze kostýmní a vizuální výprava, vyvolávající alespoň důstojnou atmosféru, musím zklamaně hodnotit podprůměrně, jelikož víc si tenhle film zkrátka nezaslouží. ()

radecacek 

všechny recenze uživatele

*Whistler Film Festival 2018* Úžasné kostýmy a skvělé herecké výkony obou hrdinek si musí užít každý. Bohužel výprava samotná, scénář a herecké výkony některých vedlejších rolí mi přišli jak z telenovely. Škoda ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Rádoby historický film pre ženy, ktorý však pracuje s toľkými domnienkami a špekuláciami a predkladá ich ako hotovú vec, že divákovi znechutí aj vcelku pekne vykreslenú alžbetínsku dobu. Hoci jej dvor je viac multikulturálny než by človek vedel akceptovať. Postavy sú tu tiež na obtiaž, Alžbeta je viac kráľovnou Annou z The Favourite, než mocná kráľovná od Blanchett, takže ani feministky nemôžu odchádzať z filmu spokojné a kráľovná Mária je rozmaznaná pizda, ktorá si o to všetko koledovala. ()

adam9 

všechny recenze uživatele

Důraz na ženský vzdor, který i přes obdivuhodnou odvahu a vytrvalost stejně v tom mužském světě neobstojí, je takřka všudypřítomný, což filmu v celkovém dojmu citelně ubližuje. Je to škoda, protože herecký talent a zajímavá historická látka přišly kvůli zmatenému vyprávění a zbytečnému, přehnanému obdivu ke skotské královně tak trochu vniveč. ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Trailer k filmu ma bavil viac než samotný film - výborne zostrihaný, správne načasovaný a vygradovaný s veľmi sľubným hudobným podkladom, ukazuje to najlepšie z filmu ako takého, navnadí. Pokiaľ by som ho mal prirovnať k nápoju - bola by to dobrá energická káva. Naproti tomu film pôsobí ako trikrát vylúhovaný čaj, všetko čo je naznačené v trailery je mdlo roztiahnuté na ploche 2 hodín, konflikty načrtnuté, vzťahy nedotiahnuté, nevyeskalované do potencionálneho - emócie burcujúceho záveru, ktorý mi bol ako divákovi ľahostajný. Vizuálne je to okulahodiace, (miestami pripomínajúce barokové maľby), hudobne uspokojivé, Saoirse Ronan ako ťahúň filmu, ale vo zvyšku veľmi priemerné (+ ako v mnohých komentároch uvedené - historicky nekorešpondujúce, minimálne s ohľadom na fakt, že tento kúsok je 100 % korektný a spĺňa všetky kvóty súčasnej americkej filmovej produkcie, bez ohľadu na reálie doby). ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Není to tak dobré jako Králova přízeŇ, ale i tak poměrně slušné hirtorické psychologické drama, které drží nad vodou zejména skvělý výkon Saoirse Ronan a v menší míře i Margot Robbie...Film je natočen velmi precizně se spoustou krásné skotské přírody, ale také se spoustou intrik a zvratů, nejen mezi oběma královnami...70% ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Po delší době historický film, kde nechybí honosné kostýmy, velká výprava, prostředí na jedničku a hlavně silný příběh. Zde dvě mladé ale velké herečky a pro mě sázka na jistotu. Film utekl jako voda a já tedy naprosto spokojený. Jak moc si tvůrci zase přizpůsobili reálie je věc druhá. ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Margotka je sexy i s ksichtem poďobaným od neštovic a Saoirska je pro mne zajímavý objev. To je ale asi tak všechno, co mě tenhle film dovedlo dokoukat až do konce. Jinak jsem se v tom místy dost ztrácel a musel si ty historické reálie stejně došprtat na netu. On to stejně historický film úplně není, ostatně už vidím, jak v 16. století byl vysokým lordem a velvyslancem Anglie nigga. Sorryjako ale je to chujovina a klidně si mě mějte za rasistu. To samé dvorní dáma z Asie. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Jestli je to film „od ženy o ženách pro ženy“, tak jsem žena (s pindíkem), což klidně může bejt neúmyslná paralela s tvrzením Alžběty I. v tomto filmu, že ona je muž (s pipinkou). Je to jeden z těch filmů (nebo seriálů), který hezky ale zkratkovitě naznačej, co si pak člověk zpětně stejně musí dogůglit. A tohle mám rád, takže ode mne smělý čtyři rudý. ()

Alien220 odpad!

