Reklama

Reklama

Fargo - Season 4

(série)
Trailer 2
USA, 2020, 9 h 48 min (Minutáž: 39–63 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Čtvrtá řada seriálu Fargo nás zavede do Kansas City ve středozápadní části USA. Loy Cannon (Chris Rock), který řídí afroamerickou zločinnou organizaci, uzavře dost labilní příměří s konkurenční italskou mafií a společně ovládají alternativní temnou ekonomiku zahrnující podvody, korupci a obchod s drogami. Aby oba bossové posílili vzájemné mírové soužití, vymění si navzájem svoje nejstarší syny. Ve smyslu dohody je Loy Cannon povinen vychovávat syna svého rivala, jako by byl jeho vlastní. Když ovšem šéfa kansaské mafie odvezou do nemocnice, aby se podrobil rutinní operaci, a brzy na to zemře, začne se odvíjet série nečekaných událostí. (AMC Czech)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (75)

Helmutek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě nejmíň zajímavá série. I tady po fargovskym způsobu absurdní a bizarní náhody ovlivňujou celý dění, což je super leitmotiv celýho "universa" - tzn. filmu i seriálu (jako třeba rozpoutání války gangů dětskou flusačkou, projímadlo v koláči a dojezd při bankovní loupeži...), a jsou to přesně tyhle bizarnosti, který na tom mně osobně přišly nejzajímavější. Ke zbytku jsem si už ale takový pouto nevytvořil - kromě teda fyzickýho odporu k psycho sestřičce Oraettě, který jsem upřímně přál, aby nějak pomalu a bolestivě trpěla. Fajn bonbónkem pro mě byla role Andrew Birda, jehož písničky miluju. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už z mých komentářů k jednotlivým epizodám je jasné, že ze čtvrté sezóny seriálu nejsem nadšený. Nejenom to, jsem silně zklamaný. Fargo je pro mě seriálem, v němž se má střídat explicitní násilí s černým humorem, očekávám od něj taky napětí a pořádnou atmosféru. Atmosféra padesátých let byla sice slušná, napětí jsem se ale nedočkal, s násilím se tentokrát nepochopitelně šetřilo a humoru tady bylo tak málo, že jsem ho téměř nepostřehl. O tom, jak se jediní praví "Američané" chovají ke všem ostatním, poučovat nepotřebuji, takže mě minula i neustálá agitka BLM. ()

