Reklama

Reklama

Smrt ve tmě

  • USA Don't Breathe (více)
Trailer 2

Rocky (Jane Levy), rozhodnutá vymanit se z područí své násilnické matky a zachránit svou mladší sestru před životem bez jakékoliv perspektivy, ke kterému jsou obě okolnostmi odsouzeny směřovat, je ochotna udělat pro dosažení svého cíle naprosto cokoliv. Společně se svými kamarády Alexem (Dylan Minnette) a Moneym (Daniel Zovatto) mají už na svém kontě sérii pečlivě naplánovaných vloupání ve snaze získat dostatek peněz na nový život daleko od svých beznadějných osudů v rodném Detroitu. Jejich zoufalá kriminální činnost jim ale zatím příliš peněz nevynesla, takže když se jim donese informace o slepci (Stephen Lang), žijícím o samotě v opuštěné čtvrti, v jehož domě se údajně ukrývá velké bohatství, souhlasí všichni tři s tím, že se pokusí o svou největší a poslední loupež. Jejich zamýšlená oběť se ale velice záhy ukazuje jako mnohem nebezpečnější, než si vůbec dokázali představit. Zatímco je slepec nemilosrdně pronásleduje svým důkladně opevněným domem, s hrůzou zjišťují, že se v něm ukrývá mnohem více než pouhé cennosti. (Falcon)

(více)

Recenze (785)

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na tento horor dlouho, protože jsem věřil, že Stephen Lang v roli vraha bude dokonalej a Stephen mě nezklamal !! Ten člověk se narodil aby hrál killery. Jeho slepý válečný veterán je jedním z nejvýraznějších zabijáků posledních let a konečně po dlouhé době také vrahoun, kterému člověk může směle fandit. Alvarez dokazuje, že horory umí a těším se na jeho další film. Postavy celkově dobře zahrané, prostředí domu dokonale pochmurné, scény v temnotě depresivní, atmosféra od začátku až do konce jede na plno. Zvuky a hudba skvěle doplňují tísnivej pocit, který diváka provází celej film. Nechápu lidi, co píší, že toto není horor, k hororu není potřeba tuna krve nebo milion laciných lekaček. U dobrého hororu by měl člověk mít tísnivý pocit znepokojení, či strachu a mělo by ho mrazit v zádech. A to všechno tento horor nabízí. Scéna ve sklepě po vyhození pojistek je pro mě absolutně top, ale zdaleka není jediná u které mrazí. Absolutní spokojenost. ()

