Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele deckard242 k tomuto seriálu (3)

Kmeny (2015) 

Po dvanácti odvysílaných dílech mi to na více než 2 hvězdičky nevychází. Realtivně nejlepší díly u mne zatím jsou Cosplay a Skinheads, nejhorší Rap, Motorkáři, Goths, Tuning. Dokument, který chtěl mapovat různé subkultury, ve většině epizod tento základní cíl ani trochu nenaplňuje a mrhá cennou stopáž němými pasážemi nebo sledováním naprostých pitoreskností ze života dvou až tří zcela zapomenutelných jednotlivců v každým díle.. Celkově mi to vychází dost tristně, jako by se veškerý um realizátorů vyplácal na tvorbu uvodní změlky, kterou hodnotím za plný počet. ()

Goths (2015) (E12) odpad!

Pro mne jeden z nejubožejších a nejprázdnějších dílů celé série (spolu s motorkáři a rapem). Jako člověk pohybující se od mládí na okraji této scény si dovolím subjektivní hodnocení z trochu jiného úhlu než uživatel Arcticsky. Režisér Bláhovec nám tu předkládá vedle několika hluchých a vizuálně chabých pasáží (třeba pivnice Skleník, to jako WTF??!!!) povrchní pohled do života dvou fans, kteří bohužel nepředstavují zrovna reprezentativní vzorek typického českého "gotičáka". O samotné subkultuře, jejíž tvrdé jádro třeba jen v sousedním Německu čítá 100.000+ jedinců se neinformovaní za těch 25 minut zhola nic nedoví a naší scéně, pokud nějaká ještě existuje, tento pseudodokument tak přidává jen další hřebíček do rakve. Zatím jsem všem dílům dal alespoň jednu hvězdičku, ale protože tady je to pro mne trochu osobní, tak napálím odpad. Nechce se mi věřit, že toto je "dokument" od režiséra, který má za sebou Show!. Nebude to ale asi náhoda, protože díl o rapu trpěl úplně stejnými problémy. Teď aby Bláhovec chodil kanálama a žral krysy... : ) ()

Hackeři (2015) (E14) odpad!

Asi mi doma někdo hacknul receiver nebo co, každopádně jsem neviděl dokument o hackerech, ale jen pár pražských nerdů (Hackerspace Prague?) hodících se spíš na Discovery Science, kteří o softwarovém hackingu v pravém a tom jediném slova smyslu pravděpodobně neví víc než já sám (čili skoro nic). O subkultuře tu pochopitelně nemá smysl mluvit. Ve výsledku to vypadá, asi jako bych točil díl nazvaný motorkáři a mluvil tam s metalisty o koženým oblečení. Škoda slov... ()

Reklama

Reklama