Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Drom k tomuto seriálu (6)

Punk (2015) (E01) 

No mě se to moc nelíbilo, o punku sem se skoro nic nedozvěděl a mám podezření, že ty záběry s Hoškem (kterýho moc nemusím, co jsem ho potkal osobně) byly recyklovaný z jinýho pořadu. Ale možná se mi to zdálo. Nicméně je to dost slabý a klasika pro odpolední televizi, kde se autoři dokumentů neobtěžují se o zpracovávané téma zajímat nad rámec termínu odevzdání, aby se to už už mohlo vyblejt obrazovkou na diváka a zabila se půlhodina mezi reklamama. Takže vemem někoho profláklýho, o kom se snad i říká, že viděl někde punk, a jedem. No ten Hošek ok, ten vegan vypadající jako rapper je kdo? Nějaká neopoppunková stár? Jen toho kamaráda Všeználka, pouštějícího punk z desek, znám, naučil Sida Viciouse hrát na kytaru a Kissáky se malovat... ()

Hooligans (2015) (E02) 

Tak to vůbec nebylo tak špatný. Teda kdyby to byl sestřih fanouškovských videí o cestě ožralých vidláků na fotbal a bylo to někde na fejkbuku. Bohužel to ale chápu tak, že to měl být seriózní dokument o hooligans? I když teda nějaká ta sprostonárodní hitovka zazněla, strejdové vyvalili pupky a na konci se mrknem dokonce i na nějaký ty bitky v nízký kvalitě záznamu, nějak nic jiného tam není. Ten díl o punku byl slabej, ale tohle je soubor ilustračních záběrů k nějakýmu dokumentu, kterej asi ještě vznikne, a mezi tím někoho napadlo, že se když se na začátek plácne znělka a na konec titulky, máme další díl slibného televizního cyklu. Jestli jsem si stěžoval na mělkost punkového dílu, tady to je vysloveně tristní a zazní tam snad jen dvě věty sdělující něco inteligentnějšího opileckých výkřiků. Na hokej na fotbal davy jdou, jejich hlavy holý jsou. Nám už se nikdo nebrání, násilí naše vyznání. Tak co je to teda ten hůligen? ()

Cosplay (2015) (E04) 

Zatím nejlepší díl o nějaký subkultuře pak. I když ten modrej fešák na začátku navozoval pocit, že to opět bude náhodnej průstřih ze světa další skupiny nějakým způsobem ujetých šašků, stojí za to si poslechnout, co tam někteří povídají. Je mi sice celkem cizí strojit se jako ikony zabavního průmyslu a stále trochu mi uniká, proč nemají motivaci najít si vlastní styl, ale na rozdíl třeba od většiny těch ultras strejdů si ty ptákoviny vyrábí sami. A to se počítá. Jinak zpracování bylo docela fajn a celkově mě to docela bavilo, hlavně proto, že přeskoky mezi jednotlivými aktéry nenechaly stopáž propadnout do nudných poloprázdných sekvencí. Škoda, že dokument nešel více do hloubky, ale to nebylo v necelé půl hodině dost dobře možné. Nicméně tohle beru, doufám, že to bude od teď minimální úroveň kvality a další pokračování budou lepší. ()

Skinheads (2015) (E07) 

To nejsou muklové, to jsou skinheads?! Tohle je skoro to samý jako díl o punku, jenom naplešato. Možná kdyby půlka dílu nebyla složená z vycpávkových zpomalených záběrů (které se teda mimochodem pro kameru podařilo naaranžovat tak pěkně, že se někdy i zdálo, že naaranžovaný nejsou), mohlo tam být i něco víc než pár základních informací. Třeba nějaká historie nebo kapely a současnost obecně. Namísto dalšího pouštěče desek (ty vole, punk ani oi se už v tej Prahe nehraje naživo nebo co?) a zavrhnutí white power skins. Asi bych měl dát vysoký hodnocení, aby autoři dostali napříště grant a mohli si najmout opravdovýho kameramana s kamerou, co nemá rozbitý zaostřování, ale mě na moje pitomosti taky nikdo nic nedá, takže dvě a nazdar. ()

Tattoo (2015) (E08) 

Je smutný, že tahle necelá půlhodina o tetování má stejnou výpovědní hodnotu jako písnička Tetování od Pilsner Oiquell. Jako to myslím vážně, o technice minimum, zajímavých kérek taky moc k vidění nebylo (modrá a červená čára, fialovej obdelník a ty malůvky jak od pětiletýho fakana, kurňa to je umění) a že by snad historie? Ale kdeže... No hlavně že tam byla ta slečna, co neví, co chce a vystudovala obor socha. Já nevím, co k tomu víc napsat, kamera má pořád rozbitý zaostřování, tvůrci stále úchylku na zpomalený záběry a všechno ostatní napsala Koryntos. ()

Hipsteři (2015) (E11) 

A máme tu další díl povedeného dokumentárního cyklu o subkulturách našich končin. Dnešní pokračování se jmenuje Pozéři... eh, Hipsteři. Jací že to jsou lidé? Tak předně musí být člověk tak alternativní, že nevynechá jedinou příležitost svézt se na vlně aktuálních mainstreamových trendů. Fejkbuky, íFouny a jiný nekomerční okrajový produkty. Konec konců to nejsou ubožáci jako já, aby žrali Májku s chlebem, fuj, ale maj dost prachů, aby mohli vypadat jako socky. Pak člověk musí taky být naprosto nezávislý a poslouchat nezávislou hudbu, jako například mainstreamové popové takykapely jako Chinaski nebo Kryštof. Propagovat obří nadnárodní společnosti jako Adidas musíte zásadně v mikině za 30 ne za 1000 korun, protože to je sakra rozdíl a rovněž je žádoucí obdivovat vedle sebe stojící vrhlíky s kytkama přes brejle, které nosíte proto, že mají průhledný krom nedioptrických skel i obroučky. Teda skoro. No a to hlavní? Mít sen. Velkej sen. Třeba stát se překupníkem použitýho oblečení nebo počítat, kolik jsem v životě snědl čínských polívek. Tak na co čekáte? ()

Reklama

Reklama