dawe04 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně napínavý, chytrý a nápaditý thriller o třech zlodějíčcích a jednom slepém veteránovi, který to nemá v hlavě tak trochu v pořádku. Levná produkce pokračuje ve válcování té blockbustrové. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený nervák, který se může chlubit Stephenem Langem a skvělým neklesajícím tempem. Fede to zvládnul a po řemeslné stránce to nemá chybu. Sice jsou tu trošku naivní hrdinové, ale to se dá velice snadno překousnout, když 80 minut tajíte dech a čekáte co se stane. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Síce Alvarez zatiaľ nenatočil svoj masterpiece, ale aj touto reverse home invasion + rec peckou mi ukázal že talent na to má. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Alvarez hodně překvapil a natočil atmosférický thriller, který má neskutečný potenciál a z větší části ho využívá. Vzhledem ke krátké stopáži se naštěstí s ničím moc nezdržuje a prakticky hned přivádí diváky do jednoho osamělého domu s osamělým nájemníkem, s nímž by nikdo nechtěl přijít do styku. Lekačky poměrně fungují, a i když jich není tolik, svou úlohu splní, navíc vše dokresluje minimalistická hudba a všechno dohromady tvoří neklidnou a nepříjemnou atmosféru. Alvarez využívá minima prostoru na maximum a dokáže si pohrát s pocitem klasutrofobie takřka dokonale. Hodně oceňuji i originální zvrat někde v půli stopáže a zcela jasnou a pochopitelnou motivaci všech postav. O třídu výš snímek posouvá famózní Stephen Lang, který toho moc nenamluví, ale jde z něj strach, vzbuzuje respekt a svou roli si vychutnává. Ani ostatní nejsou vůbec špatní, jenže za Langem zaostávají. O to větší škoda je, že v poslední třetině ztratí film dech, je zbytečně natahovaný, nabízí hned několik konců a tak nějak celkově vyměkne. To, že se tu objevují nelogičnosti a schopnosti slepce jsou uzpůsobeny potřebám příběhu, v tomto případě nemá smysl tolik řešit. Nebýt samotného závěru, byla by Don't Breathe výtečná žánrovka, takhle je jen velmi dobrá, což ale nic nemění na tom, že patří k nejlepším filmům roku, minimálně ve svém žánru. 70% ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Nepamätám si, že by ma klasická vyvraždovačka ohúrila svojim námetom tak, ako práve Don't Breathe. Zákonitostiam slasheru sa Fede Alvarez nesnaží vyhýbať ale ako sme to už mohli vidieť u remakeu Evil Dead, ide si svojou krvavou cestou originality. Príbeh sa zdá byť na prvý pohľad jednoduchý no svojou nezameniteľnou atmosférou a konceptom priebojný ako vystrelený náboj. Traja mladíci sa rozhodnú vykradnúť starého slepého vojnového veterána. Podľa všetkých indícií sa v dome nachádza nemalá suma peňazí, takže lupiči neváhajú prepadnúť staručkého dôchodcu . To však ešte netušia, že starký si dom prispôsobil k svojmu hendikepu a rozhodne nezabudol ani na svoj výcvik. Takto sa s mladíkov stávajú jednoduché terče pre bývalého zabijaka. Dobrý scenár, kamera, strih, a herecké obsadenie (starkého si zahral záporák z Avatara, Stephen Lang).Koniec na môj vkus trocha rozťahaný a prehnaný ale ináč som bol spokojný. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Lekaček je zde spousta, ale kvality málo. Banda zlodějíčků je postupně kosena slepý starcem. Moc jsem si filmové kvality neužil, vzhledem k béčkovosti celého díla dávám průměr. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Hele, když už jsem ten film viděl, asi by se slušelo k němu i něco napsat… To takhle manželka s dětmi odjeli do lázní a já měl měsíc na to, abych po večerech věnoval svůj volný čas tomu, co mě zajímá ve světě filmu. Jenže… já na to hodil bobek. Pustil jsem si na Netflixu tak dva tři filmy, ale po prospaném Rozpolceném jsem to prostě vzdal. Ani nevím, proč jsem v anabázi osamělého filmového diváka nepokračoval. No, pokud jde ale o film Smrt ve tmě, můžu vyjádřit spokojenost. Sice se tu vyskytuje klišé nezničitelného záporáka (který v tomto případě není zase až takový záporák, neb je to on, jehož banda nenechavých děcek okrádá), ale zbytek byl celkem fajn. Hrůza pramenící z nejistoty z toho, co ten slepý chudák je či není schopen vnímat, má něco do sebe. (1 390.) ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Horory příliš často do svého programu nezařazuji, ale tenhle provázela tak dobrá pověst, že jsem neodolala. Zajímavý námět, nejvíc hutná atmosféra a sympatičtí zlodějíčci proti ultraodpornému Langovi. Zapomínala jsem dýchat a vážně mi bylo úzko. Silné 4*. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Klasická... no, možná místy chytřejší než obvykle... žánrovka. Na Smrt ve tmě jsem se podívala, protože mě snímek prostě zaujal a řadím jej k tomu lepšímu, co v poslední době na poli hororů vzniklo. Pořád ale platí, že mnohem raději mám duchařiny než vyvražďovačky. Smrt ve tmě mi to jen potvrdila. ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, ano... konecke kurva !!! Konecne dakto natocil thriller, ktory ma gule, napad a spad. Nieco taketo, kde som sa musel rozhodovat na koho strane som mi posledne ponukol Zombie s Devil's rejects. Samozrejme pri pozerani som bol na strana pana domaceho, ktory mal veskere moje sympatie. nehovoriac o tom, ze pankovi som fandil uz v Avatarovi. kazdopadne ide o perfektnu filmovu zalezitost, ktora je skvelo napisana a natocena. Nejake velke diery v scenari sa nekonaju a aj ked je to chovanie zlodejickov miestami nie uplne kosher, ale koho to sere v dnesnej dobe ? Maximalna spokojnost. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