všechny recenze uživatele

Historický a životopisný film? Mě ve škole neučili o černošíchv 16. století v Anglii… AHA, možná proto, že tam žádní nebyly. Znásilňování historie v zájmu progresivistických píčovin je podle mě nebezpečný gambit, který se nám vrátí. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Já mám ráda výpravná historická dramata a ani tohle mě nezklamalo. Člověk se však musí oprostit od očekávání "skutečnosti", protože každý tvůrce si vybere tu svou a nikdy to nemůže být zcela objektivní. Navíc musí jeden počítat s tím, že ho nečeká přednáška z historie na vysoké škole. Na to už si musí dát práci a buď si to načte nebo půjde studovat  britskou historii. Za mě 80% ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Na mne tento snímek valný dojem neudělal. Ne, že by byl vyloženě špatný, ale střih a způsob jakým byl příběh podaný, ho vcelku pohřbil. Některé scény vůbec nedávaly smysl, dialogy dosti fádní.Za mne slabší průměr. ()

Aluminium 

všechny recenze uživatele

Zbytočný film. História poňatáta očami modernej doby. Posledná kvapka bola, keď Mary prepáčila tomu Talianovi, že zviedol jej muža. Zarytá katolíčka! Zaujímavé kostýmy tho. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Už je to trochu doba, co jsem viděl tento film, nicméně negativní vzpomínky přetrvávají. Tohle byl snad nejhorší "historický" film, co jsem za poslední dobu viděl. Nechci řešit autenticitu. Když se látka vhodně dramaticky "přetaví", tak mi až tak nezáleží na historické přesnosti. Pokud se ovšem neobjeví nějaká ta bota. V tomto filmu došlo k drobným odlišnostem, které ovšem prakticky neměly žádný smysl. Třeba to setkání Marie a Alžběty, ke kterému dosti možná ani nedošlo a které mělo být vrcholem celého snímku, vyznělo totálně samoúčelně a naprázdno. Dál budu pokračovat v bodech. Ve filmu se mnohdy řeší nepodstatné věci. Mezi událostmi se děsně a nepřehledně přeskakuje. Závěrečná poprava (hůůů spoiler), která byla prakticky představena na začátku (nechápu proč), působí jako něco, co ve filmu vůbec nemělo být. Marie vůbec nestárne. Tedy v podstatě nikdo kromě Alžběty. Myšlenka, že proti sobě stály dvě královny, které se měly mezi sebou respektovat, nebyla vůbec dotažena. Máme tady nesmyslné multikulti kvóty. Dialogy jsou hrozné atd... Ronan a Robbie jsou jistě skvělé herečky, ale takový bordel zkrátka nemohou zachránit. Ani hudba Maxe Richtera. Takže dvě hvězdy a delete! Příšerný film! ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Po veľmi solídnom začiatku sa to postupne stráca na tempe. Dvojica S. Ronan a M. Robbie je celkom dobrá, vo vedľajšej roli zaujímavý G. Pearce. Kostýmy a výprava sa poviedli. Osobné hodnotenie: 70% (***) ()

Ema57 

všechny recenze uživatele

Začátek mě bavil, byla jsem zvědavá, jak si povede královna Marie na skotském dvoře, jak bude čelit intrikám Alžběty a jejích rádců. Vůbec mě nebavila zápletka s původně vášnivým a oslňujícím milence, ze kterého se vyklube homosexuál. Divné. Saoirse Ronan výborná a uvěřitelná, Margot Robbie byla nudná a jejich setkání taktéž ušlechtilá nuda. ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Odhliadneme od všelijakých kultúrnych, spoločenských či historických nezrovnalostí, tak sa jedná o jeden, síce menej dynamickejší, no aj tak dych berúci počin, kde mi stačili výkony dvoch hlavných predstaviteliek, aby som bol spokojný. 75 %. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Slabá réžia, nedobrý strih a priveľa jednotvárnych mužských postáv. Od začiatku je jasné, že príbeh bude vrcholiť stretnutím dvoch panovníčok. Veľmi príjemná je Saoirse Ronan vo svojej prvej veľkej role, Margot Robbie odvádza svoj štandard a náramne sa hodí do role anglickej bezdetnej kráľovnej. Ináč je to klasika čo sa týka kostýmov, ale výprava v bojových scénach je slabá. Viditeľné, že na režisérskej stoličke sedela žena. Na jednej strane kvitujem natáčanie v starých gotických budovách, na druhej strane nemusím akože nenápadný LGBTI motív za každú cenu + ma otravuje niečo tak normálne ako kecanie o tom keď má žena svoje dni, alebo ako polopaticky treba zobraziť manželský sex i keď v ňom bolo toľko lásky čo by nevošlo ani za necht. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Má to svoje chyby, má to svoje historické nepřesnosti, ten konec od Mariina uvěznění do její popravy je poněkud ... no řekl bych značně stručný (kde jsou dopisy, které ji vlastně usvědčily ze zrady?), ale to hodnocení, které jen pomalu stoupá z počátečních asi 52% na současných 61%, mi pořád přijde přece jen málo. Už jen pro tu výpravu, kostýmy i hudbu se mi to docela líbilo, ač to nebylo něco, nad čím bych úžasem otevíral hubu. I tak se na to někdy rád podívám znovu. ()

Související novinky

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (více)

Reklama

Reklama