Reklama

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rasizmus a film či seriál nemusí byť šťastná kombinácia. Voľba rozprávačky tiež nie je. Nevyzerá totiž, že má niečo spoločné s kriminálnym podtextom Farga, pre ktorý majú diváci tento seriál radi. Našťastie sa to rozprávaním minulosti mesta zmení a aj jej angažovanosť v príbehu sa dá chápať, ako člena rodiny kriminálnych živlov prostých ľudí. Neskôr je jej angažovanosť v príbehu veľmi slabá, až na jeden list a prsteň, čím sa vynára otázka, načo dávať tejto postave v sérii priestor. Postavy vyzerajú tupo buď správaním, menom alebo zhodou okolností. Z hercov potešia najviac Ben Whishaw, ktorý by to svojou charizmou aj vedel potiahnuť, no scenár mu toľko neprial a Jack Huston, ktorý síce neprekonáva postavu z Boardwalk Empire, ale tiež sa v jeho správaní objavuje psychická trauma (do 04e04 stále nevieme, akú traumu má, čo ho núti robiť to, čo robí). Salvatore Esposito hrá syna talianskej mafiánskej rodiny, ktorú zahrať vie, čo diváci znalí seriálu Gomorra dobre vedia. Sedí mu však viac v seriáli Gomorra, tu mu mimiku znetvorili parodickým pohybom očí. Timothy Olyphant tu jedáva mrkvu, lebo niekto asi niekde čítal, že vďaka mrkve si postavu dokáže divák zapamätať. Clive Owen bol skoro kvôli mrkve kultový, lebo jeho hrdina ňou zabíjal, ale Timothy Olyphant hrá len zajaca s alteregom králika v ľudskej koži. Chrisovi Rockovi úloha sedí, na mafiánskeho bossa (aspoň vo Fargu) dozrel, no jeho priezvisko Cannon a stále trochu komediálny prízvuk ho trochu zosmiešňujú. Akčné scény sa nevyrovnajú Vašim obľúbeným, je v nich totiž minimum akcie a nesprávna kamera na jej vyjadrenie. Tvorcovia pri akcii vsadili na zvyšovanie napätia alebo ponúkli komické scény namiesto samotnej akcie. Podobný problém majú aj dramatické scény v sérii a možno aj v seriáli. Séria sa totižto príliš venuje scénam, ktoré by šli výrazne skrátiť (akože kultové predslovy) a zanedbáva komplexnosť postáv, radšej ich ponúkne veľa, nech si z nich divák vyberie nejakú obľúbenú, no každej dá určitú komickosť, ktorá znova nepasuje ku ich dramatickej rovine. Jednoducho, nie každý musí mať nejakú úchylku, ako sa nám to tvorcovia snažia pretlačiť, lepšia cesta by bola vybrať si pár postáv, u ktorých ukážu všetko ich zázemie, či už súkromné, pracovné alebo pri komplikovanejších postavách obe. Séria sa tu zameriava skôr na to pracovné a tak sa postavám, ktoré hovoria o rodine a chcú sa kvôli nej mstiť, to veľmi nedá veriť. Čo bolo najhlúpejšie na sérii: stali sa veci, ktoré boli dejom seriálu tlačené cez neuveriteľné náhody (vďaka ktorým prežili dvaja černosi a 5 postáv zomrelo), tak jedna ku tisíc, že sa to stane a z týchto udalostí sme sa dočkali prirodzeného vývoja v záverečnej epizóde. Pre mňa najhoršia séria. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když se začalo hovořit o seriálovém Fargu, vnímal jsem ho jako producentský pokus parazitovat na slavném snímku Coenů. Skepse mě rychle přešla a s každým dalším dílem jsem světu Farga plnému temných postav, které křivolakými cestičkami skrápěnými lidskou bolestí a krví kráčejí vstříc své představě o štěstí a nakonec sklízejí to, co nečekaly, podléhal víc a víc. Úspěch Farga stál na dvou faktorech. Na kvalitních scénářích, které dokázaly všechny nepravděpodobné dějové zvraty podávat s lehkostí a přirozeností, přicházely s neokoukanými nápady, vykreslovaly zajímavé prostředí a komunity, a co je nejdůležitější, vyprávěly napínavé a zábavné příběhy o lidech z podsvětí. Druhým faktorem byly pozoruhodné, více či méně vyšinuté nekorektní charaktery, kterým nečiní nejmenší problém překračovat zákony i etické hranice vytyčené panující morálkou. Charaktery, které oplývají neskutečnou dávkou charismatu a podnikající skutky, které je posouvají až k hranici městských legend a hrůzyplným historkám předávaným policejními veterány nováčkům. Začátek 4. série ještě nejeví známky úpadku a funkční zkratkou líčí střídání etnicky definovaných zločineckých klanů u moci. S typicky fargovskou ironií je líčen vznik kreditních karet. Jenže s přibývajícími minutami přibývá i scénáristických nedodělků - typický je zkratkovitě budovaný vztah psychopatické sestry a nového šéfa italského klanu. Seriálové postavy většinou nemají potřebný prostor a zůstávají nevyužité. Kvůli scénáristické nemohoucnosti je promrhán potenciál dalších. Černošskému gangu chybí výraznější individuality, Chris Rock je castingový omyl roku. Jessie Buckley a hvězda Gomory Salvatore Esposito své postavy hrají jako vyložené karikatury a tím ubírají seriálu potřebné napětí. Pro předchozí série Farga sice bylo typické používání humoru, ale jeho temné antihrdiny bylo nutné brát vážně. V hejtování by se dalo ještě pokračovat, ale i přes četné nedostatky si čtvrtá série Farga třetí hvězdičku přece jen obhájí - jen je jasně patrný pokles kvality vůči předchozím sériím. Celkový dojem: 55 %. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

čtvrtá řada je o něco lepší než třetí,ale bohužel hodně smrdí promrhaným potenciálem.Tím spíš po opravdu vydařeném prvním díle.Je sice pravda,že jiné seriály by si o podobné úrovni u slabší řady mohly nechat zdát,ale tohle je Fargo a to si nasadilo laťku sakra vysoko.Přitom tu jsou stále velmi dobří herci (Rock,Schwartzman,Jessie Buckley),klasické Coenovské postavičky a tu a tam vykoukne správně poťouchlý černohumorný moment,ale je toho tak nějak méně než sem čekal...70% ()

Galerie (72)

Zajímavosti (6)

  • V čase cca 24:55 jsou na střeše budovy Cold Storage zřetelně vidět sestavy antén pro provoz mobilních telefonů, ačkoliv se příběh odehrává v 50. letech 20. století. (Bolex)
  • Epizoda je plná odkazů na Čaroděje ze země Oz (1939). Odehrává se v Kansasu, odkud pochází hlavní hrdinka zmíněného filmu Dorotka (Judy Garland). Objevuje se v ní i tornádo, které Dorotku odnese do země Oz, a jednu z postav tu doprovází malý pes, stejně jako doprovázel Dorotku ve filmu. (awful)
  • 4. série měla být vysílána během jara 2020. Kvůli pandemii koronaviru byla ale odložena na podzim 2020. (fabecc1222)

Reklama

Reklama