........bez trikov,veľkej výpravy....len zrejme základný rozpočet a....kde je silný príbeh-scenár .....to stačí......napínavé,zaujalo.....PS:nejakú logiku netreba hľadať ani mieru pravdepodobnosti napr.ako mohol slepý muž......no nebudem spoilerovať..... ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Zmrd ve tmě. Nebo by se to mohlo alternativně jmenovat: Tři zmrdi po tmě a jeden slepej. Po dvaceti minutách sem si tak v duchu řekl, co se bude dít další hodinu? A vono se dělo. A dělo se toho docela hodně. Po tmě. Fšude píšou, no fšude vlastně ne, že je FedeX novej král hororu. Já bych to předefinoval na "Král jednoho filmu", bo natočit jeden rýmejk a jeden svůj vlastní flick s podporou Raimiho, to z něj fakt Karla nedelá. Ale zpět k té tmě. Rozhodně se mu to povidlo natočit docela syrově, škoda že ne víc surově. Jeden průstřel mexické lebky a jedny nůžky do vaťáku z toho horor fuckt nedělají. Možná mě překvapil ten na víckrát natahovanej konec. To je jako potřeba na válečnýho teherána hodit pětitunovej ingot, aby už se nezvedl? 75% P.s.: kluci tu psali, že kdyby strejdu Langa potkali v noci, tak dělají přechod, nebo se přikrejvají asfaltem....dyť přece stačí nedejchat ne? :) ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Starý slepý inseminátor s děsivým čoklem v akci .. neznásilňuje, on jen touží ve svém věku a při svém zdravotním handicapu po narození své náhradní dcery (?!?) ... místy trapný / místy dobrý ... ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Trio bezcharakterních debilů, z nichž jeden využívá znalostí bezpečnostní agentury svého otce, jde okrást slepce, válečného veterána za prachy, co dostal za odškodnění za smrt dcery. To už stačí na to, abyste půl filmu cítili nulové sympatie k hlavním postavám a fandili slepci, aby ty zmrdy pořádně zmasakroval, takže i nulové napětí. V druhé půlce se scénář pokusí zredukovat naše sympatie ke slepci, ale i tak ze všech postav vychází slepec a jeho pes jako jediné kladné postavy, které si zaslouží svou pomstu a morální satisfakci. Dostával jsem záchvaty smíchu nad pokusy zesympatizovat zlodějku debilním příběhem o berušce a potřebou zachránit zbytek života mladší sestře tak, že zdrhne se dvěma kriminálníky a balíkem peněz, které ukradla nebohému slepci. Opravdu stupidní příběh, navzdory charizmatickému slepému "záporákovi" a jeho promyšlenému životním stylu v domě a logickému jednání při masakru zlodějů. Závěr filmu je víceméně odhadnutelný díky zmíněným pokusům a morálně odporný. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý thriller, přesně tak jak mám rád. Nemusí téct potoky krve jen pro efekt, ale stačí pořádně hustá atmosféra, dechberoucí napětí. Jen tu není komu fandit. Partička zlodějů se vloupá do domu, kde narazí ještě na většího ksindla. Napínavé do poslední vteřiny. Dlouho jsem váhal tento thriller i přes skvělá hodnocení vidět, jelikož už na čsfd ničemu nevěřím a měl jsem obavy, zda to nebude něco ve stylu jako Černoch v tunelu, zda bude něco vidět. Zbytečné obavy, bylo vidět i v naprosté tmě. ()

Fíla 

všechny recenze uživatele

K těm čtyřem, mi chybí víc. Bylo to upocené, upracované a neviděl jsem v tom žádnou genialitu. V té první části filmu, kdy se trojice vloupá do domu, má film příjemný nádech a divák se těší co ho bude čekat. Jaké zvrhlé techniky, zvrácenosti a masakr ve tmě zažije. Masakr tam možná částečně je, jenže čím víc se chýlíme ke konci a čím více, ten zpropadený dědek trýzní už jen dvojici nevinných mladých lidí, tak si přeji ať to má nějaké důstojné zakončení. Toho jsem se nedočkal. Prostě chci víc, než jen hodinovou honičku v baráku, která po delší době už nemá takové grády, v opuštěné čtvrti. Bylo to lehce otravné, až jsem si přál, aby nám rotvajler tu slečnu sfoukl, jako svíčku. Za mě slibné tři, ale nedosahující, ke čtyřce. ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Hra na mačku a myš,kedy mačka navyše s poriadne veľkým hendikepom má navrch.Nevedela som ktorej zápornej postave fandiť,podotýkam zápornej,či partičke lupičov bojujúcich o holé životy a či úbohému starému slepcovi,ktorý sa o tieto životy usiluje,pretože mu liezli do kapusty a to sa predsa nerobí!Navyše ukrýva vo svojom dome obrovské prekvapenie... Nestačila som sa čudovať a oči otvárať.Takéto pointy sa zvyčajne odhaľujú na záver,no oni to stihli už v polovici deja a rozmýšľam čo bude nasledovať...Nesklamali ma,ani jedno hluché miesto,akcia strieda akciu.Tomuto sa povie kvalitný,ale predovšetkým vzácny kúsok,kúsok do zbierky.Takých je ako šafranu.Nemám čo vytknúť a hodnotím na 110%. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

tak tohle se povedlo.Svým remakem EVil Dead mě Alvarez neoslovil (nejspíš proto že sem nikdy nebyl fanda série),ale tady trefil hřebíček na hlavičku.Jakkoliv je Don´t breath kouskem s minimem herců a na minimálním prostoru,děj neuvěřitelně letí kupředu a atmosféra by se dala krájet.Nějaké to survival klišé se sice najde,ale osobně se mi hodně líbila i nejednoznačnost postav,kdy nikdo není vyloženě kladas ani záporák.Za toho je sice brán Langův veterán,ale ani ten není jednoznačným zlem.Suma sumárum velké a velmi příjemné překvapení,,,80% ()

Související novinky

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

21.01.2020

Horor Smrt ve tmě z roku 2016 režiséra Fedeho Alvareze (Dívka v pavoučí síti) sklidilo relativní úspěch jak u kritiků, tak u diváků – což se posléze promítlo na tržbách. Snímek proměnil 10milionový… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

16.10.2016

Fede Alvarez na sebe upozornil už remakem Lesního ducha z roku 2013, letos se pak díky Smrti ve tmě postavil na vlastního nohy. Jeho novinku pochválili diváci i kritici a tržby se zastavily u 140… (více)

Reklama

Reklama